Berta Sándor

Kim Dotcom beperelheti az új-zélandi titkosszolgálatot

Jelentős győzelmet könyvelhet el a MegaUpload alapítója, aki egy új-zélandi bírónő döntése értelmében kártérítési pert indíthat a helyi titkosszolgálat ellen.

Mint ismeretes, szeptember végén vált ismertté, hogy a Government Communications Security Bureau (GCSB) kémkedett Kim Dotcom után. Az akció nem volt legális, ezért John Key új-zélandi miniszterelnök külön közleményt adott ki, melyben azt írta, hogy meglehetősen sokkolta a hír. Az ügy miatt a kormányfő elnézést kért és vizsgálatot rendelt el. A GCSB teljesen illegálisan végezte a tevékenységét, ugyanis a helyi törvények alapján nem figyelhet meg az új-zélandi állampolgárokat, illetve a huzamosabb ideje az országban élő személyeket, Dotcom pedig az utóbbi kategóriába tartozik.

Helen Winkelmann, az Új-zélandi Legfelsőbb Bíróság elnöke helyt adott a férfi beadványának, így a MegaUpload alapítója kártérítési pert indíthat a titkosszolgálat ellen. Mindezt Paul Davison, Dotcom ügyvédje jelentette be. A bíró egyúttal közölte, hogy a GCSB ráadásul köteles minden olyan helyet és rendszert megnevezni, amelyeken keresztül a megfigyelésből származó információkat továbbították, ide értve az Echelon hálózat tagállamait (Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) és az amerikai hatóságokat is.

A kártérítési per nagyon sokba kerülhet Új-Zélandnak. Winston Peters ellenzéki vezető nem véletlenül nyilatkozott úgy korábban, hogy akár több százmillió vagy még rosszabb esetben néhány milliárd dollárt is bukhat az állam az illegális megfigyelési ügy miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orkaman #1
    és abban a pillantban hogy megkapja a pénzt, már nem monthja hogy nem volt anyagi előnye az illegális tartalmakból, tehát mehet a bíróságra :)