Ötvös Tibor

Belebukhat a Microsoft az Xbox Game Pass-ba?

A Microsoft bejelentése, mely szerint minden játékuk elérhető lesz az Xbox Game Pass berkeiben, a viszonteladókból nagy ellenérzést váltott ki.

A Microsoft pár napja jelentette be, hogy hamarosan az összes, saját fejlesztésű játékuk elérhető lesz már a megjelenés napjától az Xbox Game Pass berkeiben és így a Sea of Thieves, a Crackdown 3 és a Gears of War 4 is bekerül eme körbe. Ez azonban azt is jelenti, hogy ezen játékok feltehetően nem nagyon fognak fogyni a boltokban és ezt már a viszonteladók is észrevették. Ausztriában egy üzlet már jelezte is, hogy befejeztek minden jellegű együttműködést a Microsofttal, nem rendelnek be több konzolt vagy Xbox játékot sem. Most pedig az Egyesült Királyság területén lévő üzletek jelentettek be hasonlót.

"Hirtelen az Xbox üzletág értéktelenné vált a számunkra" - árulta el Stuart Benson, az Extreme Gamez vezetője. "Ott van fenntartva az üzletben egy egész részleg a játékok és konzolok számára, de miért vásárolna bárki használtan 12-15 fontért egy használt játékot, ha pár fontért teljesen újan beszerezheti arra a kis időre, míg végigjátssza és mellé még számtalan más címet is letölthet? Ezzel a húzásával a teljes üzletágat kitörölték a mi üzletünkből. Miért árulnánk a konzoljaikat és a kiegészítőiket, ha semmi hasznunk nincs a játékokból? A gépeken minimális a haszon, a digitális termékeikből érthető módon nem részesülünk. Akkor inkább a Sony-hoz fordulunk, aki támogat minket."Stephen "Stan" Stangroon a Stan's Games vezetője szerint ezzel ismét csak a Sony nyert. "Ha ez valóban így van, akkor nem foglalkozom az Xbox termékekkel. 3-4 fontos hasznod van egy teljesen új Monster Hunter: World eladásán. Kicsinálják a használt játékok piacát! Szerintem a közönség sem szereti majd ezt a megoldást. Ma reggel adtam el egy Monster Hunter: World-öt és már vissza is vásároltam." A Sholing Video vezetője, Paul Lemesurier szerint alapból minimális támogatást kaptak az Exertis irányából, mely cég az Xbox termékeket forgalmazza a szigetországban.

"A Game Pass hatással lesz az exkluzív címekre. Már jeleztük az Exertis felé, hogy nem kérünk a Sea of Thievesből egy példányt sem. Miért foglalkozzunk vele, ha a szupermarketek a beszerzési ár alatt teszik ki a boltokban, a digitális kereskedők premier előtt kiteszik az oldalukra a játékot - ami egy vicc - és 5 nappal hamarabb küldik el a vásárlók számára, olcsóbban nálunk és most a Game Pass is bekavar. Szerintem az egész piacnak be kellene szüntetni a Microsoft termékeinek forgalmazását. De ez nem fog megtörténni, mert a viszonteladók is százalékból élnek és az év végi bónuszuk is ezen múlik. Pedig ha ez így megy, egy idő után nem lesz senki, aki eljön otthonról, hogy megvegye fizikailag azt a játékot, amit olcsóbban is beszerezhet digitális formában."

A Seedee Jons vezetője, Christian Le Cornu nem ilyen borúlátó. "Ha a Ubisoft vezette volna ezt be, az nagy dolog lenne. De a Microsoft... Őszintén megmondva minden huszadik PS4 címre jut 1-2 Xbox One játék, szóval nem olyan nagy a piac a számukra itt, az Egyesült Királyságban." Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a gépeket is csak azért tárolják és forgalmazzák, hogy így meglegyen az az 1-2 Xbox One játék eladás. "A konzolokon kicsi a haszon, a játékokon sem nagy. A Sony nagyobb árrést hagy és így mindenkinek jobban megéri az ő termékeikkel foglalkozni."

