Gyurkity Péter

Átszervez és a mobil világra koncentrál a Microsoft

Steve Ballmer vezérigazgató cége átfogó átszervezését hajtja végre ezekben a hetekben, azzal a céllal, hogy egységes jövőképet és stratégiát formáljanak az elkövetkező időszakra vonatkozóan. A különálló vállalati egységek helyett csoportokat alakítanak ki, a hangsúly pedig egyértelműen a mobil szférára helyeződik át, bár ez természetesen nem jelenti a hagyományos, tőlük megszokott termékek visszaszorulását. Változásra azonban szükség van, mert az asztali szegmens gyorsuló ütemben szűkül.

Ahogy az Apple, úgy a Microsoft is szeretné megtalálni saját helyét az új világban, amelyet egyre inkább a magát óriássá kinövő Google uralma jellemez. Ebben szolgál fontos lépésként a napokban bejelentett átszervezés, amelynek eredményeként az új, napjainkban egyre népszerűbb eszközökre és a szolgáltatásokra fókuszálnak majd, bár ezt - tekintettel a cég méreteire - a közvetlen riválisokhoz képest jóval nagyobb léptékben kell megvalósítaniuk.

Amíg korábban a Microsofton belül öt nagyobb, egymástól jól elkülöníthető divízió dolgozott párhuzamosan, addig a jövőben több területet átfogó, a fő tevékenység szerint megoszló csoportok veszik át ezek helyét. Négy mérnöki, illetve egy-egy marketinges, kutatás-fejlesztési, üzleti, pénzügyi, valamint HR és jogi csoport jön létre, ezek a remények szerint szorosabban együttműködnek majd, megtartva a kohéziót, az "One Microsoft" jelszó jegyében (ami egyébként már önmagában is utal arra, hogy a mintegy 90 ezer alkalmazottat felvonultató óriáscéget milyen nehéz egy központból irányítani).



Az elemzők és a vásárlók vegyesen reagáltak a bejelentésre, amit egyértelműen az Android és az iOS előrenyomulása kényszerít ki a vezetésből. Az elmúlt hónapokban azonban már lehetett látni ennek jeleit, hiszen a Windows 8, a Windows Phone 8, valamint az Office 365 a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezett az előfizetéses modellre, illetve a közösségi hálózatok és azok funkcióinak integrálására. A cég szeretne platformfüggetlen, egységes Windows-élményt nyújtani, ezt egyéb tartalmak, valamint saját hardveres eszközök egészítik majd ki, többek között a Surface táblákkal kapcsolatos tapasztalatokra építkezve. A Skype az eddiginél komolyabb szerepet kap, hiszen nemrég olvasztották egybe az üzleti célokra szánt Lync platformmal, a Bing továbbra is az internetes keresésekben segédkezik, míg a SkyDrive az egyre népszerűbbé váló felhő-szolgáltatások területét fedi majd le - a főbb termékek tehát nem változnak, itt az ezek fejlesztéséért felelős egységek cégen belüli megszervezéséről van szó.

A vezetés ígérete szerint az innovációval nem lesz gond. Ehhez rögtön hozzátehetjük, hogy a céges vonalon eddig is a vállalatok hajlandóságán túlmutató sebességgel álltak elő az újabb és újabb fejlesztésekkel, elég ha csak a Windows XP népszerűségére gondolunk. A júliusban induló pénzügyi év szerintük számos fontos újdonságot hoz majd magával, bár a fogyasztói szférában itt lesz mit behozniuk, hiszen az Apple és a Google itt kétségtelenül előttük jár. Az biztos, hogy érkezik majd a Windows 8.1, illetve a Windows Phone további verziói, ezek azonban nyilván nem váltják meg a világot, ehhez inkább a Google Glass-hoz fogható fejlesztésekre lenne szükség. Ballmer mindenesetre leszögezte, hogy leépítésekre nem kell számítani, itt valószínűleg további bővítések következnek majd, többek között Kínában.

