Berta Sándor

A HP 4 milliárd dollárt követel az Oracle vezetőitől

Az Itanium processzoros szerverek jövőjével kapcsolatos vitában a Hewlett-Packard komoly kártérítésre tart igényt a Larry Ellison által vezetett konszerntől.

A HP és az Oracle vitája régóta tart, a legújabb fejezetben a Hewlett-Packard bejelentette, hogy 4,2 milliárd dolláros kártérítést követel az Oracle vezetőitől. A kártérítési igényt Jonathan Orszag, a Compass Lexecon tanácsadó cég munkatársa jelezte a két társaság ügyét tárgyaló bíróságnak.

A HP a lépést azzal indokolta, hogy az Oracle 2011 márciusa óta nem hajlandó telepíteni szoftvereit Itanium processzorokat futtató szerverekre. A vállalat azzal érvelt, hogy azért döntött így, mert az Intel hamarosan leállítja a CPU-k gyártását, a HP viszont vitatja ezt. Erre az Oracle azzal vágott vissza, hogy a gyártó pontosan tisztában van az igazsággal, de eltitkolja az információt az ügyfelei elől. Természetesen a Hewlett-Packard reakciója sem késett: az Oracle ilyen módon akar - a piaci versennyel ellentétes módon - kárt okozni az egyik vetélytársának.

A Larry Ellison társalapító-vezérigazgató által vezetett Oracle még 2011 novemberében egy másik keresetet is benyújtott. Ebben azt állította, hogy a HP és az Intel megállapodtak egymással abban, hogy még legalább két Itanium-generáció kerül piacra. A Hewlett-Packard fizetett is az Intelnek azért, hogy ne állítsa le a szerverprocesszorok gyártását és tévesen azt hangoztatta, hogy ez a lépés valójában az Intel érdeke. Amennyiben az Intelen múlna, akkor már rég leállították volna az Itanium gyártását - érvelt az Oracle.

A legújabb fejlemények is azt mutatják, hogy a két fél között immár évek óta tartó vita egyhamar nem fog véget érni, s mindez leginkább az ügyvédeknek és a tanácsadóknak kedvez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!