Berta Sándor

Tim Cook szerint mindenki az Apple stratégiáját másolja

Az Apple vezérigazgatója úgy véli, hogy a Google a Motorola, illetve a Microsoft a Nokia mobil-üzletágának felvásárlásával gyakorlatilag az ő stratégiájukat másolta le. Az Androidtól annak olcsósága és a készülékek számossága ellenére nem tart.

Tim Cook szerint a Nokia esete mindenkit emlékeztet arra, hogy a cégeknek újítaniuk kell szállítaniuk ahhoz, hogy túléljenek, különben eltűnnek a piacról. A finn gyártó hosszú ideig vezette nem csupán a mobiltelefon-, hanem az okostelefon-piacot is, de utána lemaradt és jelenleg az utóbbi szegmensben- a piaci részesedéseket figyelembe véve - már nem játszik meghatározó szerepet. Az Apple egyszerre kínál szoftvereket és hardvereket. Azáltal, hogy a Microsoft szeptember elején 7,2 milliárd dollárért megvásárolta a Nokia mobil-üzletágát az ő példájukat és stratégiájukat követi, és a Google is ugyanezt tette a Motorola megvételével.

Cook hozzátette, hogy nem csupán a Microsoft másolja le az Apple stratégiáját, hanem gyakorlatilag mindenki, hiszen egyre több piaci szereplő kínál saját operációs rendszert és hardvereket egyaránt. A vezérigazgató szerint egyébként ez a recept a siker titka. A kínai piaccal kapcsolatban, ahol borzaszó olcsó és egyre nagyobb kijelzőjű készülékek uralják a piacot elmondta, hogy nem aggasztják ezek a termékek, hiszen minden piacon ez történik; a teljes szórakoztatóelektronikai szegmensben, a DVD lejátszóktól kezdve a fényképezőgépeken át egészen a táblagépekig. Ebben a versenyben nem fognak részt venni, sokkal érdekesebbek számukra a drágább, minőségibb eszközök.

A trend más szempontból veszélyes az Apple számára: jelenleg még a mobilos alkalmazások jórésze előbb jelenik meg iOS-re mint Androidra, azonban ha a Google ingyenes operációs rendszere döntő számbeli fölényre tesz szert, ez a helyzet megfordulhat. Az almás cég szoftverboltja jelenleg kétszer annyi profitot termel, mint a Google Play, annak ellenére, hogy utóbbiból 10 százalékkal több programot töltöttek le. Azonban a fejlesztőknek juttatott bevétel nem minden, a növekedés sokszor fontosabb, és ebben a tekintetben nem állnak jól. Mégis, Cook bízik az iOS fogyasztói elégedettségi mutatóiban, és arra is felhívja a figyelmet, hogy az Android nem egységes, mert rengeteg mobilszolgáltató és -gyártó nem frissíti telefonját az újabb verziókra.

Áprilisban olyan vélemények láttak napvilágot, miszerint az Apple az elmúlt hónapokban egyre inkább úgy viselkedik, mint egy hagyományos hardvergyártó. Elemzők egy csoportja és néhány befektető ugyanakkor azt mondta, hogy az óriáscéget a szoftverfejlesztők és a hardvergyártók közé kellene besorolni, mert egyik táborba sem tartozik igazán. Horace Dediu, az Asymco piackutató cég alapítója kifejtette: "Az Apple sikerreceptje azon múlik, hogy termékkategóriákat hozzon létre, illetve határozzon meg újra, majd ezeket az új piacokat csak egy bizonyos fokig aknázza ki. Ez a módszer alapvetően eltér az összes többi óriáscég módszereitől."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #39
    Nem erted te ezt. :P

    ATI Radeon HD 5870 Graphics Upgrade Kit for Mac Pro (Mid 2010 or Early 2009) $449.00 :PPPPP
  • Papichulo #38
    A 64bit? Na arra aztán "sok" szükség van mobilon, nem véletlenül az apple volt az első

    Szerinted az ARMv8-nak nem volt semmi ertelme?
  • sanyicks #37
    Ugyan, én nem te(ti) vagyok, egyrészt nem igazán van kedvencem, és a véleményem sem változik a nem létező kedvenctől függően ;). Amúgy jól látszik a fanboyok(és mások) általános "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség" mentalitása, ami az apple fanboyoknál történetesen a samsung. Samsungnál sem lesz értelme, amilyen telefonom egyébként nem is volt, és nem is lesz ;)

