13
  • sonajdoba
    #13
    hat mindenkinek lehet valami véleménye ezekről, ahogy az előttem szolok is elmondtak az éremnek két oldala van.

    saját példámból tudok kiindulni. gyerekként (10-16) evésen sokat játszottam verekedős agresszív játékokat és rengetek bunyós filmet néztem. és annyira fel voltam pörögve mindig, hogy az utcán kepés voltam verekedni ha valakinek nem tetszett a kepe. sokszor szétrúgtak a seggem. leültem és elgondolkodtam kipróbáltam mi lenne ha nem játszanék, nem néznek verekedős filmeket és mit adj isten úgy kimaradt a verekedés az életemből mint ahogy abbahagytam a játékokat és az bunyós filmeket, egyik pillanatról a másikra. helyettük inkább stratégiákat játszottam, meg uncsi varos építőseket.

    a másik példa valamikor a hi5-on, iwiw-en éltem, rengeteg időt töltöttem ott. lassan tönkrementek ezek az oldalak, jöttek az újabb és újabb közőségi oldalak, de azokra mar nem jelentkeztem és ma már nem vagyok egyetlen közőségi oldal tagja sem és mégis élek és minden fontos információ eljut hozzam ami engem érdekel.

    a TV-rol is ezt tudom mondani. sok időt töltöttem előtte. mar 3-dik éve nincs TV-m és minden hírt tudok.

    igaz mindezekről ahogy lemondtam hiányzott valami így kiválasztottam pár oldalt ahonnan minden nap elolvasom azokat a híreket amik érdekelnek és mar ki is van elégítve a hiányom.

    egy szóval ill. többel. ha van az embernek esze egy kicsi is, el tudja dönteni, hogy az neki jó vagy nem jó. nekem az nem volt jó, most jó megnősültem jön a gyerek családos ember vagyok és boldog amit semmilyen közőségi oldal sem tud megadni.
  • hunwhite
    #12
    Sajnos ez így van! Nem szabad ennyit vizsgálódni és akkor normális marad.....
  • zola2000
    #11
    Mondjuk kevesebb ilyen címről tudok mint "amerikai tömeggyilkososrol" ...
  • csimmasz
    #10
    Ja a szűrés nem ártana.
    A családomban minden fiu rászokott a dohányzásra mert idióták voltunk de mindanyian leszoktunk mer rájöttünk erre.
    Nem tudom megérteni a bagósokat miért nem képesek rá, egészséges felfogó képességgel.
    Azt sem értem, hogy a szerencsejáték függők miért nem képesek az álltalános iskolás matekra.
    Ha a gépek 30-70%ra vannak beállítva miböl gondolják, hogy valaha is nyerhetnek rajta?
  • Mekong Delta
    #9
    Japánban csak metrón molesztálós videókat csinálnak!:D
  • zola2000
    #8
    Akkor miért egyre nagyobb a bűnözés nyugaton, ahol az ilyen fps játékok jól fogynak? Hiszen az elméleted szerint nagyon sokan levezetik a feszültséget nem?

    Japánban meg azt látom, hogy ott nem mennek erőszakos nyugati játékok / filmek sem a moziban, ami van az is inkább rétegműfaj, nem tömegmüfaj, aztán a bünözés is sokkal alacsonyabb mint errefelé, kivéve a nemi erőszakot, és mit látók onnan? Rapelay, violated hero...

    A médiáknak ilyen hatása van.
  • who am I 7
    #7
    aki nem 100-as, az a sarki közérttől is begőzől.Inkább (elő)szűrni kellene valahogy, ezeket a retardáltakat.
  • duke
    #6
    Be kell tiltani, es kesz.
  • NEXUS6
    #5
    Egyrészt ugyan az a szitu, amit elöttem már írtak, hogy a videojátékok negatív hatásáról legalább annyit cikkeztek, mint a pozitívról. Pl a harctéri sokkban ragadt katonákat, FPS-sel próbálják onan kirángatni, újrajátszatják, megoldatják velük a szitut, amíg le nem győzik a problémákat. Az agresszív játékok pedig elég jelentős stresszoldók, így nem kell attól félni, hogy a COD-ozók egyszercsak tömeges utcai lövöldözést szerveznek. Épp ellenkezőleg.
    Persze a beteg emberekre mindez máshogy hat, ami sajnálatos. De itt is felmerül az a kérdés, ami általában minden kisebbséggel kapcsolatos probléma esetén felmerül: azért, mert a társadalom egy szűk rétege számára valami xar, azért meg kell tiltani ezt a társadalom szélesebb rétegének, akire viszont adott solog pozitív hatással van?

