Berta Sándor

Nem bízhatunk tovább az e-mailekben?

Phil Zimmermann, a Silent Circle nevű cég alapítója úgy véli, hogy már lezárult egy korszak a számítástechnikában, ugyanis az e-mailezésben nem lehet megbízni.

Az elmúlt napokban két olyan titkosított email szolgáltató is kénytelen volt leállítani működését, amely az átfogó megfigyelést folytató amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) útjában állt. A Lavabit a napokban állt le, ezt a titkosított email szolgáltatót használta a Prism elektronikus megfigyelési rendszerről részleteket kiszivárogtató Edward Snowden is. A Lavabithez hasonló sorsra jutott egy másik titkosított kommunikációs szolgáltató, a Silent Circle levelezési szolgáltatása is, a Silent Mail. A Silent Mailt azért zárták be, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya ne gyakorolhasson nyomást a platformra az adatok kiadása miatt. A vállalat - előzetes figyelmeztetés nélkül - törölte összes ügyfele e-mailjeit.

A Forbes magazinnak adott interjújában Phil Zimmermann kifejtette, hogy az e-mail azért nem biztonságos, mert szabvány protokollokon alapul és megtudható, hogy ki küldte az adott üzenetet kinek, mikor és mi a tárgy. Amennyiben az elektronikus levél nincs titkosítva, akkor még a tartalma is hozzáférhető. Ő éppen ezért használ egyre ritkábban e-maileket. Ugyan az olyan titkosítási módszerek, mint a PGP, megoldást jelenthetnek a felhasználóknak, de ezek használata nehézkes és nem mindig kifizetődő. Szerinte az e-mailek sosem fognak eltűnni a kommunikációból, de a biztonságosabb üzenetekhez vannak jobb alternatívák. Zimmermann végül leszögezte: cégük a szervereit Svájcban fogja elhelyezni, mert ennek az országnak nincs adatcsere-megállapodása az Amerikai Egyesült Államokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #14
    Szóval a silent cég vezetője okosabb maradt volna, ha silent-ben marad :-)
  • SupraMKIII #13
    Szerintem az email semmilyen szinten nem bizonyító erejű - maximum egy olyan üzenet, ami valami zárt, belső rendszerben lett elküldve... De még az sem biztos.
  • Macc #12
    Te egy mintapolgar vagy! Legalabbis a legtobb allam vezetese ilyen emberek millioit latna szivesen az adofizetoi soraban...
  • Tetsuo #11
    Szerintem a spammerek nem ezt használják ki. Ok egyszeruen mindig újabb címekrol írnak.
    A világ sok országában bizonyítéknak szamít, ha valaki az email címérol emailt kuld, vagyis ha egy torvényszego levelet nem O írt, akkor azt be kell bizonyítania, kulonben felelosségre vonják.
  • Sequoyah #10
    Az email soha nem volt biztonságos. Nem csak hogy elvben nyilvános a tartalma, de könnyedén hamisítható is, bármikor lehet valaki más nevében emailt küldeni. Ezt ki is használják pl a spammerek.
  • SupraMKIII #9
    CairoJack: +1

    Évek óta azt papolják, hogy nem biztonságos, és azt, hogy nem lehet tudni, ki küldi kinek.
    Persze, aki hülye, és a saját nevére regisztrált internet előfizetéséről regisztrál és használ "kovácsjános1978AN:KISJOLÁ[email protected]" email címet, az meg is érdemli.
    De mondja már meg valaki, hogy két, 1-1 internet kávézóban vagy hotspotról regiusztrált emailben küldött titkos tartalmról ki mondja meg az igazi feladót és címzettet?!?!
  • Sajátvéleményem #8
    T. CairoJack hozzászólásához adalék: és verd le a kamerákat ahol mész.
    senkivel ne beszélj, a kerítést és a falakat vastag ólomlemezből csináld, és az egész a tenger mélyén legyen 4000 m.re a felszíntől, de az építményt legalább 20-30 cm légüres térben lebegjen. ez már a lehallgatás ellen elég.
    De ami egyszerűbb: pusztítsd el aki le akar hallgatni, hozd nyilvánosságra a piszkos szemét kilétét, és minden megszerzett információját...
  • CairoJack #7
    Jah és ne rakd bankba a pénzed... úgyis csak ellopják... szakszerűbben, mint a tolajok/rablók.
  • CairoJack #6
    "Nem bízhatunk tovább az e-mailekben?"

    Soha de soha nem is bízhattunk.
    Magánéletet akarsz? Álljál vissza a készpénzre, minimalizáld a PC használatot, otthon ne legyen neted, és dobd el a mobilod a pcsba. Ma már másképpen nem megy...
  • Sajátvéleményem #5
    Küldjed titkosítva a leveled. max csak azt látják, hogy ki, és hová küldte, de a tartalmát nem.