Berta Sándor

A VKontakte vezetője alkalmazná Snowdent

Edward Snowden, a Prism-ügy kirobbantója alig hagyta el a seremetyjevói repülőtér tranzitváróját, máris megkapta az első állásajánlatát. A VKontakte közösségi portál vezetője jelezte, szívesen foglalkoztatná.

Pavel Durov, a VKontakte vezérigazgatója a közösségi oldalon lévő profiljában azt írta, hogy meghívja Edward Snowdent a cég szentpétervári központjába és nagy örömére szolgálna, ha úgy döntene, hogy tagja lesz a VK programozói csapatának. Úgy gondolja, Edward érdekesnek találná a munkáját, amelynek keretében több millió felhasználó személyes adatait védhetné meg. Pavel Durovot gyakran csak az orosz Mark Zuckerbergként emlegetik, mert a VKontakte Kelet-Európában az egyik legnépszerűbb közösségi platformnak számít és 100 millió aktív taggal rendelkezik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Snowden elfogadja-e az állásajánlatot és biztonsági okokból az sem ismert, hogy a fiatalember jelenleg hol tartózkodik. Ezt Anatolij Kucserena orosz ügyvéd közölte.

A Prism-ügyet kirobbantó Snowden menedékjogot kapott Oroszországban és emiatt Barack Obama amerikai elnök lemondta négyszemközti moszkvai találkozóját Putyin elnökkel, amire a jövő hónapban került volna sor. Ugyanakkor az elvileg biztos, hogy Obama részt vesz a szeptemberi szentpétervári G20-as csúcstalálkozón. Carney szerint egyelőre vizsgálják, hogy - a Snowden-ügy és a szíriai helyzettel kapcsolatos véleménykülönbségek miatt - a delegáció megálljon-e Moszkvában vagy sem. Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország viszonya az elmúlt hetekben fagyossá vált, az USA Snowden kiadatását követeli, hogy kémkedés vádjával állíthassák bíróság elé a Prism megfigyelési ügy kirobbantóját.

Az orosz felsőház is együttműködést ajánlott Edward Snowdennek. Ruszlan Gattarov szenátor közölte, hogy az orosz állampolgárok személyes adatainak védelme terén történő együttműködésről van szó. Gattarov irányítja az orosz felsőház azon munkacsoportját, amelyik annak kivizsgálásával foglalkozik, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok az orosz állampolgárok milyen adataihoz juthattak hozzá. A munkacsoportba egyebek mellett az orosz külügyminisztérium és a főügyészség is delegált tagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltee_a_bator #11
    Van igazsag abban amit irsz, de ennek az egvilagon semmi koze nincs a demokraciahoz.
  • Narxis #10
    Ha ezzel buknak a mocskos, korrupt politikusok akkor nyugodtan szivárogtassák csak a saját adataim is. Van amikor áldozatokat kell hoznunk a nemes cél érdekében. Nem minden fekete és fehér.
  • Molnibalage #9
    Mi a bátor benne? Akkor is ilyen bátor lenne, ha a te adataidat szivárogtatná ki...?
  • Sajátvéleményem #8
    Az a baj, hogy el is fog "tűnni" Edward Snowden, közúti baleset, halálos kór, stb.
    Úgy jár mint Jörg Haider. A világnak több ilyen bátor emberre volna szüksége, akik
    leleplezik a szemét fasiszta államok húzásait. USA. Izrael, Anglia, Németország, és akik egy-követ fújnak velük, szinte az egész EU.
  • Narxis #7
    Helyes, az ilyen embereknek munkát kell adni. Nekik még van becsületük.
  • sárkánylovag #6
    Én attól tartok ha alkalmaznák a fél FBI fel akarná törni azt az oldalt hogy megtudja az IP címét.
    Aztán teljesen véletlenül fölrobanna az előtte levő gáztartálykocsi ahogy hazafelé tart ...
  • KopaszIsten #5
    Ha lapít, akkor gondolom azért teszi, mert tudtak róla; a jóváhagyásukkal történt; és gondolom ők is kaptak adatokat, ha kértek valakiről/valamiről...
    Szerintem.

    Állításuk szerint egyébként csak a metaadatokat elemezték (ki hova mikor telefonált, stb.), és a konkrét levelezésbe, beszélgetésbe csak akkor néztek bele, ha a látókörükbe került az adott személy. (Ezzel nem védeni akarom őket. Lásd a véleményem lent...)
  • Inquisitor #4
    "Értem én, hogy a mi érdekünkben gyűjtik az adatokat rólunk, de ez akkor is kémkedés."

    Üzleti adatoknál? A megfigyelt érdekében? Lol. :D
    Az USA kőkemény ipari és gazdasági kémkedést hajtott végre a bamba arcú európaiakon a terorrista témára alapozva. Mondjuk a témában az USA hozzá állása érthető, a Snowden gyereké is. Viszont azzal nem tudok mit kezdeni, hogy az EU lapít mint *khm* a fűben.
  • gombabácsi #3
    a demokrácia egy önbecsapás, a gazdag jóléti államok kisebb nagyobb részben a szegényeken élősködnek, vagy azok nyomorán szedték meg magukat
  • KopaszIsten #2
    "az USA Snowden kiadatását követeli, hogy kémkedés vádjával állíthassák bíróság elé a Prism megfigyelési ügy kirobbantóját"

    Nem Snowden a kém, hanem az USA kormánya. (És természetesen majd minden kormány.) Ez nem tűnik fel nekik, mikor kémkedésre hivatkozva kérik a kiadatását? Snowden csak feldobta őket. Ezt lehet persze bírálni. Lehet azon vitatkozni, hogy hasznos-e az állampolgárok után kémkedni, de nem az a kém, aki a kémeket feldobja! Értem én, hogy a mi érdekünkben gyűjtik az adatokat rólunk, de ez akkor is kémkedés. Hiába, a legnagyobb maffia maga a mindenkori kormány. :( (És számon se nagyon lehet kérni rajtuk, mert meghozzák hozzá a megfelelő törvényeket, hogy legálisan tehesse, amit másnak nem szabad.)
    Ez van sajnos. Teljes egyenlőség még a demokráciában sincs. :s