HENT hírlevél

Titkosítás mögé rejtőzik Kim Dotcom új fájlcserélő oldala

Hamarosan Mega néven indítja újra a januárban bezárt Megaupload portált Kim Dotcom. Az új oldalon olyan titkosító technológiával kerülnének feltöltésre a fájlok, amelyek feloldásához csak a feltöltőnek lenne kulcsa, így elméletben az üzemeltetőket nem terhelné felelősség, ha a felhasználók jogsértő fájlok megosztásához használják a rendszert.

A Wired amerikai technológiai lapnak adott interjúban jelentette be az amerikai hatóságok által szerzői jogi jogsértéssel vádolt Kim Dotcom, hogy Mega néven indítja újra az év elején bezárt fájlcserélő oldalát. A Megaupload-hoz hasonlóan az új oldal virtuális tárhelyként szolgál majd, a felhasználók a korábbiakhoz hasonlóan nagyméretű fájlokat tölthetnek fel, tárolhatnak, illetve oszthatnak majd meg az oldalon keresztül. Ami újdonság, hogy Dotcomék titkosítási technológiával akarják elkerülni, hogy az illegális megosztások után az üzemeltetőket terhelhesse a felelősség.

Az új-zélandi házi őrizetben kiadatására váró Dotcom elmondása szerint a feltöltés során a feltöltött fájlokat egy algoritmus titkosítja majd, amely generál egy feloldókulcsot is, aminek csak a feltöltést indító felhasználó lesz birtokában, és ő dönti el, kivel és hogyan osztja azt meg. A fájlokat ilyenformán le lehet ugyan tölteni, de csak a kulcs birtokában válnak használhatóvá. E nélkül ugyanis értelmezhetetlen adathalmazt képeznek. Dotcom és fejlesztőtársa, Mathias Ortmann szerint a titkosítás miatt az üzemeltetők sem lesznek azzal tisztában, hogy mit tárolnak a Mega szerverein. Ennek okán pedig, érvelésük szerint nem lesznek felelősségre vonhatók akkor sem, ha a felhasználók illegális tartalmat terjesztenének.

A Wired-nek nyilatkozó Dotcom a titkosítás kapcsán azt is kiemelte, a rendszer a hatósági razzia ellen is védelmet nyújt, hiszen a kulcsok nélkül ezek sem tudnak hozzáférni a tárolt adatokhoz. Mivel a Megaupload januári bezárása során nagyszámú illegálisan megosztott tartalom, illetve a felhasználók saját adatai is elveszetek, az internetguru az adatbiztonságra vonatkozóan azt is kifejtette, két országban két szerverparkon futnak majd a Mega rendszerei, amelyek duplikálva tárolják a tartalmat, így, ha egy esetleges razzia vagy más okból eredő rendszerleállás okán az egyik szerverhálózat leáll, a másikon továbbra is minden tartalom elérhető marad.

Kim Dotcom ellen ez év januárjában indult hatósági eljárás, miután amerikai támogatással az új-zélandi hatóságok razziát tartottak bérelt otthonában. A Megaupload portált lekapcsolták, a férfit őrizetbe vették, majd néhány héttel később feltételesen szabadlábra helyezték. Az amerikai hatóságok hivatalosan kérték kiadását. A kiadatási tárgyalásra előre láthatóan 2013 tavaszán kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #4
    Van egy társa, lehet az tejel :)
  • FoodLFG #3
    Ahogy a koncepciót látom, elképzelhető, hogy HDD gyártók enyhén megpénzelték Dotcom arcot hátulról, mivel annak állítólag nincs pénze ilyesmire.
  • Rayden02 #2
  • mad mind #1
    Az internetguru azért egy kicsit túlzás. Inkább internet kalandor.