Az asztali szféra komoly gondokkal küszködik, amit a Gartner legutóbbi elemzése is jól mutat. A második negyedévben globális szinten csaknem 11 százalékkal csökkentek az eladások az elmúlt év hasonló időszakához képest, itt minden fontosabb gyártó visszaesést volt kénytelen regisztrálni. Az amerikai piac ugyan szerényebb mértékben csökkent (mi több, az első három hónaphoz képest növekedést mutattak ki), ám Európa és Ázsia ennél gyorsabban esik vissza. Ezen a jelek szerint a Microsoft és az Intel érintőképernyős laptopokkal kapcsolatos erőfeszítései sem tudtak változtatni, és nyilván a Windows 8 sem igazán segített az összképen. Bár egyes vélemények szerint az asztali szegmens szűkülését felesleges az új Windows szoftverrel magyarázni, az vitathatatlan, hogy a kedvező fogadtatás ezúttal is elmaradt.


A második negyedéves PC-eladások gyártónként csoportosítva - egyre kisebb a torta

Jól látható, hogy számos területen az egyre olcsóbb táblák veszik át a vezető szerepet, ezek szorítják ki a megszokott asztali és mobil PC-ket. Nyilván erre (és a vártnál alacsonyabb forgalomra) reagálva csökkent a Surface RT ára a tengerentúlon, így a 32 GB-os változat már csak 350 dollárba kerül, miközben már készülnek a további példányok is - az azonban még nem világos, hogy ezek Intel, avagy Qualcomm Snapdragon chipre épülnek-e majd.Érdemes megjegyezni, hogy a Google által terjesztett Chromebook laptopok ezalatt egész jól teljesítenek, a 300 dollár alatti kategóriában például már az eladások egynegyedét mondhatják magukénak, ami az USA-ban mindenképpen jó eredmény.

Ennél is érdekesebb, hogy a Microsoft nemcsak az otthoni felhasználóknak, hanem immár kisvállalkozásoknak is ajánlja új konzolját. Azt már a bemutatón láthattuk, hogy a fanatikus játékosok helyett ők inkább egy szélesebb rétegnek szánják a fejlesztést, amely egyfajta univerzális szórakoztató eszközként teljesít majd szolgálatot a nappaliban, ám ez a felfogás (pontosabban az eredetileg megszabott kötöttségek) azonnal ellenérzéseket váltottak ki, amit a Sony igyekezett gyorsan kihasználni. Friss blogbejegyzésükben most arról írnak, hogy az 500 dollárt kóstáló dobozt üzleti célokra is nyugodtan fel lehet használni, hiszen azon megtalálhatók olyan szolgáltatások, mint a Skype, a SkyDrive, a Wi-Fi Direct, az Internet Explorer, illetve az Office Web Apps. További alkalmazásokat és funkciókat is ígérnek, ám ezeket minden bizonnyal csak az elkövetkező hónapokban ismerhetjük majd meg.

Ami a Windows Phone 8 platformot illeti, itt 18-ról 36 hónapra tolják ki a hivatalos támogatást, ami nem meglepő, már amennyiben valóban a mobil szférára szeretnének koncentrálni. A General Distribution Release 2 (GDR2) az elkövetkező hetekben jelenik majd meg a meglévő készülékeken, bár a Verge arról ír, hogy a Blue, vagyis a Windows Phone 8.1 minden bizonnyal csak 2014-ben futhat be. A cég célja, hogy a szoftver minél több eltérő eszközön legyen elérhető, míg a GDR3 "mindössze" a négymagos chipek és az 1080p felbontású nagyobb érintőképernyők támogatását biztosítja majd, aminek köszönhetően megjelenhetnek az 5 és 6 hüvelykes úgynevezett phablet készülékek. A WP 8.1 javított multitaszkot és egységes értesítőket hozhat magával, 2014 elején pedig egy vállalati csomag érkezik majd, auto-VPN-nel, email titkosítással, valamint az adminisztrátorok számára hasznos eszközkezelői funkciókkal.

Azt egyelőre még megjósolni sem lehet, hogy a bevezetőben említett átszervezés mennyiben járul majd hozzá a Microsoft felzárkózásához, esetleg a régen élvezett kitüntetett szerep visszanyeréséhez. Sokak szerint ez utóbbi már nem lehetséges, köszönhetően a mobil eszközök elterjedésének, így hiába uralja a cég még mindig az asztali szegmenst, ha az egyre inkább elveszíti jelentőségét. Két-három éven belül kiderül, van-e visszaút a dicsőséges múlthoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #7
    "A M$-nek hagynia kéne a boxot, úgy is csak veszteséget termel"

    mondjuk pont mostanában, az utóbbi pár évben kezdett el nyereséget termelni.
  • NEXUS6 #6
    Egész eddig lead platform volt általában a játékoknál a PC. Évek óta kongatják a harangot a fejlesztők, hogy a DX/API fronton bele kéne húzni. Márpedig ha egységesítésről van szó, akkor az M$ az, aki a kb 7 rétegű pécés video hw elérésen egyszerűsíteni tud.