    Másrészt 3 emberen végzett kutatás nagyjából a Metroújság "megkérdeztük az utca emberét" rovatával ér fel, de semmi képpen nem nevezhető statisztikai szempontból értékelhető mintavételezésnek.

    Brit tudósok szint megintcsak, sajnos.
  • Etinger
    #4
    A kérdés itt a "hajlam", hogy meg van-e. Egy mentálisan instabil ember számára az élet bármely pontján találni olyat, ami törést okozhat a számára. A Facebook pedig valamilyen szinten ennek leküzdésében is segíthet. Pánikbetegek voltak már 2000 előtt is, és sokaknak (én is ismerek egyet) például kifejezetten a facebook segít.

    Mondok egy nagyon fura példát: utál metrózni.. emberek, tömeg, kevés levegő. Ugyanakkor előveszi ilyenkor a mobilját, facebookozik, beszélget másokkal, máris olyan társaságban van lelkiekben, akikhez kötődik, és így megnyugszik ettől. Ezt egy könyv vagy egy sima internetes újság olvasása nem tudná elérni, mert nem köt le eléggé, ellenben ha kérdezget közben valaki, interaktívnak kell lenni, akkor más a helyzet.

    Az éremnek két oldala van... kérdés, hogy épp kinek az oldalán áll egy csoport, mert sejtem a felméréseket-kutatásokat mindig szponzorálja valaki.
  • kvp
    #3
    Az a gond, hogy a facebook-ot nagyjabol ugy terveztek meg (vagy alakult ki), hogy maximalizalja az ott toltott idot. Ebben egyebkent a klasszikus mmoprg-kre hasonlit (pl. world of warcraft). A kulonbseg az, hogy mit a wow csak egy jatek, addig a facebook-on az emberek kapcsolati halojat hasznaljak ki arra, hogy nyomast gyakoroljanak a naponta minel hosszabb ideig tarto hasznalat iranyaba. Ez a gyengebb akaraterovel vagy keves elo emberi kapcsolattal rendelkezo embereknel erheto el a legkonnyebben. Tovabb ahogy a wow eseten minel magasabb szinten van egy jatekos, annal tobb ido kell egy-egy szintlepeshez, ugy a facebook eseten is minel tobb (velt vagy valos) ismerose van valakinek, annal tobb idot kell eltoltenie naponta, hogy minden informaciot vegignezzen. Ez tisztan a reklambevetelek noveleset celozza, tovabba a regisztalt emberekben kesztetest gerjesztenek arra, hogy a meg nem tag ismeroseiket is rabeszeljek a belepesre, egyfajta onkentes mlm strategia szerint, mindezt ugy, hogy a legobb embernel ez a folyamat nem jut el a tudoatossagi szintjukig. Mondjuk hasonlo modon (csak kevesbe hatekonyan) probaljak meggyozni az embereket a droglegalizacio jotekony hatasarol is. Hatasaban mindketto karos lehet a tarsadalom szamara, de ahogy a legtobb uj konnyudrogrol sincs eleg informacio, ugy kereskedelmi alapu kozossegi oldalak hatasairol sincs semmilyen hosszutavu adat, ezert hatasuk nem ismert.
  • Narxis
    #2
    "az ostoba, hiszékeny, gyenge akaratú embereket meg inkább kezelni kellene, mondjuk valami terápiás tanfolyamokon."

    De épp ezaz, hogy nincs semmilyen kötelező szűrés és így legtöbb embernél csak akkor derül ki ha megölte a családját vagy bement lövöldözni egy iskolába vagy egyetemre. Van általános és középiskolában orvosi vizsgálat, azt nem tudom, hogy évente vagy milyen időközönként de én kötelezővé tenném a pszichológiai vizsgálatot is.
  • csimmasz
    #1
    Egy normális embernél sem a közösségo oldalak, sem az alkohol vagy a könnyű drogok, de még a szerencsejáték sem okoz lelki törést.
    mindegyiket ésszel kell csinálni és nincs gond, az ostoba, hiszékeny, gyenge akaratú embereket meg inkább kezelni kellene, mondjuk valami terápiás tanfolyamokon.
    Sajnos van akin ez sem segítene de ezekkel nem sok mindent lehet kezdeni.