    32bitről 64-re állni nagyon egyszerű szoftverben, csak a wintel birodalomban megy nehezen a sok zárt "szarok bele" fejlesztővel. Ezért az opensource szoftverekből már évek óta fullos 64bit támogatás van pc-n, míg zártnál még mindig sok csak 32-es. Elhatározás és egy fordítás kérdése. Egyébként jó lenne, ha átállnának ARM-ra, egy újabb pofon lenne a zsintelnek, remélhetőleg az utolsó.
  • narumon #36
    Én is azt gondolom ebbe az irányba fognak elmenni. Egy Macbook Pro esetén pl símán megtehetik, hogy egyszerűen beleraknak 8-12 akármennyi ilyen ARM CPU-t istentudja hány maggal. És mivel az oprendszert is ők írják (már lehet, hogy hegesztik is) így rögtön megjelenéskor az alapoknál ki lesz használva a rendszer. Arról már volt egy cikk, hogy megfelelően használva egy rakat ilyen ARM processzor bármiben elpicsázza az X86-okat, és az apple képes eldobni a visszafele kompatibilitást ezt tudjuk!
  • narumon #35
    "A 64bit? Na arra aztán "sok" szükség van mobilon, nem véletlenül az apple volt az első :D"

    No majd ez lesz a következő Samsung telefonban és akkor hírtelen ez lesz a legfontosabb feature - jövő ilyenkor meg már tele lesz a forum azzal, hogy az apple lopta a Samsungtól még az ötletet is!
  • mousee #34
    Ahogy már felvetették páran, lehet hogy előbb vagy utóbb a sima macekbe is bekerül az arm proci az intel helyett. Nyilván nem holnap, de pár év múlva könnyen meglehet. Az intelnek eléggé fáj hogy zsugorodik a pc piac, az epül pedig szeretne függetlenedni mindenkitől a max profit miatt. A procitervezés (haterül összeollózás) pedig nem újdonság nekik, lásd jelenlegi mobilkütyük professzorai.

    Szerintem az átállás úgy fog kinézni első körben összeolvad az iOs (ami ugye alapból 10.4 alapokon nyugszik) és az Osx. Aztán jön egy ARM alapú macbook air, aminek a killer fícsöre egy arcleszakadóan nagy üzemidő (intel alapon elprüntyög 10-12 órát, arm alapon mennyit mehet?). Nyilván ehhez évek és komolyabb teljesítményű 64 bites arm procik kellenek, de hosszútávon talán kifizetődő lehet. Persze ehhez az összes fontos szoftvert át kell írni hogy fusson arm-en. Aztán idővel bepróbálkoznának az macbook pro-ba (akár vegyes környezetben intel+arm procival), utána jöhet az imac, majd x év múlva akár a mac pro-ba is.

    Persze ez csak spekuláció, de ki tudja mit hoz a jövő.
  • sanyicks #33
    Az atomot minden elverte eddig is, csak a sponsored by intel tesztekben nem. Milyen dolog jelenik meg az apple-nél első körben? A 64bit? Na arra aztán "sok" szükség van mobilon, nem véletlenül az apple volt az első :D
    Egyébként hogy is volt? Az apple nem a geekeknek készül, jól optimalizált az ios nem kell a legerősebbnek lennie a hardvernek. Valami ilyesmi volt a mondás a galaxy s3 kiadásakor :) Persze nem ez az első eset hogy az apple vásárlók véleménye hirtelen 180 fokos fordulatot vesz attól függően hogy mi a prioritása a kedvenc cégüknek :)
  • sanyicks #32
    nem macet vesznek, hanem osx-et. Egyszerűen mert nem winfos fut rajta, aminél minden os jobb.
  • Papichulo #31
    már a Samsung javában rajzolja körbe az A7-et

    Mivel ok gyartjak, ezert nem lesz nehez :)

    hamarosan úgy kibasszák a hulladék x86-ot végre

    Ezt kizarolag akkor tamogatnam, ha MINDENBEN sikerulne felulmulni az akkori Intel x86 CPU-k teljesitmenyet. Ugy tudom ettol meg messze van az ARM. Amugy milyen elonye lenne 10-11 ev utan egy ujabb architektura-valtasnak?

    Azonkivul - ugyan nem tragedianak elnem meg - de a Windows virtualizacio hianya is sokaknak fajna.
  • coolbboy83 #30
    "Kérdésedre" a válasz... az OSX azért kedvelt pro környezetben, mert nem akarnak a Windows problémáival szarakodni, Linuxra pedig nincsen semmilyen komoly software, ami felveszi egy Adobe CS, vagy Apple Logic X, AVID termékek szintjének akár az 5 évvel ezelőtti verzióival is a versenyt... sem AutoDesk cuccok... bár már vannak ígéretes dolgok, és lesznek is.