Berta Sándor

Per indulhat az új-zélandi titkosszolgálat ellen

Jogerőssé vált a tavaly decemberi ítélet, így Kim Dotcom, a MegaUpload alapítója beperelheti a szigetország Government Communications Security Bureau (GCSB) nevű titkosszolgálatát.

Az új-zélandi fellebbviteli bíróság elutasította a helyi kormány keresetét, amelyet a tavaly decemberi ítélet ellen nyújtott be. 2012 szeptemberében vált ismertté, hogy a GCSB kémkedett Kim Dotcom után. Az akció nem volt legális, ezért John Key új-zélandi miniszterelnök elnézést kért és vizsgálatot rendelt el. A GCSB teljesen illegálisan végezte a tevékenységét, ugyanis a helyi törvények alapján nem figyelhet meg az új-zélandi állampolgárokat, illetve a huzamosabb ideje az országban élő személyeket, Dotcom pedig az utóbbi kategóriába tartozik. A férfi ezt követően fordult bírósághoz és Helen Winkelmann, az Új-zélandi Legfelsőbb Bíróság elnöke helyt adott a beadványának. A kormány ezt a döntést támadta meg, sikertelenül.

Az ügy fejleményeiről a The New Zealand Herald és a Reuters is beszámolt, továbbá a jogerős bírósági ítélet is elérhetővé vált. Kim Dotcom a döntés birtokában kártérítési pert indíthat az új-zélandi rendőrség és a titkosszolgálat ellen. A GCSB köteles minden olyan helyet és rendszert megnevezni, amelyeken keresztül a megfigyelésből származó információkat továbbították, ide értve az Echelon hálózat tagállamait (Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) és az amerikai hatóságokat is. A fellebbviteli testület továbbá azt is kimondta, hogy a hivatal munkatársai kötelesek tanúvallomást tenni, és a hivatal köteles minden részletet elárulni a megfigyelésekkel kapcsolatban.

A mostani ítélet komoly presztízsveszteségeket jelent a GCSB-nek és a rendőrségnek, s ehhez adódhat majd az akár több száz millió vagy több milliárd dolláros kártérítés is. Dotcom egyébként Hollywoodot és Barack Obama amerikai elnököt vádolta a MegaUpload elleni eljárás támogatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noland #1
    Isteni szerencse hogy nem Észak-Korában történt az eset. Hála az égnek!