MTI

Bezárt Snowden email-szolgáltatója

Kénytelen volt leállítani működését két olyan titkosított email szolgáltató, amely az átfogó megfigyelést folytató amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) útjában állt.

A Lavabit a napokban állt le, ezt a titkosított email szolgáltatót használta az NSA kiterjedt elektronikus megfigyelési rendszeréről, a PRISM-ről részleteket kiszivárogtató Edward Snowden is, amikor a moszkvai repülőtéren rekedt. "Nehéz döntést kellett hoznom: vagy bűnrészes leszek az amerikai nép elleni bűncselekményekben, vagy sutba dobom tíz év kemény munkáját és bezárom a boltot" - írja a texasi központú cég tulajdonosa, Ladar Levison a cég honlapján közzétett indoklásában. "Ha megtehetném, jogszerű módon szívesen megosztanám önökkel a döntésemhez vezető eseményeket, de sajnos nem tehetem" - fogalmazott.

A BBC tudomása szerint Levison jogi úton igyekezett megakadályozni azt, hogy az amerikai kormányzat hozzáférhessen ügyfeleinek adataihoz. "Nagyon súlyos dolgot tanultam meg. Amíg a kongresszus nem lép, vagy nem születik hathatós precedens értékű bírósági döntés, nagyon nem javasolnám senkinek, hogy az Egyesült Államokkal fizikai kapcsolatban álló vállalatra bízza személyes adatait" - írta Levison. Ladar Levison felülvizsgálati keresettel élt az illetékes fellebbviteli bíróságnál a Lavabit újraindítását lehetővé tévő kedvező döntés reményében. A Lavabit technológiája más levelezési szolgáltatóknál nagyobb biztonságot képes nyújtani a felhasználóknak, mivel kizárólag a feladó és a címzett által megfejthető módon titkosítja az elektronikus leveleket.


A Lavabithez hasonló sorsra jutott egy másik tikosított kommunikációs szolgáltató, a Silent Circle levelezési szolgáltatása is, a Silent Mail. Mint a BBC írta, a cég azért jutott ilyen döntésre, mert nem tudta biztosítani, hogy a levelező szolgáltatás továbbra is teljesen titkos maradjon. Jon Callas technológiai igazgató blogbejegyzése szerint "a szolgáltatást (khm-khm) külső (khm-khm) nyomásra" kellett leállítani.

A cég honlapján közzétett közlemény szerint viszont a titkosított levelező szolgáltatást önként, "az eseményeknek elébe menve" állították le, mivel a Silent Circle mindig is "a lehető legkevesebbet akarta tudni ügyfeleiről", az elektronikus levelek azonban túl sok személyes információt és metaadatot tartalmaznak. A Silent Circle nem kapott semmiféle ilyen értelmű hatósági felszólítást vagy idézést az ügyben - szögezi le a közlemény. A TechCrunch informatikai hírportálnak a Silent Circle vezérigazgatója, Michael Janke azt mondta, azért zártak be, mert "tudtuk, hogy az amerikai kormány meg fog keresni minket". Arra is kitért, hogy néhány ügyfelük "a közeljövőben hatósági látogatásra számíthat". A Silent Circle telefon, video és szövegtitkosító szolgáltatásai, a Silent Phone és a Silent Text változatlanul működnek.


A BBC megszólaltatta Jennifer Granickot, a Stanfordi Egyetem jogi karának internetes szabadságjogokkal foglalkozó szakértőjét, aki szerint a kiterjedt amerikai megfigyelési programnak messzemenő következményei lehetnek az internetes iparra. "Az amerikai kormány a nagy sietségében, hogy mindenki után kémkedjen, megfojthatja a legtermékenyebb iparágat, és a Lavabit bezárása éppen ennek lehet az előjele".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #46
    Te most a kettos fejedelemségrol beszélsz? Mert pl. az egyeduli magyar király is szakrális volt, ugyanis a magyar Szent Korona az egy beavatókorona. A fejedelmeink és egészen Mátyás királyig a legtobb királyunk teljesen beavatott volt, vagyis -a nép hite szerint- Istennel kapcsolatot tartottak fenn és próbálták a kijelolt utat járni.
    Természetesen egy eros erkolcsi rendszert egy kívulálló nevezhet fundamentalizmusnak, de az nem jelent semmit. ;) Attól még az egyik legjobban mukodo társadalmat is jellemezheti. Ráadásul a mai pszeudo-liberalizmusba ill. az eros materializmusba vetett társadalmi hit inkább fundamentalizmus és ez a benne éloknek fel sem tunik, persze.

  • cateran #45
    Muholdjainkkal most is megfigyeles alatt tartjuk. Ne hagyja el a szobajat es sajat erdekeben a\ internetet is kerulje minel messebbrol, ellenkezo esetben szankciokat fogunk eletbe leptetni on ellen!

    /facepalm and silent cry
  • mad mind #44
    A szakrális királyság egy baromság. Csak annyiban tér el a "sima" abszolút monarchiától, hogy két ember harcol a tömegekért. Ha a király áll jobban, inkább abszolút monarchia van, ha meg a szakrális vezető, akkor meg fundamentalizmus. És egyáltalán nem működnek és működtek jól.
  • mad mind #43
    Pedig a napsütés mindig jót tesz. Az internet különben is elrohasztja az agyat.
  • Laza #42
    "En egy jo haromevig szobafogsagban voltam"

    Most vagy meglátszik, vagy nem elég ideig :D :D :D
  • caius marius #41
    Ráhel, sára és gázsi apját biztos megvédem majd... Hülye!
  • nlght #40
    "En egy jo haromevig szobafogsagban voltam"

    wtf???

