MTI

Izraelben átnézik a gyanús beutazók e-mailjeit

Jehuda Vejnstejn, Izrael főállamügyésze szerint jogilag megengedett a gyanús turisták email-fiókjának átvizsgálása a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren és beutazásuk megtagadása, ha ezt nem engedélyezik.

Az Izraeli Polgárjogi Szövetség (ACRI) tavaly júniusi beadványában jogi felülvizsgálatot kért a főállamügyésztől a repülőtéri email-vizsgálatok ügyében, előfordult ugyanis, hogy a Sin Bét belbiztonsági szolgálat emberei a repülőtéren a gyanúsnak ítélt turistáktól hozzáférést kértek internetes levelezésükhöz, és ha azok megtagadták ezt, akkor nem utazhattak be az országba. Vejnstejn szerdai válaszában jogosnak ítélte a gyakorlatot kivételes esetekben, ha "fontos gyanús jeleket észlelnek", és ha a turista ehhez hozzájárul. A főállamügyész hozzátette, hogy a felszólítás szerint a látogatóknak nem kell átadniuk jelszavukat, hanem maguk nyithatják meg levelezésüket a biztonságiak előtt.

Az államügyész egyik munkatársa a gyakorlatot azzal indokolta, hogy "egyre nagyobb mértékben használnak külföldieket terrorista célokra". A jogi szakvélemény szerint a beutazóknak jogukban áll megtagadni a hozzáférést levelezésükhöz, de a hatóságuk ezt mérlegelve engedélyezhetik vagy elutasíthatják belépésüket a zsidó államba. Vejnstejn válaszában azt írta, hogy "a nem izraeli állampolgároknak nincs eredendő joguk az országba való belépésre, ügyükben az illetékes hatóságok döntenek. Ezek a hatóságok természetesen figyelembe veszik az államnak és lakosságának a biztonságát".

Az ACRI szerint ez a gyakorlat "a magánszféra drasztikus megsértését jelenti". Lila Margalit, a szervezet jogásza szerint "az a turista, aki több ezer dollárt költött az Izraelbe utazásra, Sin Bét-kihallgatásakor a repülőtéren nincs abban a helyzetben, hogy tájékoztatás alapján, szabad akaratából járuljon hozzá email-fiókjának megvizsgálásához".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #30
    Hát erre én sem gondóltam.
    De alighanem ez a cikk is egy zsidó provokáció...
    Ki akarja a "nyulat" ugrasztani a bokorból...
    Én a hatalom minden formáját elitélem.
    "Csak azt tegyél másokkal amit Te is szeretnél, ha veled tennék."
  • Ferrer #29
    Elég merész dolog párhuzamot vonni a két esemény között..
  • Tetsuo #28
    Na igen. Gondolom, apád meg az 56-os ifjakat barmozta.
  • ManoNegra #27
    Ugyan... Te is tudod hogyan kezdődött, úgy, hogy a ****** azt mondta, hazudtunk! Aztán ebből lett a paláver, amiről nagyon jól tudtak, és beáldozták a vidékről felhívott szerencsétlen amatőröket!! Ezt nagyszerűen meg lehetett bosszulni!
  • Vol Jin #26
    Tanítónéni, úgy kezdődött minden, hogy Pistike visszaütött...
  • Vol Jin #25
    Persze, persze, vak vagyok, nem látok, meg hülye is.
  • ManoNegra #24
    Az az előzmény volt.
  • kvp #23
    Eloszor is az angol hataron (egybesult kiralysag) is elkuldhetik a beutazni kivano egyszeri magyart es ott meg indok sem kell. Masodsorban ahogy nezem izraelben is csak urugyet kerestek, de legalabb talaltak is, mert semmi nem bizonyitja, hogy az az email cim aminek a jelszavat kertek tenyleg a beutazoe vagy sem. Tehat mondtak egy cimet, amihez az illeto nem akart vagy nem tudott mondani egy jelszavat, erre kiutasitottak. Ha tudja a jelszot azert mert terrorista, ha nem tudja akkor meg azert mert nem mondta meg. Vicces, de joguk van hozza a sajat orszagukban. (attol most tekintsunk el, hogy a vilag 90%-a szerint az nem csak az o orszaguk)

    A pesti esemenyekrol meg csak annyit, hogy nem rendorok voltak, de joreszt nem is kulfoldiek, hanem sima hatarorok, a legtobbon raadasul sima gyakorloruha volt. Most az mas kerdes, hogy elvileg az akkor meg a katonasaghoz tartozo hataroroket az akkori torvenyek szerint nem lehetett volna a civil lakossag ellen bevetni, de ezt megoldottak, mert par honappal kesobb osszevontak oket a rendorseggel. Mondjuk nagyobb ellenallasra szamitottak, mert egyreszt tomegoszlatasi cellal legvedelmi agyuk voltak a parlamentnel, masreszt a 13. keruleti bm garazs tele volt betarazott fegyverzetu pancelozott jarmuvekkel. (latszott az ablakon at, egy reszuket azota a tek kapta) Ehhez kepest csak par fegyveres hataror orizte (egyikuket megkerdeztem honnan hoztak oket), szoval ha balhet akart volna a lakossag, akkor egesz nagy polgarhaboru lett volna belole. De nem akart, igy joreszt abbol allt az egesz, hogy par focidrukker ugralt, a tobbseg meg menekult ahogy tudott, mert nem tuntetni mentek hanem a fidesz rendezvenyere ket sarokkal odebb. A harorok meg tulzasba vittek a lovoldozest, mert ez volt a dolguk. Kulfoldi nem nagyon volt koztuk, csak par szakertot kaptak az inkaltol, de akkoriban amugy is ok vedtek az akkori kormanyt, szoval felhivatalosan voltak ott. Most az, hogy ezeknek az inkalos szakertoknek hany szazaleka volt izraeli ugynok mar mas kerdes, de mindenesetre nem bizonyithato es egyebkent sem ok lovoldoztek, csak tanacsadoi szerepuk volt (abban hogy mikor, kire es hogyan kell loni). Nagy balhe meg nem lett belole, mert mar a tv szekhaznal is latszott, hogy az emberek nem akarnak igazi, sok millio halottal jaro polgarhaborut, mert ott alltak orizetlenul kupacban a fegyverek az epulet melleti rendorsegi teherautoban es megse vittek el egyet sem. Mondjuk azt az epulet parancsnoka is elszurta, mert visszavonultak es elhagytak az epuletet pedig az lett volna a feladatuk, hogy meghaljanak a tuzharcban es legyen valami ok a megtorlasra es utanna a harcokra. Szerencsere az akkori miniszterelnok azon vagya, hogy ilyen modon keruljon be a tortenelemkonyvekbe nem jott be. Helyette a sajat partja valtotta le, mert ugyebar polgarhaborut ok sem akarnak.
  • Ferrer #22
    Te nagyon hülye vagy :DD Élőben közvetítette a tévé, ahogy a sok barom gyújtogat meg ostromolja az MTV székházat, milyen békés tüntetőkről beszélsz? :DD
  • syn7h37ic #21
    Egyszerű. Nem kell odamenni. De árukat sem kell akkor nekik szállítani. Ugyanis lehet, hogy a goj áruk tele vannak antiszemita mérgekkel.