    Most úgy néz ki, hogy emiatt egy lényegesen alacsonyabb teljesítményű/áru konzolllal tudják hozni a csúcs pécé szintet.

    A M$-nek hagynia kéne a boxot, úgy is csak veszteséget termel, 14 év alatt beleölt vagy 10 Mrd-t és visszahozott 500 milliót. Adja el a brandet, koncentráljon újra a pc-re, hagyja a mobilt meg "a vizes ruhát" másra. Ami nem megy ne erőltesse.
  • Mardel #5
    Mikor a ceget fejlesztok es reszleg igazgatok hagyjak ott, oda mar Bill Gates jelenlete is keves.
  • asgh #4
    Az kimaradt az elemzésből, hogy az MS nemrég veszített 11%-ot az értékéből (kb. 34 milliárd USD) egyetlen nap alatt és felröppent a pletyka, hogy Bill Gates visszatérhet a cég élére.
  • gombabácsi #3
    újabb hibás lépés...
  • Mardel #2
    Azt nem értem miért amobil piacra koncentrál mikor pont ott nemtud semmi maradandót alkotni?
    A konzoljukkal is maguk alatt vágták a fát, mert több a konzol tulaj mint PC játékos, PC-n meg többnyire csak Windowson menneka játékok.
    Persze hogy szűkűl a PC-s piac, ha nem kellenek mindig újabbnál újabb hardverek az új játékokhoz és ha kell is arról a végén kiderül, hogy mesterségesen generált a szükséges lóerő alá Crysis 2.

    Miért nemtudnak egy norális OS-t kiadni elérhető áron, úgy, hogy tényleg adnak a felhasználók visszajelzéseire, stb.?
  • CairoJack #1
    Olyan egyeduralkodó már nem lesz, mint régen, de a mostani gödörből ki lehet mászni. A Win RT-t el kellene felejteni, szerintem csak bukni fog rajta, mind rövid, mind hosszú távon. De facto már most teljesen fölösleges termék, 1-2 év (passzívan hűtött Core ULV procik) és 0 lesz a létjogosultsága. Szerintem már most is az.
    W8-at alapjairól újragondolni, WP-t kikupálni (mondjuk lehet ezt is egyszerűbb lenne a nulláról elkezdeni). Asztali felület maradjon fókuszban az asztali gépeknél, lehessen személyre szabni, metrót meg fel kell okosítani. Tableten csak úgy van esélye az OS-nek. Arra is figyelni kell, hogy (ha már ennyire erőltetik, hogy a fogyasztók nyakába varrják) asztali gépeken is használható legyen, ha netán valaki asztalin is erre vágyik.

    Tableteken erőltetni kell az értelmes árú, értelmes teljesítményű gépeket, mert az vicc, hogy egy atomos lassúsági világbajnok tablet 200 rugó. Persze, most nem azt mondom, hogy szinte ingyen adjanak egy Core i5-t, de azért az is vicc, hogy míg 100k-élrt teljesen korrekt laptopot lehet kapni Windows-zal, addig egy Win-es tablet 300k, vagy még drágább. Szóval ezt az árat illenék lefelezni

    Konzoloknál fel kell hagyni a "Semmihez nincs jogod" hozzáállással, és akkor lehet lépdelni előre.

    Hja kva egyszerűen hangzik, biztos nagyon nem az, de szerintem csak így lehet. Az már egyértelmű, hogy pusztán csak a teljesítmény nélküli mókusvakítás nem elég, a marketing önmagában nem tud eladni egy bődületesen rossz terméket. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a W8 és a WP7 sikertelensége. A WP8 mint platform pont annyival kelendőbb, amennyivel jobb lett az amúgy teljesen használhatatlan WP7-nél. Ebből is látszik hogy van még ott munka, ha szeretnek 2 számjegyű részesedést (És akkor még nem arról beszélünk, hogy piacvezetők lesznek ugye.