MTI

London a G20-delegációkat is lehallgatta

A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) a húsz vezető, fejlett és felzárkózó gazdasági hatalom (G20) két magas szintű londoni értekezletén is lehallgatta a résztvevők elektronikus és telefonos adatforgalmát - írja a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap írása szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hetekben információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és a The Washington Postnak az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről. A 29 éves Edward Snowden - aki időközben Hongkongba menekült - hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a hasonló profilú brit GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt adatgyűjtési programjáról.


A titkosszolgálat anyagában célpontként van megjelölve minden ország diplomáciai testülete

A The Guardian által most megszellőztetett újabb bizalmas iratok tanúsága szerint a brit figyelőszolgálat 2009 áprilisában a londoni G20-csúcstalálkozó, 2009 szeptemberében pedig a pénzügyminiszteri értekezlet résztvevőinek kommunikációját figyelte. A GCHQ "feltörte" a delegátusok számítógépeit, illetve BlackBerry okostelefonjait is, rálátást nyerve így email-forgalmukra. Az NSA Angliában dolgozó szakértőinek közreműködésével kísérlet történt Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök Moszkvával folytatott műholdas telefonbeszélgetéseinek lehallgatására is - áll a brit lap írásában.

A The Guardian éppen a világ nyolc vezető ipari hatalmának (G8) hétfőn kezdődő észak-írországi csúcstalálkozójára időzítette a Snowdentől származó újabb információk közzétételét. A lap szerint az ügy valószínűleg "szít valamelyes feszültséget" a G8-értekezlet delegációi és London között, a küldöttek ugyanis nyilván annak feltárását várják majd el David Camerontól, a vendéglátó brit miniszterelnöktől, hogy a négy évvel ezelőtti londoni G20-tárgyalásokon jelen volt G8-országok is az akkori megfigyelések célpontjai voltak-e, és hogy mindez megismétlődik-e a mostani csúcson. A Nyolcak mindegyike képviseltette magát annak idején az érintett nagy-britanniai G20-értekezleteken.


Egy prezentációban sikerként számolnak be a lehallgatásról

A brit kormány figyelmeztette a nemzetközi légitársaságokat, hogy ne engedjék Nagy-Britanniába induló járataik fedélzetére a titkos amerikai adatgyűjtési program részleteit kiszivárogtató egykori CIA-alkalmazottat, Edward Snowdent. A BBC hírügynökségi értesüléseket idéző beszámolója szerint a felhívást a brit belügyminisztérium a múlt héten adta ki, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha Snowden Nagy-Britanniába kívánna utazni, a brit hatóságok "nagy valószínűséggel" megtagadnák tőle a belépést. Ha bármely légitársaság mégis felvenné az amerikai állampolgárságú Snowdent valamelyik nagy-britanniai járatára, akkor az őrizetbe vétel és a visszatoloncolás költségét a brit határőrizeti szervek az érintett légitársaságra terhelhetik. Ez a brit belügyminisztérium ilyen esetekben alkalmazott gyakorlata alapján kétezer font (több mint 700 ezer forint) kiszámlázását jelentené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #4
  Azért tök kellemes látvány, hogy mennyi hülyeséget össze tudsz hordani abból a nyilvánvaló tényből kiindulva, hogy a titkosszolgálatok kémkednek.
 • caius marius #3
  Hát ez tök egyértelmű volt. El sem tom képzelni, hogy ne mind ezt tenné...
 • Amergin #2
  Érdekes, hogy az a "liberális" Anglia, amely egykoron csont nélkül befogadta Marxot, most mennyire elzárkózik egy másik "másként gondolkodó"-tól...
  Vajon mi változott meg? (kaján vigyor)
  Amúgy meg, mint tudjuk az egész csak egy újabb összeesküvés elmélet, ami a primitív elmék torz agyszüleménye. Olyan nincs hogy a jó bácsikák csak úgy stikába hallgassanak le ezt-azt, meg hasonló csúnya dolgokat csináljanak. Nem, ők ilyeneket nem csinálnak, hiszen a média eddig azt mondta, hogy ők nem a rossz fiúk, ők nem tenoristák
  Nem hiszem el, az egész csak egy aljas rágalom lehet, a tenoristák találták ki.
 • Vol Jin #1
  Hát ez egy kicsit ciki az angoloknak.