Berta Sándor

Az emberi társadalom jövőjét tervezi az Intel

Az Intel a jövőben komoly szerepet akar vállalni az emberi társadalom jövőjének megtervezésében és formálásában. Előtérbe kerülhetnek az emberi agy-gép interfészek és a bioszenzorok.

Gyakorlatilag évtizedeken keresztül úgy nézett ki az Intel üzleti modellje, hogy épít egy lehetőleg gyors chipet, majd a szoftverfejlesztőkre bízza annak kitalálását, hogy mit lehet vele kezdeni. A végeredménnyel azután a fogyasztók szembesültek. Ezek az idők azonban véget értek. A hagyományos fejlesztési folyamatok tótágast állnak és a felhasználó mondja meg, hogy mit akar: melyik alkalmazást szeretné használni, milyen célból és melyik eszközön. A szoftverfejlesztő cégek megkeresik a megfelelő programot, míg az Intelnek a megfelelő hardvert kell szállítania.

"Így működik a fordított világ, amely meghatározza a fejlesztéseinket és a termékeinket. Az Intel éppen egy radikális átalakulási folyamatban van és az elmúlt évtizedek legnagyobb változásai valósulnak meg" - jelentette ki Justin Rattner, a cég vezető kutatója, egykori főmérnöke, aki 1973 óta dolgozik a társaságnál. A szakember szerint az Intelt mindig az hajtotta előre, hogy a technológiákat továbbfejlessze; nagyobb teljesítmény, több memória, nagyobb sebesség. Ideje viszont, hogy valami új dologra gondoljanak, amelynek középpontjában az emberek tapasztalatai állnak.


Rattner és kollégái bemutatták az Intel leginkább foglalkoztató fejlesztéseket. Ruhákban elhelyezett bioszenzorok, intelligens fényszórók és új típusú algoritmusok, amelyek személyre szabott adatfolyamokat állítanak elő. De a legérdekesebb projekt a Functional Near Infrared Spectronometer nevű eszköz, ami úgy néz ki, mint egy a fejen hordott szenzorerdő, ami feljegyzi az emberek agytevékenységét. S hogy mindez mikor lehet hasznos? Amennyiben például a rendszer érzékeli, hogy az autós figyelme elkalandozik, akkor azonnal figyelmezteti a fedélzeti számítógépen keresztül. A projekt csupán része egy kutatási iránynak, de a cégnél dolgozókat legjobban az emberi agy-gép interfészek foglalkoztatják.

"A technológiai ugrások egyre nagyobbak lesznek és egyre kisebb távolságokban követik majd egymást. Néhány évvel ezelőtt kinevettek minket, amikor optikai mikrochipekkel kezdtünk kísérletezni. Az egész őrült ötletnek indult, de jövőre elkezdődhet ezeknek a chipeknek a sorozatgyártása. Sok embernek az a benyomása, hogy a fejlődés az elmúlt években felgyorsult. Ez igaz. Már nem a technológia jelenti az akadályokat, hanem a fejlesztők képzelőereje. Ennek a változásnak az a következménye, hogy a cégünk szeretné a teljes termékfejlesztési stratégiáját átalakítani. Ez nagy feladat egy több mint 100 000 munkatársat foglalkoztató vállalat számára és nem is valósítható meg egyetlen éjszaka alatt" - szögezte le végül Justin Rattner.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    Idealis esetben a kozeljovoben egy hasznalhato agy-gep interface-nek kepesnek kell lennie illeszteni a periferialis idegrendszert (izmok, erzekszervek), mind olvasasi, mind irasi iranyban. Ez lehetove tenne gepek tavoli vezerleset es jobb virtualis valosag rendszerek letrehozasat. Ez azert realis, mert a periferialis idegrendszer idegpalyairol tudjuk, hogy melyik micsoda es milyen jelek menne rajtuk.

    ps: Ettol fuggetlenul az intel csak megprobalja eladni amije van es ezert keres uj felhasznalasi teruleteket.
  • Imi3est #5
    Szerintem nem kell túl sokat várni a közeljövőben az agy-gép interfésztől. Lehet hogy egy két általánosságot ki tudnak nyerni az agyból - pl hogy ébren vagy vagy alszol, meg hasonlók, de részleteiben hogy mire gondolsz az szerintem elég esélytelen. ahhoz kicsit sok agysejt van, és távolról nem látni ezek működését. Ráadásul gondolom minden embernél kicsit máshogy működik.
  • Amergin #4
    Az emberi agy-gép interfész (meg a gépi rész nyilvánvaló rákötése a netre) már csak azért is egy jó dolog lesz, mert az elmétek majd annyira lesz biztonságban, mint most a fácsebúk profilotok. Meg majd arra is lehet olyan jó kis vírusokat írni, amiket most az androidra. Az intel is részt kér ennek a szép, új világnak a felépítésében.
    Megértem.
  • sanyicks #3
    dehogy komoly, ez olyan mint az ibm világmegváltó bejelentései.
  • nyerek01 #2
    "Néhány évvel ezelőtt kinevettek minket, amikor optikai mikrochipekkel kezdtünk kísérletezni. Az egész őrült ötletnek indult, de jövőre elkezdődhet ezeknek a chipeknek a sorozatgyártása."
    Oké, nem vagyok naprekész, de ez most komoly?
  • Molnibalage #1
    Inkább ne...