Berta Sándor

Új vezetőt és stratégiát keres az Intel

Úgy tűnik, hogy az amerikai társaság még nem igazán tudja, hogy a PC-piac gyengélkedése miatt milyen irányba induljon el. A helyzetet súlyosbítja, hogy még mindig nem sikerült megtalálni Paul Otellini utódját.


Egy jövőképre lenne szüksége a cégnek
Az Intel hamarosan megjelenteti a 2013-as esztendő első negyedévével kapcsolatos üzleti jelentését. A The New York Times ennek apropóján készítette el elemzését, amelynek fő következtetése az, hogy a társaság nem csupán új vezetőt keres, hanem új stratégiát is. Az utóbbira azért van szükség, hogy az óriáscég túlélje a számítógéppiac meggyengülése miatt bekövetkezett helyzetet.

A folyamatban kulcsszerepet játszhat Andy Bryant, aki egy esztendeje tölti be az Intel elnöki pozícióját. A menedzser a belső konferenciákon már felszólította a munkatársakat, hogy alapjaiban kell megváltoztatniuk a társaságot. Erre szükség is van, hiszen a klasszikus PC-piac az első negyedévben több mint 10 százalékkal csökkent. Ezzel folytatódik a tavaly trend: a felhasználók az asztali számítógépek és a notebookok helyett egyre inkább az okostelefonokat és a táblagépeket választják, az euróválság és a Windows 8 csekély hullámokat kavaró megjelenése pedig csak súlyosbították a helyzetet. Az új operációs rendszer valószínűleg többet ártott, mint használt a PC-piacnak.

Az Intel még nem találta meg a receptet, ráadásul Paul Otellini vezérigazgató tavaly novemberben távozott a posztjáról, igaz, a helyét csak májusban adja át az utódjának. A probléma csak az, hogy nem lehet tudni, ki lesz az, lehet belső menedzser éppúgy, mint külső szakember. A problémára megoldást kínálhat az is, ha az Intel és az nVidia esetleg egyesül. A közös cég első embere ugyanis az nVidiától érkezhet. Hans Mosesmann, a Raymond James pénzügyi holding elemzője így foglalta össze a véleményét a jelenlegi helyzetről: olyannak tűnik az egész, mintha az Intelnél nem lennének tervek a jövőre vonatkozóan és ez nagy gond. Már csak egyetlen hónap van hátra Otellini távozásáig és még semmi sem oldódott meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #2
    "a Windows 8 csekély hullámokat kavaró megjelenése pedig csak súlyosbították a helyzetet. Az új operációs rendszer valószínűleg többet ártott, mint használt a PC-piacnak."
    Hát igen. Nehezen nyelik le a népek, hogy érdemi újítás és változás nélküli op. rendszert vegyenek a nyakukba. A csempéket és a kompatibilitási problémákat egészséges emberek kerülni igyekeznek...
  • AgentKis #1
    " PC-piac gyengélkedése miatt milyen irányba induljon el." Erre tudok választ. Erősödő piacra menjen! Pl.: táblák, okostelefonok piaca.