Berta Sándor

Az új-zélandi titkosszolgálat kémkedett Kim Dotcom után

A helyi titkosszolgálat segített idén tavasszal Kim Dotcom felkutatásában. Az akció azonban nem volt legális, ezért az új-zélandi miniszterelnök vizsgálatot indított az ügyben.

John Key új-zélandi miniszterelnök külön közleményt adott ki, melyben azt írja, hogy meglehetősen sokkolta a hír, miszerint a Government Communications Security Bureau (GCSB) kémkedett a MegaUpload alapítója után. A hivatal több esetben is - törvényi háttér nélkül - megfigyelte a férfi ismerőseit, hogy így jusson Kim Dotcom nyomára. A kormányfő ezért vizsgálatot rendelt el.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban az új-zélandi hatóságok segítségét kérte, mivel a MegaUpload alapítójának birtoka a szigetországban van. A férfit a helyi rendőrség vette őrizetbe, házkutatást is tartottak nála és zárolták a bankszámláit, ráadásul előzetesen le is hallgatták. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az FBI és a GCSB pontosan kiket figyelt meg és hallgatott le.

A Government Communications Security Bureau teljesen illegálisan végezte a tevékenységét, ugyanis a törvények alapján nem figyelheti meg az új-zélandi állampolgárokat, illetve a huzamosabb ideje az országban élő személyeket, Dotcom pedig az utóbbi kategóriába tartozott. Key úgy vélte, hogy egyedi esetről és tévedésről volt szó, ennek ellenére teljes körű vizsgálatot rendelt el. A MegaUpload-alapító ügyvédei egyelőre nem akarták kommentálni a hírt, előbb megvárják a vizsgálat végét.

A Szövetségi Nyomozó Iroda titokban szerzett hozzáférést a Dotcom elleni nyomozás során lefoglalt merevlemezekhez és azokat klónozta, majd az Egyesült Államokba küldte. Ezután kiderült, hogy a házkutatás és az FBI akciója egyaránt illegális volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #7
    Ezt az embert és cégét ki akarták csinálni és ki is csinálták, amihez nem sajnálták az illegális eszközöket sem. Nyilván már akkor is tudták, hogy a bíróságon lehet hogy buknak emiatt, de nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy eltegyék láb alól az embert amerikai megrendelésre, amiért nyilván Új-Zéland kapott is valamit cserébe.

    Most a szemét eltakarítása megy, semmi több. Miniszterelnök bocsánatot kért a néptől és Dotcomtól is, ami már önmagában nevetséges. Nyilván politikai lépés, amit ilyenkor meg kell tenni, max még leváltanak egy-két embert, akik (direkt) "nem jól végezték a munkájukat" azt csá.


    Kim Dotcom - Making of Megabox
    http://youtu.be/Kw04ckfO-yA


    Quick update on the new Mega: Code 90% done. Servers on the way. Lawyers, Partners & Investors ready. Be patient. It's coming.
    https://twitter.com/KimDotcom/status/249301311647014912

    山(^.^)山
  • Sir Quno Jedi #6
    Nemis csak az, hanem most rendesen beperelik hivatalból a törvény embereit és elítélik/kirúgják őket, vagy simán beseprik ezt is a szőnyeg alá. Ugyanis, ha egy kislányerőszakoló-pedofil-sorozatgyilkos-terrorista-hazaáruló vadállatról lenne szó, még akkor is megkérdőjelezhetőek ezek a nyomozási "módszerek", de legalább érthetőek, viszont ez a nyomorult dotkom csak egy szerencsés csaló maximum, aki jó időben volt jó helyen, ellene ezek a vérbosszúra hajadzó módszerek kissé viccesen hatnak?! Jóhogynem azért küldik rá a titkos kivégzőosztagot, mert átment a sárgán...
  • thrawnguru #5
    Szerintem mostmár "csakazértis" példát akartak vele statuálni, kérdés, hogy fog ez így működni? Az illegálisan szerzett információ a legtöbb ország törvényei szerint nem felhasználható a tárgyaláson bizonyítékként..
  • Sir Quno Jedi #4
    Magyarra fordítva a dolgot, több ország titkosszoláglata és nyomozóirodái/rendőrsége (sőt bíróságok stb.) vett részt teljesen jogalap nélkül, full illegálisan a dotcom gyerek kicsinálásában (aki nyilván azért maga is sáros). Nem semmi. Bár még jobban járt mint Oszama, de ez azért nagyon durva (bár valószínűleg mindig így megy ez). A törvény mindenek felett, úgy tűnik ők ezt viccnek tekintik?!
  • ddt500 #3
    Új-Zélandnak minek titkosszolgálat? Nehogy valaki kilesse a birkákat?
  • kvp #2
    Ha vegul elengedik es a zarolt vagyona egy reszet visszakapja, akkor nagyjabol elete vegeig megel belole a csaladjaval egyutt. Marpedig ugy nez ki, hogy az illegalis akcio miatt a bizonyitekok nem hasznalhatoak. Mar csak az a kerdes mennyire lesz torvenyes a birosagi eljaras.
  • caius marius #1
    Szép tőlük, hogy ha megkésve is, de utána mennek a dolgoknak.
    Mondjuk Dotcomon ez már nem segít.