SG.hu

Büszke szolgáltatásaira az Intel

Az USB-portok száma helyett a nyújtott szolgáltatásokat emelnék ki az Intel szakértői az alaplapteszteknél. Hiányolják a távoli menedzsmentképességek, a titkosítási és lopásgátlási technológiák bemutatását.

Sajtóbeszélgetést tartott az Intel egy budapesti étteremben, mivel úgy érezték, hogy még a szakújságírók sem ismerik eléggé a cég processzorokon, chipseteken túli fejlesztéseit. Gacsal József, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy rendszeresen olvassák a hardverteszteket, melyek ugyan nagyon jól leírják, hogy melyik alaplapon hány USB port van, de véleménye szerint fontos dolgok ki is maradnak ezekből. A cégnél úgy érzik, hogy a szolgáltatásaikat jelentőségén alul kezelik, pedig ezek nagyon fontosak lehetnek egy beszerzésről szóló döntésnél.


Platformjaikban már olyan dolgok szerepelnek, mint a vezeték nélküli képtovábbítás, a lopás elleni védelem, az internetes fizetések titkosításának hardveres támogatása és a távoli menedzsmentképességek. Az ultrabookokról az viszonylag köztudott, hogy csak megadott paramétereknél vékonyabb és könnyebb notebookot lehet így nevezni, de a villámgyors, 7 másodpercnél rövidebb idejű elindulás és a háttérben történő automatikus frissítés ajánlása már ki szokott maradni. Az online vásárlást, az identitáslopást 30 másodpercenként változó jelszóval védik.


A nagyvállalatok számára nagy segítséget jelent a 7 éve piacon lévő vPro technológiájuk, mely nagyban megkönnyíti az intraneten lévő eszközök menedzselését. "A mögötte lévő alapgondolat, hogy addig ne menjünk oda a géphez amíg nincs hardverhiba. Régóta vannak un. szervermenedzsment kártyák, amivel ugyanezt el lehet érni, de ezek drágák és túl nagyok." - mondta Gacsal József. A vPro processzor, chipkészlet és hálókártya függő, de ha teljesülnek a feltételek mindenképpen hozzá lehet férni távolról a géphez. A központból látható az összes gép alkatrészeinek típusa, tehát például egy memóriacserénél pontosan lehet tudni, hogy milyet kell odavinni. A folyamatot az se zavarja meg, ha az operációs rendszer romlik el, mivel csupán annyi kell, hogy a gép a hálózaton legyen, a gép BIOS-ból javítható. Ha például szükséges egy szoftverfrissítés, a gépek távolról bekapcsolhatók, végrehajtható a frissítés, majd kikapcsolhatók.


Részletesen ismertették a lopás ellen kidolgozott módszerüket. A szimpla pénzügyi haszonszerzést szolgáló eltulajdonítást úgy küszöbölik ki, hogy a gépben lévő hardverek ismerik egymás sorozatszámát, csak egymással működnek együtt, így alkatrészenként sem értékesíthetők (kivéve persze a kijelzőt és a billentyűzetet, de ezek értéke töredéke egy teljes, működő gépnek). A kérdésre, hogy a bűnözők honnan tudnák hogy létezik ilyen technológia, és egy adott laptop ellopása felesleges, azt a választ kaptuk, hogy pont ennek terjesztésében számítanak az újságírók segítségére. A kémkedést, az információk megszerzésére törekedő bűnözőket a merevlemez titkosításával állítják meg. Ennek kulcsát nem a merevlemezen tárolják, ahonnan adatvédelmi szakemberek vissza tudnák állítani, hanem egy pici mikrokontrollerben, mely interneten át törölhető.


A lopás megakadályozása internetes regisztráláson alapszik, melyet a gép időnként ellenőriz. Ha ellopják a laptopunkat akkor ezt be kell jelentenünk, és amikor a gép legközelebb fellép, letilt, és kirak egy képernyőt, amire még üzenhetünk is a távolból. (Ez pl. a becsületes megtalálónak szóló térítési díj lehet.) A hálózat nélküli felhasználást időkorláttal akadályozzák meg, tehát ha nem lépnek fel vele egy megadott időn belül akkor is használhatatlanná válik. Ezt demonstrálták is, okostelefonnal állítva le teljesen egy gépet; működésre bírása állítólag esélytelen, közlésük szerint Csehországban egy hasonló demónál több ezer ember próbálkozott a feltörésével egy hónapon át (pl. kivették az alaplapból az elemet a BIOS törlésére), és akinek sikerült volna az hazavihette volna a gépet, de senki nem járt sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #4
    "A szimpla pénzügyi haszonszerzést szolgáló eltulajdonítást úgy küszöbölik ki, hogy a gépben lévő hardverek ismerik egymás sorozatszámát, csak egymással működnek együtt, így alkatrészenként sem értékesíthetők"
    Ezzel inkább azt ölik meg, hogy a meghibásodott gépeket el lehessen adni bontóba. Mivel 2-ből egyet ott nem tudnak belőlük csinálni. Amit ellopnak, azt úgyis egy az egyben adják tovább, még az adatokat se törlik le róluk.
  • HZsoli #3
    ...az Intel alaplapoktól csak egy dolgot várhat el az ember: stabilitást, és ez csak az üzleti környezetben érvényesül... az előbb emlitettem egy xxx alaplapot, azt saját használatra vettem, de az irodában teljesen másak a követelmények, ott nem kell a teljesitmény és az extrák után szaladni: egy bejáratott rendszert kell mükődésképesen fenntartani huzamos időn keresztül. Erre a feladatra ideális az Intel
  • HZsoli #2
    A VPro-t teszteltem a saját gépemen, igazán praktikus (Asrock Q77 alaplap, SandyBridge i7 procival)
  • sanyicks #1
    fordítás: az alaplap teszteknél a tények helyett több bullshittet akar az intel.