Szóval jelen pillanatban nagy kérdés, hogy mi is lesz a Game Pass história vége, de most úgy tűnik, hogy a Microsoft többet veszít vele, mint amennyit nyer. Ha ugyanis az Egyesült Királyság területén a mostaninál is kevesebb konzol fogy, akkor az EA vagy a Ubisoft is meggondolja majd, melyik játékát éri meg Xbox One-ra is kihozni. És ha eltűnik a Fifa vagy éppen az Assassin's Creed a redmondi cég kínálatából, az nagy érvágást jelentene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HyBrIDNyLA #12
  Igazán nem akarok konfrontálódni, de amit mutatsz, azon a képen javarészt, gyakorlatilag csak modern kori szemét található. A PC-s játékok dobozában gyakorlatilag semmi sincs, csak egy kód. Rengeteg játékot vásároltam meg, most tudom megfinanszírozni gyermekkori álmom, tehát tudom miről beszélek. Gyakorlatilag veszel egy műanyag dobozt, amelyben található egy lemez, amin már egy rég nem aktuális és frissítést igénylő steam kliens található, valami papírfecnivel. Érdemileg nem veszel semmit, csak a kódot, a többi szemét. Ha a Marina-árok alján Battlefield doboz lesz, azon sem fogok már csodálkozni.
 • Szefmester #11
  Bizony hogy létezik. Sokan vannak akik egyszer játszható játékaikat elcserélik másra, vagy simán eladják. Ezt digitálisan nem teheted meg. Nem mindenki multimán..
 • kékherceg #10
  Kinguinen :

  Dishonored 2 : 3 413
  kiegészítővel : 4 295
  Fallout 4 : 3 040
 • MasterMason #9
  " A microsoft igazabol csak par nyereszkedo kereskedot vesztett"

  Meg gondolj bele, hogy lehet nemsoká nem éri meg majd warezolni azoknak akik nem engedhetik azt meg, hogy havonta kéthavonta akár több tripla a-s játékot is megvegyenek. Viszont azt megtehetnék az beleférne, hogy befizet egy fix havi összeget és akkor játszhat akár több játékkal is.

  Szóval még az is lehet, hogy a végén a warezt fogják "kinyírni" egy értelmes megfizethető előfizetői rendszerrel...
  Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2018.01.31. 22:47:07
 • Kaslerka #8
  Bár kizárólag PC-s vagyok, de létezik az az ember, mert ez így szép... :)
 • bdzsana #7
  Hát nem tudom. Volt időszak, hogy lassú netem volt, és kénytelen voltam boltban játékot venni miközben láttam, hogy a psstoreban sokkal olcsóbban meg tudnám venni mint bárhol máshol. Ráadásul a digitális boltban sokkal gyakoribbak a leárazások.
 • grebber #6
  Létezik hidd el... Megvesz egy-et tökmindegy melyik AAA-t majd akár évekig cserélgeti mindezt 1 áráért... Addig te digitbe vettél vagy 50+ játékot a többszöröséért mint 1 db AAA.
  Konzolon nagyon sokan használtan nyomják cserélgetik stb a dobozos cumokat.
 • zola2000 #5
  De most csak 3 játékon van a nagy kiadkadás?

  Psen havi kettő játékot kapnak akik előfizetnek csak nem újakat, de akkor is évente 24.
 • kvp #4
  Ezeknek a boltoknak csak a hasznalt jatekokon volt rendes hasznuk. Mivel fillerekert veszik es majdnem teljes aron adjak el oket. Az uj jatekokon es a konzolokon csak par dollart keresnek es mint irta a vegyesboltok (lasd: tesco) meg kisebb haszonnal adjak, tehat az emberek ott vasarolnak.

  Ez a lepes csak a hasznalt piacot nyirja ki, az olcso uj jatek beszerzesi lehetosegeket nem. Szoval max. annyi van, hogy az emberek a tescoban vesznek ezentul konzolt, olcsobban es nem vesznek hasznalt jatekot, csak ujat, ugyancsak a tescoban es tarsaiban. A microsoft igazabol csak par nyereszkedo kereskedot vesztett, a jatekosok meg sporolnak par dollart/fontot/fabatkat.
 • ugh #3
  A szamolas megy?
  Dishonored2, 12900 , kieg 6000, fallout4 anno 12900 a boltban.
  Ugyanekkor a steamen a d2 16000, a kieg 8000, a fallout4 akcioas 14000.
  Van olyan lusta diszno aki nem megy el a boltba ezert?