SG.hu

LEGO City Undercover

Kiadó: Warner Bros. Interactive Entertainment
Fejlesztő: TT Fusion
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i5-760 2,8 GHz-es vagy AMD Athlon X4 740 processzor, Nvidia GeForce GTX 560 Ti vagy ATI Radeon HD 5850 grafikus kártya, 4 GB RAM, 18 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i7-950 Quad 3,06 GHz-es vagy AMD FX-6100 processzor, Nvidia GeForce GTX 660 vagy ATI Radeon HD 7850 grafikus kártya, 8 GB RAM, 18 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: LEGO-sorozat, GTA-sorozat
Kategória: nyitott világú akciójáték

Bár négy évet kellett várni rá, a Wii U-exkluzivitás után végül csak megérkezett más platformokra is a valaha készült egyik legígéretesebb LEGO-játék, amely az előző generációban nagyobbat szólt volna, de azért most is okozhat néhány kellemes percet. LEGO City Undercover játéktesztünk következik!

Az egész játékvilág teljesen érthetetlenül állt a Traveller’s Tales és a Warner Bros. döntése előtt, amikor kiderült, hogy a LEGO City Undercover, avagy a világ első GTA-stílusú LEGO-játéka kizárólag Wii U-ra jelenhet meg. Akkor sokan úgy gondolták, hogy pár hónap múlva ez az állapot megváltozik majd, azonban a valóságban a Nintendo akkora összeget tehetett le a készítők asztalára, hogy ők négy teljes évig megtartották a kvázi halott platform exkluzív címének a végeredményt, ami leginkább azért szomorú, mert 2013-ban talán sokkal nagyobbat ütött volna a játék – pláne a GTA 5 előtti izgalomban.

Merthogy a LEGO City Undercover röviden és tömören nem kínál mást, mint a Rockstar említett sikersorozatának hatalmas szabadságát, méghozzá a LEGO-franchise bohókás megközelítésével elegyítve, egy teljesen egyedi sztorival és körítéssel fűszerezve. Azt tehát ma már mindenki tudja, hogy hiba volt a játékot ilyen formában visszatartani, ellenben a napokban végre megtört a jég, így most végre már szinte bárki szemügyre veheti, hogy milyen is lenne a Grand Theft Auto élménye a LEGO varázslatos kockavilágával tálalva.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A LEGO City Undercover egyik legnagyobb erénye talán az, hogy a készítőknek eszükben sem volt egy ismert filmes franchise-t felhasználni alapnak, inkább megalkottak egy kicsit klisés, enyhén a True Crime-sorozatra emlékeztető, ámde saját sztorit, ami nagyon jót tett az egésznek. Bár nyilván nem a Traveller’s Tales állna a háttérben, ha a cselekmény nem lenne tele filmes utalások egész garmadájával, így szokás szerint rengeteg alkalommal a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől egy-egy áthallás vagy fricska láttán, illetve hallatán, amelyek mellett természetesen az általános humorból és szarkazmusból sem szenved hiányt az alkotás.

A LEGO City Undercover Chase McCain, egy helyi rendőr történetét meséli el nekünk, aki azért tér vissza a városba, mert alaposan megszaporodtak a helyi bűnbandák, a lakosság rettegésben él, és mindez a sok piti bűnöző mellett leginkább Rex Furynak, a világ legveszélyesebb rosszfiújának köszönhető. A sztoriból persze nem hiányozhat a romantikus szál sem, de minél jobban belemélyedünk a bűnüldözésbe – először kisebb, majd egyre komolyabb ügyeket kell felgöngyölítenünk –, annál szerteágazóbbá válik a cselekmény, és annál jobban belemerülhetünk a fő-, illetve mellékküldetések tengerébe, melyekből óriási bőség vár ránk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A LEGO City Undercover a játékmenet tekintetében túlzás nélkül a GTA kliséit pufogtatja el újra, ezáltal valóban egy nagyobbacska, szabadon bejárható világ vár ránk – összesen 20 kisebb-nagyobb kerület, melyeket folyamatosan oldhatunk fel –, és ha éppen nem küldetést teljesítünk, akkor felfedezhetjük az egész várost, amely a sztorihoz hasonlóan tele van humoros kikacsintásokkal. Bár LEGO City teljes egészében semmire nem hasonlít, ellenben van benne egy kis New York, egy kevéske Miami, egy csipetnyi San Francisco, de az ismert amerikai helyszínek kiforgatott változatának hála – ott van többek között például a Rushmore-hegy is –, szinte a teljes Egyesült Államokat megidézték előttünk a készítők.

A városkát felfedezhetjük gyalogszerrel, de természetesen járművekkel is, melyeket a rendőrség nevében lefoglalhatunk – lopásról és gyilkosságról a családbarát megközelítés miatt szó sem lehet – nagyon sokféle autót, helikoptert és hajót, hogy könnyebben eljuthassunk egyik pontból a másikba. Bár négykerekű járgányból meglepően sok van, de repülőből és hajóból azért lehetett volna egy kicsit több is!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A játékmenet egyébiránt nagy vonalakban tényleg olyan, mintha az eddig ismert LEGO-sorozat tagjait átültettük volna egy szabadon bejárható, nyitott világba. Ennek megfelelően akár küldetésen vagyunk, akár csak úgy járkálunk a városban, folyamatosan gyűjtögethetjük az építőkockákat, rombolhatunk és építhetünk is belőlük, sőt mi több, utóbbi gyakran képezi logikai vagy ügyességi feladványok részét, ezáltal ha elakadunk valahol, szinte biztos, hogy szét kell rombolni valamit annak érdekében, hogy abból megépítsük a továbbjutás kulcsát, legyen az akár egy egyszerű létra, akár valamilyen összetettebb szerkezet.

