Berta Sándor

Intel chip kerülhetett volna az első iPhone készülékekbe

Paul Otellini, az Intel egykori vezérigazgatója elmondta, hogy cége elmulasztotta azt az esélyt, hogy ők szállítsák az első iPhone lelkét, a rendszerchipet.

Otellini joggal bánkódik az elszalasztott lehetőség miatt. A menedzser közölte: az iPhone-szerződést végül nem kapták meg, de úgy is lehet fogalmazni, hogy ők utasították el azt. A világ mindenesetre teljesen másmilyen lenne, ha nem így döntöttek volna.

Az ügy háttere az, hogy az Intel és az Apple képviselői folyamatosan tárgyaltak egymással azelőtt, hogy az almás társaság 2007-ben bemutatta az első iPhone készüléket. Otellini kiemelte, hogy akkor senki nem tudta, hogy az iPhone milyen hatást fog kiváltani, milyen termék lesz és milyen funkciókat fog kínálni az embereknek. Egy olyan processzorról volt szó, ami érdekelte volna az Apple-t és amiért a társaság fizetett is volna egy bizonyos összeget, de egy centtel sem többet. Ez az ár kevesebb volt, mint az Intel által prognosztizált költség. Otellini azonban nem ismerte fel a System-On-Chipekben és az okostelefonokban rejlő lehetőséget. Később az előrejelzett költségadatok tévesnek bizonyultak és a tervezettnél nagyságrendekkel több processzorra kaptak volna megrendelést.

A menedzser úgy vélte: bíznia kellett volna a megérzésében, ami az volt, hogy mondjon igent az ajánlatra. Üzletemberként a mai napig ezt a döntését tartja a legnagyobb hibájának. Ráadásul akkoriban nem fordítottak elég energiát és időt az energiatakarékos processzorok kifejlesztésére, pedig ezeket szintén be lehetett volna építeni az okostelefonokba.

Otellini tavaly novemberben mondott le. A társaság egy budapesti sajtóeseményen azt hangoztatta, hogy érdekes mobil fejlesztésekkel készülnek, és ezen a területen egyáltalán nincsenek lemaradva. Napjainkra már számos Intel chippel ellátott hordozható készülék kapható a boltokban, ezeket pedig újabb változatok követik majd. A vállalat most az Androidban látja a jövőt, vélekedésük szerint a mobil operációs rendszer egyre komolyabb alternatívát jelent. A PC-gyártók számára érdekes lehetőség lehet az androidos, ám Intel chippel felszerelt táblák és hibridek piacra dobása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #2
    Szerintem ez határozottan jól jött ki, az intel így is domináns asztali szegmensben, most legalább az ARM cuccok hatására elkezdtek odafigyelni arra is, hogy a gépek ne pörgessék a villanyórát. Btw ez a hír egyáltalán nem mai csirke, talán Jobs életrajzi könyvében volt megemlítve ez a manőver, de nekem nem hatott újdonságnak.
  • csimmasz #1
    Nem kell itt szépíteni, szarrágó moslék az intel, rábaszott!

    Mondjuk félteni így sem kell de az árazása nem szeretem dolog, mondom ezt úgy, hogy intel chipes gép boldog felhasznélója vagyok. :)