Berta Sándor

Google Glass szemüveggel rögzítettek egy műtétet

Egy most ismertté vált eset rámutatott, hogy teljesen új lehetőségeket jelenthet az orvosoknak a webes konszern által kifejlesztett különleges szemüveg.

Dr. Rafael Grossmann, az Eastern Maine Medical Center sebésze egy műtét közben használta az eszközt és így rögzítette a teljes operációt. Az orvos azt írta a blogjában: ezzel a lépéssel meg akarta mutatni, hogy ez a készülék és platform egyaránt intuitív eszközök, amelyekben az egészségügy - különösen a sebészet - területén nagy lehetőségek rejlenek. Jobb konzultációs lehetőségeket biztosíthatnak műtétek közben, ráadásul mentorálási és távolsági továbbképzési esélyt is kínálnak a szakemberek számára.

Grossmann hozzátette, hogy a Glass használatával kapcsolatban egyeztetett a betegeivel és a műtét során semmi olyasmit nem rögzített és nem játszott át, ami a műtött személyek azonosításához hozzájárulna. A szemüveget összekötötték egy iPad készülékkel és ennek képernyőjén, valamint a Hang-Out szolgáltatáson keresztül élőben látni lehetett a teljes közvetítést.

A módszernek köszönhetően nem csak a páciensek betegségét sikerült megmutatni, hanem az endoszkóp szemszögéből is láthatóvá vált a beavatkozás. Az orvos azt szeretné, hogy ha a jövőben sikerülne egyszerű módon az endoszkóp jelét közvetlenül a Google Glass szemüvegre, illetve azon át streamelni. A Droiders nevű alkalmazásfejlesztő csoport már dolgozik egy ilyen megoldáson, így Grossmann azt reméli, hogy a kísérlete hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben még több esetben lehet majd használni a különleges eszközt a sebészet területén. A szakember közölte, hogy hamarosan szeretné a műtétről készített videókat is elérhetővé tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stanlee #18
    Igen, amikor a keze a hidraulikaolajtól piszkos, akkor a kedvemért majd a drága okostelefonjával/tabletjevel küzd a skypon a kép átlövése érdekében, vagy éppen egy szivattyút szedetek szét vele, és két kézzel is alig bírja a munkát csinálni, közben könyékig matat a folyékony szarban, akkor hogy mutassa nekem azt, amit éppen lát? Sorry, oda az általad leírt megoldás már nem jó. Esetleg rakathatok még mellé egy másik biorobotot, aki csak azért van fizetve, hogy tartsa a skypehoz a kamerát.

    Használjuk a skypot, de az csak akkor jó, ha valami nagyon lightos munkát kell csinálniuk. Az actioncam használhatóságát te magad lőtted ki. Szóval nekem kell egy ilyen szemüveg, a hasznossága nagyon nagy.
  • Pharaoh #17
    Egyedul az endoscope/laparoscope kepet a szemuveggal nezni van ertelme. Kerdes milyen minoseget tud a szemuveg. Igy kenyelmesebb lenne mint folyamatosan a monitort bamulni mutet kozben.
  • Crane #16
    Bocsi: Stanlee-nek volt válasz.
  • Crane #15
    Okos telefon kamerával, mobil nettel (vagy WiFi-vel ha van az üzembe) + Skype. Valami elromlik, megkéred, hogy mutassa meg a telefonnal. Ennyi!
    Nem kell ide csoda szemüveg.
    De ha már ennyire fejkamera: Az actionkamerát is lehet USB-s telefonra, tabletre csatlakoztatni, aztán max telepíted az Ustream appot... mehet is a livestream, bár akkor nem tudsz még vele kommunikálni. Szóval inkább Skype.

    A google szemüveg egyetlen innovációja a projektor, ami a retinára vetíti az infókat.
  • neszeneked20 #14
    Nekem ez már sok
  • nextman #13
    De legalabb lennenek aranyos kis mammutkak...
  • krisz777 #12
    A legjobb az, hogy iPad-re cstlakoztatta! :D Nem kockáztatott az androiddal?? ;)
  • tomboy013 #11
    Óriási lehetőségek vannak egy ilyen szemüvegben és nem csak az orvostudomány terén hanem minden téren. Azért van itt 1-2 okos ember már megint a hozzászólók között. Ha nem lennének okos, fejlődni képes emberek, az ilyenek még most is a csapdákat ásnák a mamutoknak. Vagy még oda se jutottak volna el
  • Stanlee #10
    Én nagyon örülnék annak, ha hamar és széles körben elérhető lenne ez a szemüveg. Ahogy az informatikusoknak a távoli asztali elérés egy nagy segítség, vannak iparágak, amiben egy ilyen szemüveg is nagy költségmegtakarítást érhet el. Én pl. erőmű beüzemeléssel foglalkozom, és amikor a kezelő személyzet csak annyit mond hogy nem megy, pirosan villog, és nem tudja mi a baj, meg nem nyúltunk semmihez, akkor jó lenne egy ilyen szemüveg, felteszi a delikvens, én látom amit ő lát, hallom is, és online meg tudom neki mondani, hogy mit csináljon, nem vagyok arra utalva, hogy milyen a képessége elmagyarázni az adott hibát, mi az amit nem mond el. Sok utazási költséget és felesleges állásidőt spórolhat meg egy ilyen eszköz. Az utazási időről nem is beszélve. Az irodából legalább 3-4 üzemet tudnék támogatni, míg így élesben csak egyet, és max. telefonon próbálom kihámozni a részletinformációkból hogy mi is a pontos helyzet.
  • nyalógép #9
    Hát igény az vóna rá...