Persze a LEGO City Undercoverben gyakran kell majd ügyeskednünk, de sokszor akciózhatunk is, noha GTA-szintű brutalitásra itt ne számítsunk, nagyjából pontosan ugyanazt kapjuk, mint az elmúlt néhány esztendő bármelyik LEGO-játékában. Ezen a gondolatmeneten továbbhaladva természetesen több karakter bőrébe is belebújhatunk majd a kampány során, de hogy egészen pontosak legyünk, inkább egyfajta álruhát húzhatunk, amivel bűnözővé, egyszerű munkássá, de többek között akár még asztronautává is változhatunk annak érdekében, hogy újabb speciális képességekkel felvértezve lendüljünk túl az előttünk álló akadályon.

Mindezen felül a LEGO City Undercoverből számtalan apróságot ki lehetne emelni, amit a fejlesztők egy az egyben átemeltek a korábbi részekből – például a rengeteg animáció, vagy a zseniális kooperatív mód –, de érkeztek olyan újdonságok is, amelyek egy kicsit megkönnyítik a közlekedést a nyitott világban. Ilyen például a csáklya bevezetése, amihez hasonlót azért már láttunk azokban a LEGO-játékban, melyekben Batmant vagy Pókembert irányíthattuk, de ezúttal sokkal nagyobb hasznát vesszük majd, ha épületekre akarunk gyorsan feljutni és így tovább.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: A LEGO City Undercover grafikus motorját bár alaposan kipofozták a készítők, azért sajnálatos módon nagyon érezni, hogy a játékot egy elképesztően gyenge hardverre írták meg eredetileg, ezáltal olyan korlátokba ütközhetünk, amelyek teljesen indokolatlanok 2017-ben. Sőt mi több, a grafikai megoldások többségével sem lehetünk kifejezetten elégedettek, hiszen az alkotás finoman szólva kopottas lett, méghozzá annak ellenére is, hogy a végeredmény nagyszerűen hozza a LEGO-játékokból megismert színes megközelítést. Persze mindennek pozitív hozadéka is van, lévén legalább régebbi konfigurációkon is nagyon jól fut a játék!

Kezelőfelület, irányíthatóság: A kezelőfelülettel különösebb probléma nincs, ellenben az irányíthatósággal már akad. A LEGO-játékokra jellemző, általánosságban rossz és hiányos kameramozgás mellett ezúttal igencsak szokni kell a járművezetést is, hiszen főleg az autók olyan hirtelen kanyarodnak, mintha minden egyes alkalommal rendőrkanyart akarna kivitelezni az ember.

Játszhatóság: A tartalom tekintetében egyáltalán nem rossz, amit a LEGO City Undercovertől kapunk, hiszen bár a kerületek között akadnak viccesen aprócskák is – alig egy-két utcából állóak –, azonban a 20 régió összességében egy hatalmas, feladatokkal gazdagon megpakolt világot tár elénk. Mindemellett ezúttal is van kooperatív mód, ami egy megfelelő partner esetén megduplázhatja, sőt akár meg is triplázhatja a szavatosságot.

Intelligencia, nehézség: A játék alapvetően egyáltalán nem nehéz, a készítők most is megtalálták a tökéletes egyensúlyt a kellemes szórakozás és a folyamatos kihívás között, amihez a mesterséges intelligenciát is hozzáigazították. Ennek fényében ebben a LEGO-játékban is megvan az a tipikus hullámzás, aminek köszönhetően hol könnyebb, hol nehezebb az élmény, de jelentősebb problémával ezen a téren azért nem kell számolnunk.

Hangok, zene: Összességében mind a hangok, mind a zenék, mind az effektek tökéletesen hozzák az elvárható szintet a játék keretein belül. Ezen a téren tehát különösebb problémát nem lehetne felróni az alkotásnak, noha tény és való, hogy nem is erre figyelünk majd mókázás közben.

Összegzés: Bár a LEGO City Undercoveren határozottan érződik, hogy nem egy friss fejlesztés eredménye, sőt mi több, vannak hibái és hiányosságai is, ellenben rendkívül szegények lettünk volna, ha az alkotás végül megmarad a Nintendo Wii U exkluzivitásában. Pláne azért, mert egy olyan eredeti ötletet vonultat fel, amely érdemes lehet a folytatásra, ugyanis mind a sztori, mind a nyitott világú megközelítés, mind a korábbi LEGO-játékokból átvett élmény teljesen életképes és szerethető így együtt. Aki imádta a sorozat korábbi epizódjait, feltétlenül tegyen vele egy próbát, hiszen a „LEGO GTA” igenis egy működőképes koncepció, ami nagyon könnyedén képes az ember szívébe lopni magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Andrevv #4
  Sose értettem, hogy egyesek miért kötnek bele olyan játékokba, ami nem csak az utolsó generációs hardveren fut. Az inkább pozitívum mint negatívum. A játékélményhez semmi köze annak, hogy mikori játék.
 • Totti5 #3
  Igen, arról van szó.

  ?!
  Utoljára szerkesztette: Totti5, 2017.04.23. 14:06:43
 • PISTARWARS #2
  *WiiU-ra írták
 • Totti5 #1
  "hogy a játékot egy elképesztően gyenge hardverre írták meg eredetileg, ezáltal olyan korlátokba ütközhetünk, amelyek teljesen indokolatlanok 2017-ben"

  A játékot egy X360 és PS3 szintű HW-ra irták meg, tehát prevgen gépre. Amilyen elképesztően gyenge HWra a GTA5 is anno megjelent. Most 2017van, ez meg előző generációs Lego játék. Mi ebben az elképesztő?!