Berta Sándor

Az e-mail forgalomból következtetni lehet a népesség-vándorlásra

A rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet (MPIDR) elkészítette a világ első olyan globális migrációs felmérését, amelynél az elküldött e-mailek milliót vették figyelembe.

A projekt során Emilio Zagheni, az MPIDR munkatársa több millió továbbított elektronikus levelet elemzett ki. A kutató arra volt kíváncsi, hogy a felhasználók milyen gyakran változtatják a tartózkodási helyüket. "Az eddigi nemzetközi migrációs becslések gyakran elavultak és alig fedik le egymást. Ezzel szemben a globális internetes adatok mindenki számára egységesek és gyorsan elérhetők" - jelentette ki a szakember.

A bevándorlók számát általában azért nehéz pontosan megállapítani, mert sokan csak egy darabig tartózkodnak egy helyen, illetve csak az érkezésük után sok idővel vagy egyáltalán nem jelentkeznek le a hivataloknál. A helyzetet súlyosbítja, hogy számos államban még azt sem határozták meg pontosan, hogy kiket tekintenek migránsoknak.


Országra, nemre és életkorra szűkítve megmondható, hogy nőtt-e a vándorlási arány

Emilio Zagheni és Ingmar Weber, a Yahoo! Research munkatársa a Yahoo! 43 millió regisztrált előfizetőjének elektronikus levélforgalmát elemezték ki. Arra voltak kíváncsiak, hogy a 2009 szeptembere és a 2011 júniusa közötti időszakban melyik felhasználó hol élt. Ennek megállapításához az IP-címeket, a pontos dátumot, a küldő születési idejét és nemét használták fel. Azokat minősítették migránsoknak, akik állandóan változtatták a tartózkodási helyüket. Zagheni és Weber így gyakorlatilag minden országnak elkészítették a migrációs térképét, illetve a bevándorlási irányokat.

A megszerzett információkból számos érdekes dolog derült ki. A gazdasági válság kezdete után nőtt az Egyesült Államokból kivándorlók aránya. Ugyanez mondható el a fejlett országok többségéről, kivéve Svájcról és Tajvanról. A válság enyhülésével ezek a folyamatok lelassultak. Általánosságban elmondható, hogy a nők sokkal fogékonyabbak a migrációra, mint a férfiak. "Amit találtunk az csupán a jéghegy csúcsa" - közölte Zagheni. A kutatók szerint finomított matematikai korrekciók és más digitális adatok, például a Twitter-üzenetek segítségével sokkal nehezebb migrációs kérdéseket is meg lehetne válaszolni. Többek között láthatóvá válnának, hogy hányan hagyták el az elmúlt hónapokban a fukusimai régiót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nobuo #7
    Inkább te gondold át mit írsz. Ki beszélt itt terrorizmusról és terroristáról? Igen is személyes adat még a születési éved is. Próbáld megemészteni.
  • TARTYOM #6
    Na ezt a mondatot gondold át még egyszer.

    Már hol számítana egyébként "szigorú személyes adatnak" (lol?) a születési év? Akkor most ha valaki kideríti hogy mikor születtem (kb 3 perc) akkor az terrorista? :D:D:D:D:DD:D:
  • Nobuo #5
    Sok országban a születési év önmagában, valahol a nem is szigorú személyes adatnak számít. Hogyan tehették ezt meg?
  • IMYke2.0.0.0 #4
  • morden #3
    Mindig van egy arc , aki bekommenteli hogy ezt ő fejből tudja és csak a pénzt nyelték le a tudósok. Javaslom akkor inkább ilyen kutatásokat kellene csinálnod "jópénzért" :D
  • hangulati #2
    azt meg sem neztek, mi volt a levelekben? ezek szerint a posta barmikor visszakerheti az altalam fogadott, es kuldott leveleket, szamlakat, stb..., csak, hogy statisztikat csinaljon? mostantol keretik minden boritekra ranyomtatni, hogy x evig megorizendo, es a kuldo, meg a cimzett is koteles egy kopiat barmikor a mindenkori kivancsi rendelkezesere bocsajtani. kezd ez a dolog buzleni, nem, mintha idaig illatos lett volna.
  • halgatyó #1
    Az agyam eldobom.... mmecsoda kutatási téma! Jaó kis pénzekért!
    Na persze ha tényleg a bevándorlási helyzetre lennék kíváncsi, akkor nem az e-mail forgalmat vizsgálnám, tekintettel a bevándorlók túlnyomó többségének írási potenciáljára, hanem kimennék a pályaudvarok környékére

    Csakhát az túl macerás/fáradságos/veszélyes
    Egyszerűbb a számítógép előtt kutatgatni... kutatgatni