MTI

Haza szeretne térni Snowden

Egy védett internetes oldalon kapcsolatba lépett fiával Lon Snowden, az Oroszországban ismeretlen helyen tartózkodó, korábban bizalmas adatokat kiszivárogtató amerikai informatikus apja - jelentette csütörtökön az orosz média.

A férfi ügyvédeinek mondta el, hogy hosszú idő után először társaloghatott fiával, Edward Snowdennel. Kódolt üzeneteket váltottak egy kódolt internetes chat-oldalon. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottját eddig állítólag csak a Snowdent segítő orosz ügyvéden, Anatolij Kucserenán keresztül lehetett elérni. Edward Snowden augusztus elsején kapott Oroszországban ideiglenes menedéket. Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről a sajtónak információkat kiszivárogtató férfi június 23-án érkezett Hongkongból Seremetyjevóra, Moszkva legnagyobb nemzetközi repülőterére, amelynek tranzitvárójában tartózkodott a menedék megadásáig. Washington több alkalommal is kérte az orosz hatóságoktól Snowden átadását. Az informatikust kémkedéssel vádolták meg hazájában.

Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint Lon Snowden a jogászok javaslata ellenére, önállóan hozta meg a döntést, hogy felveszi a kapcsolatot a fiával. A jogászok ugyanis nem láttak 100 százalékos garanciát arra, hogy az apa biztosan a fiával és nem valaki mással fog az interneten társalogni. Emellett azt valószínűsítették, hogy az üzenetváltást úgymond elcsíphetik az amerikai titkosszolgálatok és dekódolhatják. "Ebben az esetben Edward Snowden biztonsága a tét" - hangsúlyozta a forrás.


Lon Snowden ügyvédje közölte, hogy az apa és ő is megkapta az orosz vízumot. Bruce Fein csak annyit árult el, hogy hamarosan az orosz fővárosba érkeznek. "Azért utazunk Moszkvába, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Edward Snowden pontosan érti-e, milyen jogi lehetőségei vannak. Azt is világossá kell tenni, hogy érdemes-e a sajtónak nyilatkoznia, vagy sem" - mondta Fein. Az amerikai ügyvéd hozzátette: "létezik egy valamennyi fél érdekeinek megfelelő kívánság, hogy az ideiglenes menedék érvényességének (1 év) lejárta előtt módot találjanak Edward Snowden visszatérésére az Egyesült Államokba. Azzal a feltétellel, hogy biztosítják számára az igazságos, tisztességes bírósági eljárást, és élhet az ártatlanság vélelmével." Bruce Fein úgy vélte, hogy az amerikai informatikusnak szüksége lesz egy kémügyekben jártas ügyvédre, akikből szerinte nincs túl sok.

A Snowden-ügy komoly feszültséghez vezetett az Egyesült Államok és Oroszország viszonyában. Barack Obama lemondta az orosz államfővel, Vlagyimir Putyinnal szeptemberre tervezett csúcstalálkozóját. Az amerikai elnök ugyanakkor részt vesz a G20-országcsoport szentpétervári csúcstalálkozóján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tir Na Nog #6
    http://filmtrailer.hu/wp-content/uploads/2009/05/alien.jpg
  • KopaszIsten #5
    Te mégis milyen idegenekre gondolsz?
  • matrix222 #4
    Amerika ma ugyan ugy all mint Nemetorszag a 30-40 es evekben. Minden kulcspontossagu pozicio az idegenek kezeben van. Azok kezeben akik a kereszteny kultura megsemmisiteseert barmit folaldoznak.
  • atys2 #3
    Szerintem ha hazatér, akkor is csak koporsóban.
  • alien47 #2
    Ez majdnem igaz. Biztonságosan akkor térhet haza, ha egy pár atomrakéta(lsd Terminator 3 vége) hazavágja amerikát (meg a földet) Addig max az a sors vár rá, mint a milliomosra, aki maga szerelte a légkondiját "októberben" és kiesett az ablakon! Amerika ma kb ugyan olyan, mint az Éhezők viadala filmben, csak a játékot nem vezették "még" be....
  • Sajátvéleményem #1
    Biztonságban akkor térhet haza, ha leváltották a fasiszta vezetőket, és likvidálták őket.