HENT hírlevél

A felhasználóktól függ a Mega legalitása

Pontosan egy évvel a Megaupload bezárása után elindította új oldalát a szerzői jogok megsértésével vádolt Kim Dotcom. Az oldal iránti érdeklődés jelentős, ám korai lenne még megmondani, szerzői jogi szempontból aggályos-e a felület működése.

A 2012. január 19-én lefolytatott hatósági razziát kifigurázva, rendőrséginek álcázott helikopterrel, egyenruhás hostessekkel, több száz vendég előtt jelentette be a Mega portál elindulását Kim Dotcom. A felhő alapú tárhelyszolgáltató pontosan egy évvel a Megaupload bezárása és Dotcom letartóztatása után indult el, igaz, a felület iránti jelentős érdeklődés hatására – 14 órán belül félmillió regisztrációt indítottak az internetezők – a Mega működése erősen akadozott.

A Mega működése iránt nem csak a felhasználói oldal, de a szerzői jogvédők is élénken érdeklődnek, hiszen Dotcom ellen jelenleg is zajlik az Egyesült Államok által indított hatósági eljárás, amelynek keretében több száz millió dolláros szerzői jogi jogsértéssel vádolják a német származású, Új-Zélandon élő férfit. A hatóságok szerint a tárhelyszolgáltatást nyújtó, fájlletöltő oldalként működő oldal üzemeltetésével Dotcom jelentősen elősegítette, sőt ösztönözte a Megaupload felhasználóinak jogsértő tevékenységét. A kérdés természetesen az, a Megaupload utódjaként emlegetett Mega milyen utat fog követni a szerzői jogok tiszteletben tartását illetően.


A Billboard.biz által megszólaltatott szakértők szerint korai lenne még eldönteni, hogy a csupán néhány napja működő portál legális-e vagy sem. Tény, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben a Mega oldalán pontos stratégia szerepel a jogsértő fájlok eltávolítására vonatkozóan. Az is igaz, hogy a Dotcom által a portál erősségeként meghirdetett titkosítási eljárás nem igazán kedvez a fájlmegosztásnak, hiszen a fájlok csak a feltöltő által birtokolt feloldó kulccsal válnak használhatóvá, és bár ezek szabadon terjeszthetők, a legtöbb kalózoldal ennél kényelmesebb megoldást kínál az illegális letöltőknek. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Mega nem használható kalózkodásra. A tapasztalat azt mutatja, hogy a titkosítási kódok feltörésére előbb-utóbb találnak megoldást, és hiába tűnik jónak a technológia, a legális működés nem ezen, hanem azon múlik, hogy a felhasználók eléggé jogkövetők-e.

Érdekes kérdés lesz emellett az is, hogy az üzemeltetők, így Kim Dotcom hogyan reagál majd, ha a jogsértés gyanúja felmerül. Dotcom korábbi nyilatkozatai szerint a titkosítás okán maguk a portál működtetői sem fogják tudni, hogy a kódolt fájlok valójában mit tartalmaznak, így ezen ismeret hiányában nem terhelheti őket semmilyen felelősség. Ez azonban még nem jelent számukra egyértelmű immunitást: több bírósági eljárás is vizsgálja a szolgáltatói felelősséget olyan ügyekben, amikor az üzemeltető előtt ismert volt a jogsértési probléma, mégsem tett lépéseket annak megakadályozására.


Dotcomot tavaly év eleji letartóztatását követőn a többi között azzal a feltétellel helyezték szabadlábra, hogy nem indítja újra a Megaupload portált. Ezen ígéretének látszólag eleget tett, a Mega sorsa a következő hónapokban, Dotcomé a nyár folyamán dőlhet el, amikor is az új-zélandi bíróság az USA által benyújtott kiadatási kérelemről, és így a Mega-vezér amerikai felelősségre vonásának lehetőségéről dönt majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vaszilij Artyom #7
    Mit wtf?
    Kihívás regisztrálni, vagy 5 percet igénybe vesz és maszkolt mail-t is elfogad.
  • FoodLFG #6
    a bejelentkezés nélküli feltöltés meg kivették az oldalról...
    WTF
  • FoodLFG #5
    én már tegnap eljutottam addig, hogy már csak harmadik személy nem tudja letölteni a linkkel megosztott fájlt. Nem indul el a letöltés.
    Szerintem még egy hét kell nekik. Legalább. xD

    Egyébként viszonylag gyors. 1 megát tudott letöltésben rövidtávon.
  • Vaszilij Artyom #4
    Ezt úgy hívják BÉTA
  • Ellaberin #3
    Én még semmit se tudtam rá feltölteni. Egy árva bitet sem :S
  • Szefmester #2
    Ugyan már... megalakul egy megawarez oldal ahol csak a linkek és a kulcsok lesznek feltöltve, a Megára meg a fájlok. Külön külön nem nagyon hiszem hogy illegális lenne...
  • JL666 #1
    csak működne már normálisan....