Berta Sándor

Streaming-szolgáltatást indítana az Intel is

Egyre jobban körvonalazódnak a chipgyártó streaming-piaccal kapcsolatos tervei, aminek a vetélytársak egyáltalán nem örülnek, ott igyekeznek keresztbe tenni nekik ahol tudnak.

Az Intel szeretne egy olyan beltéri egységet piacra dobni, amelyen keresztül a televíziós csatornák akár streameken keresztül is eljuthatnának a felhasználókhoz. A nagy egyesült államokbeli szolgáltatók azonban koránt sincsenek elragadtatva az ötlettől és minden lehetséges módon igyekeznek védeni pozíciójukat. Az Intel televíziós platformja a hagyományos vételi lehetőségek mellett felkínálná az online videorekorder funkciót is.

Brian David Johnson, az Intel szakértője már 2010 decemberében jelezte, hogy az óriáscég egyre inkább a televíziók felé fordulhat, majd Erik Huggers, az Intel Media alelnöke februárban kijelentette: még az idén elindítják online televíziós szolgáltatásukat és ezzel médiapiaci szereplővé válnak. Az új szolgáltatás keretében televíziós programokat és tartalmakat hívhatnak majd le a felhasználók. A hardver saját fejlesztés lesz. Huggers közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak számos tartalomszolgáltatóval, az elérhető csomagokat kifejezetten az ügyfelek igényei alapján állítják majd össze. A beltéri egység egy beépített kamera segítségével lehetővé fogja tenni videotelefon-hívások bonyolítását, ugyanakkor a kamera elemzi majd a néző televíziós szokásait és ezek alapján fel fogja ismerni az adott személy kedvenc televíziós tartalmait. Ezáltal létrehozhatók lesznek személyes programajánlatok.


A legnagyobb problémát nem a műszaki vagy a licencjogi kérdések megválaszolása jelenti, hanem a piac szereplői, akik exkluzív szerződéseket kötöttek a fontos televízióadókkal. Különösen az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatója, a Comcast igyekszik megakadályozni az Intelt elképzelése megvalósításában. Ezt úgy érné el, hogy tartalmait vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon drágán adja el a cégnek. Az Intelnek tehát közel sem lesz egyszerű dolga, ha valóban meg akar jelenni ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!