MTI

Pekingnek nagyon jól jött a Snowden-ügy

Német és orosz politológusok szerint Peking állhat az Edward Snowden miatt Moszkva és Washington között kialakult ellentétek mögött - írta az Izvesztyija című orosz napilap.

Európai elemzők úgy látják, hogy Peking azért "dobta át" az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kényes információkat kiszivárogtató volt alkalmazottját Moszkvába - Snowden Hongkongból érkezett az orosz fővárosba -, hogy összeugrassza Oroszországot és az Egyesült Államokat - írta a hatalomhoz közeli orosz újság. Az Izvesztyija a Snowden-ügy fordulataként állítja be a Kína "ármánykodásáról" szóló elmélet megjelenését. "Nem szabad elfelejteni, hogy amikor az orosz-amerikai kapcsolatok megromlanak, ott mindenképpen jelen van egy harmadik fél, amelynek ez a helyzet kedvező" - idézte Christian Wipperfürth berlini politológus nyilatkozatát az orosz lap. A szakértő valószínűnek tartja, hogy a "majdan a kínai diplomácia gyöngyszemei közé tartozó többlépéses játszmáról van szó". Kína úgymond odadobta Oroszországnak a problémát Snowden képében, s amíg Moszkva és Washington vitázik, Peking széttárja a karját - véli a német politológus.

Wipperfürth véleményét az igazsághoz meglehetősen közelinek tartja egy másik német politológus, Alexander Rahr. Az Oroszországban ismert, a Kremlhez közel álló szakértő arra utalt, hogy Kína több világpolitikai kérdésben, így Líbia és Szíria ügyében is Nyugat-ellenes álláspontot foglal el, de ahogy felforrósodik helyzet, rögvest Moszkva háta mögé bújik.

Nem hisz a "kínai összeesküvésben" Alekszandr Lomanov, az orosz tudományos akadémia Távol-keleti Intézetének tudományos főmunkatársa. "Arról beszélni, hogy mindez Kína manipulációja, nem egyéb, mint ennek az abszurd helyzetnek a +píáros elkenése+. Mindkét fél (az orosz és az amerikai) olyan szabályok alapján cselekedett, amelyektől nem tud elszakadni. Most meg úgymond nem képesek a párbeszédre, tehát egy furfangos, gonosz harmadikat kell találni, aki mindezt kifundálta" - vélte egyebek között az orosz kutató.

Alekszej Maszlov, a moszkvai Új Közgazdasági Iskola tanszékvezetője azonban úgy tartja: "nagyon is világos, hogy Peking átverte Moszkvát. Komoly szakértők nem kételkednek abban, hogy az orosz hatóságok tudomása nélkül Edward Snowden nem érkezhetett volna Moszkvába. Oroszország vállára vette Kínát, de ezzel egy időben hatalmas fejfájást szerzett magának" - tette hozzá. Maszlov szerint a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottat a kínaiak csábították Hongkongba, és miután bizonyos mennyiségű titkos információt megszereztek tőle, feleslegessé vált számukra. "Többször hallottam kínai politikusoktól és politológusoktól, hogy Snowden ügyében mindent időben és helyesen tettek" - mondta a Pekingben tartózkodó Maszlov.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    szerintem másoknak is jól jött... pl. azoknak, akik szerint minden conteo alaptalan hülyeség (szevasz vaszilij) azok most kihúzhatták a fejüket a s*ggükből és rácsodálkozhattak egy kicsit a való világra

    (nem állítom, hogy minden conteo igaz mielőtt nekem ugrana vki)