MTI

Apján keresztül gyakorol nyomást az FBI Snowdenre

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) arra kérte az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező informatikus, Edward Snowden apját, hogy utazzon Moszkvába, és vegye rá a fiát a hazatérésre.

Az 52 éves apa, Lon Snowden a Washington Post című napilapnak beszélt erről kedden. Elmondta, hogy a moszkvai út meghiúsult, mert az FBI nem volt biztos abban, hogy meg tudja szervezni számára Moszkvában a kapcsolatteremtést a fiával. Kijelentette, hogy akár már másnap Moszkvába utazhatna, de nem biztos abban, hogy eljutna a fiához, aki - hírek szerint - hetek óta a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában vesztegel. Az interjúban szenvedélyesen védte a fiát, akit az amerikai társadalom egy része hazaárulónak tart. Edward hazafias szellemű családban nőtt fel Maryland államban (Lon Snowden elvált a fiú anyjától), olyan környéken, ahol rengeteg szövetségi ügynök és rendőr lakik, és ő is szereti a hazáját - jelentette ki az apa. Feltette a kérdést: hogy lehet hazaárulónak minősíteni a fiát, amikor semmilyen haszna nem származott abból, amit tett?

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi késztethette fiát szigorúan titkos hírszerzési dokumentumok kiszivárogtatására, az idősebbik Snowden nem tudott válaszolni. Felidézte, hogy az utolsó közös vacsorájuk alkalmával fia nyugtalannak tűnt, de nem kért segítséget, inkább egy falat épített maga és a család közé. "Fogalmunk sem volt arról, hogy mire készül" - mondta. Egy lehetséges magyarázatot azonban adott. Azokra a nyilatkozatokra gondolt, amelyeket amerikai tisztségviselők tettek, és amelyek szerinte félrevezetők voltak az Egyesült Államok titkos adatgyűjtési módszereivel kapcsolatban. "Ha lehet ilyet mondani, akkor volt egy fordulópont az ország életében az utóbbi hat-kilenc hónapban" - mondta.

"Edward 2003-ban kezdte pályafutását a hírszerzésnél, látta, hova fejlődnek a dolgok, és remélte, hogy lesz valamilyen változás, amint ezt Obama elnök sugallta, de állítom, hogy a helyzet sokkal rosszabb lett" - jelentette ki. Megemlítette egy olyan beszélgetését a fiával, amely arra utalt, hogy Edward az elmúlt években politikailag tudatosabb lett. A fiú ugyanis elmondta neki, hogy különösen nyugtalanná tette őt az az eset - egy tunéziai utcai árus öngyilkossága -, amely hozzájárult az "arab tavasz" néven ismert felkeléssorozat kirobbanásához.

Edward szelíd gyerek volt, nagyon intelligens, lebilincselte őt a számítástechnika és általában a műszaki tudományok, de nem mindig volt jó tanuló. A fiúról a barátnője is azt mondta, hogy titokzatos ember - tette hozzá az idősebb Snowden, aki most adott először lapinterjút a fiával kapcsolatban. A korábban az amerikai parti őrségnél tisztként szolgáló Lon Snowden szerint fiának Oroszországban kell maradnia, mert az amerikai kormány sosem fogja biztosítani neki az igazságos bánásmódot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #5
  Színjáték az egész demokrácia.
 • richard45 #4
  De furcsa egy világban élünk, aki kimondja az igazságot az elmebeteg, paranoid,náczi,fasiszta-masiniszta, pedig sok úgy mond "összeesküvés-elmélet" vált mára valósággá. Szóval jó lenne ha a birkák végre kinyitnák a szemüket és nem csak bégetnék a sok maszlagot amit a média beletöm a fejükbe.
 • caius marius #3
  Te teljesen hülye vagy, kezeltesd magad!!!
 • Dracad #2
  hogy jobban megertsd,
  te meg egy paranoid idiota vagy.
 • matrix222 #1
  Snowden, megkapta a szukseges iratokat, s mar el is hagyta az orosz repuloteret. Ideglenes letelepedesi engedelyhez jutott.
  Hogy jobban megertsd a jelenlegi helyzetett, az pontosan arrol szol mint a 90 es evek elotti szocializmus, vagy a Gyurcsany fele anarchia. Bizonyos korokben az igazsagrol beszelni eletveszelyes lett, meg a 'szabadvilag' ban is. Ennek az 'ujabb' ami igazabol nem uj, termeszetesen a kiepitoi ugyan azok a marxistak aki a szocializmust, vagy a liberalizmust kitalaltak. NAGYON VESZELYESEK, mivel nemrendelkeznek az ismert kereszteny erkolcssel. Egyszeruen kegyetlenek, es buszkek arra ha gyilkolni kell.