    "Az Orban kormany minden aron meg kell vedeni"

    wtf??? épp most hoztak olyan törvényt, hogy mostantól a külföldiek kilóra megvehetnek minket! pszichológus látott már?
  • matrix222 #39
    Hivatalosan az egeszet az international valalatok kezdtek el, elobb mint a kormany. Erre nagyon kell vigyazni, mert ma pl. a szabadvilagot ok iranyitjat, a sok mas csatlosaikkal. Ha ebbe a csonka haza belekeveredik, akkor ott is idegenek kezeben fog kerulni az orszag kormanyzasa.
    En egy jo haromevig szobafogsagban voltam, jelenleg is nagyon ovatosnak kell lennem, ha korutra indulok, lehetoleg masok tarsasagaban. Ezek a nagyvalalatok, corporations rosszabbak meg a gonosznal is. NAgyon rafinaltan elbannak barkivel, annelkul hogy azt meg a szomszedja is eszrevenne. Egyszeruen most nem tudom ezt reszletezni. Egyedul a nep tehet ha folebred, es hatart nemturve ervenyessegre juttatja akaratat. Az Orban kormany minden aron meg kell vedeni, persze csak akkor ha magyar vagy.
  • Tetsuo #38
    Ebbol a szempontból a magyar politika nem rosszabb vagy kulonb mint a legtobb más-országbeli, ahogy a magyar nép sem lényegesen butább vagy okosabb, mint általában más népek.
    A világ népességének bizony nagyon nagy hányada konnyen megvezetheto, mert ostoba, igénytelen és muveletlen. Egy réteg, a legtobb országban ezt használja ki egyre jobban.

    Cat-tel egyetértek abban, hogy a legtobb embernek nem járhat szavazati jog.
    Eleve nem is jó a szavazás. A felelos emberek azért vannak olyan pozícióban, hogy dontest hozzanak. Egy foorvos sem rendel el szavazást a szívmutétrol, megkérdezve a takarítónoig mindenkit! ;)

    A minden ember egyenlo sem állja meg a helyet, mert a tettek és a tudás bizony kulonbséget mutat. Egy becsuletes, dolgos embernek tobb tisztelete kell, hogy legyen, mint egy priuszos alkoholistanak. (A libsik szerint nem.)

    A pártrendszer pedig alapból egy megosztottságot szul, rossz hozzáállást ad a problémamegoldáshoz. Egy nép, tobb pártra osztva csak civakodik, a komoly problémák megoldásaihoz osszefogás kell!

    A 4-5 éves kormány és onkormanyzati ciklusok pedig megolik a távolabbi, eloremutatóbb terveket. A politikusok, szerte a világban, csak abban a rohadt ciklusban gondolkodnak ill. cél az, hogy átmentse a hatalmat a kovetkezore!

    Tehát alapjaiban rossz a "demokrácia". Ami csak, egy utópia, mint a kommunizmus.
    Ha viszont tényleg a "nép" kerulne hatalomra (foleg a mai értékrenddel), akkor pedig az anarchia. De a nép nem nagyon tud irányítószerepet elfoglalni, mert mindig alakulnak okosabb, kihasználóbb, gonoszabb klikkek és teszik a dolgukat.

    A mai világban ilyen zullott értékrenddel szerintem nincs remény egy "szép, új világra". Sajnos én is csak másokat kihasználva tudok konnyen gazdagodni, majd kesobb azt tenni, amit szeretnék: Valami -szerintem- hasznosat.
    Ha valaki olvasta Jared Diamond - Osszeomlás c. konyvét, vagy ha ismeri a Római Birodalom bukásának korulményeit akkor valószínuleg érzi, hogy kozel a vége ennek a társadalomnak is.

    A gazdaság a kapitalizmusra, az pedig a folytonos novekedésre és téves alapokra épul (pl. láthataltan kéz), ami elobb-utóbb a totális monopólium (kb. az 1984-ben olvasható orwelli disztópia) mellett vagy helyett az eroforrások kimeruléséhez vezet. Jelenleg rengeteg eroforrásunk a végét járja, de vannak újabbak, csak rosszabb minoséguek... na, ez egy hosszú téma lenne most.

    A jovo nem kecsegtet semmi jóval, viszont a múltban nem csak az a rossz volt, amit a torténelemkonyvekben olvashatunk. A boldog békeidokrol azért nem tanulunk, mert az egyrészt unlamas, másrészt torténelmi emlék sem sok maradt róla, reszben az elobbi ok miatt, részben más okból. Ez is hosszú lenne.

    A szakrális királyság, kettos fejedelemség és más istenhit vezérelte rendszerek sokkal jobban mukodtek -persze volt, ami nem-, mint a mai társadalmunk.
    Csak ezt nehéz elképzelni monitor elott ulve.
    Igen, ezek a rendszerek is eltuntek, de más-más okból. Kiindulás lehet a fent említett Diamond konyv meg egy alap vallásismeret, azután a magyarság alternatív, de szurt! torténelme, ami meglepoen egybecseng a legújabb genetikai vizsgálatokkal (pl. Semino eredményei a Science 2000-es novemberi számában) és sok más eddig értelmezhetetlen vagy félreértelmezett emlékkel (pl. Szent Korona).








  • Xellos999 #37
    Ha mondjuk Magyarországot vesszük, ahol már jó ideje bebizonyosodott, hogy a mindenkori kormány tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására (akár náci, akár komcsi), gyakorlatilag nem lenne veszteni való. Legrosszabb esetben pontosan ugyanaz történne ami már hosszú ideje megy (tönkre kúrják az országot).