25
  • Archenemy
    #25
    Én nem hazudtam még sohasem, mindig mindenben igazat mondtam, soha nem csaltam, és soha nem is hagytam, hogy más csaljon.

    Én egy ilyen ember vagyok, ennyi.
  • Szefmester
    #24
    Akkor kérném szépen a lakcímed, bankkártya adataid, pár jelszavad, loginod, utolsó fizetési papírod másolatát, családodról pár fotót és hasonló adatokat. Ha már nem vagyunk paranoiásak és nincs mit takargatnunk akkor igazán semmiség ez a pár betű és szám... nemde?

    Vicces hogy sokan rinyálnak azért mert egy térfigyelő kamera beláthat a lakásukba, vagy hogy a google streetview kocsi tenné meg ezt, aztán meg dobálják fel a "pózolj droggal", "pózolj hányásfoltos ruhában", "pózolj fegyverrel", "pózolj családi pótlékkal" jellegű képeket...

    Nálunk a melóban van pár ember akik nyíltan rühellik egymást és ott tesznek keresztbe a másiknak ahol csak tudnak, vannak akik a hátuk mögött teszik ezt, míg szemtől szemben vigyorognak... Tőlem is vettek el bónuszt mert valaki aki szememben jófej volt bemártott. De már a termelésvezető is kapott büntetést mert az egyik emberke bemószerolta a vezetőségnél... a srácot fegyelmiben részesítették egy random indokkal, majd ki is lépett.

    Jobban szeretem ha tudom kitől várhatok támadást, mert nyilván neki nem fogok olyan infókat mondani magamról amik még visszaüthetnek bármilyen módon. Tudod.. akiről tudod hogy pletykás arra nem bízol titkokat. ;)

    Kell a magánszféra, kellenek a titkok, de a hazugság magadról már kissé más műfaj. Az ha nem mondok el magamról valamit az nem hazugság, de ha rákérdeznek és letagadom akkor az már "bűn"!
  • Tetsuo
    #23
    Orulok neki? Mibol szurted ezt le? :O Pont, hogy utalom az egesz szart.
    De en nem a szemelyemrol es szuk kornyezetemrol beszeltem es te se azt tedd, hanem a tarsadalmi jelensegrol. ;)

    Itt a kib@sz*tt Ángliaban mindenki megkerdezi a masiktol, hogy Are you alright?
    Es "Yes." a valasz, vagy a meg durvabb ismetles: Are you alright? Azt ennyi.
    A kutyat sem erdekli, hogy mi baja lehet a masiknak, csak a felszinen van a protokoll. Ugyanez forditva is, mumosoly meg ha beledoglik is, a legkozelebbi "baratainak".
    A munkahelyen 2 ember nagyon utalja egymast, de nem mutatjak ki, "koszonnek" egymasnak minden reggel, mosolyogva stb.
    "Termeszetesen" aki sunyi, dorzsolt, vagy nyal a fonoknek, annak komolyabbak az eselyei a jobb poziciohoz, megha a fonok esetleg tudja is, hogy a nyalas az nyalas.
    Az oszinte, karakteres velemenyt, a legkisebb konfrontaciot vagy a megszokottol eltero viselkedest utaljak. Kiveve, ha ez vmi "egyeni" kifejezo mod, ami vegulis beleilik egy trendi sablonba.

    A divat, a gazdagsag balvanya, a reklamok, a fogyasztashoz kapcsolodo emociok, a hip-hop, a modern punk, az egesz televiziozas... kamu, kamu, kamu.
    A legtobb angolt frusztralja mar, hogy ennyi sok a bevandorlo, foleg, amikor felvilagositom nemelyiket, hogy jovore jonnek a romanok is... de errol nyilvanosan tilos nekik beszelniuk, marmint hogy nem tetszik nekik.
    Ami nyilvanos, az mar mind politikailag korrekt, vagyis nagyon messze van az igazsagtol. Sot, manipulativ liberalisan, nemzetromboloan, de ezt most inkabb nem is hozom fel ide. Ettol fuggetlenul is nagyon hazug MINDEN.
    Az emberek tobbsege nem latja ezt, nekik megfelel a felszinesseg, alkalmazkodnak hozza siman, meg jo is, hogy nem kell okosodniuk, minel butabbak, annal jobban be tudnak illeszkedni, annal inkabb valosagnak elik meg a felszines mázt.
    Magyarorszagon is ez van, csak esetleg meg kevesbe. De ami kesik, nem mulik...
  • Apollyon2
    #22
    Szerintem meg az arrogáns, és agresszív embereket kéne felakasztani és cafatokra robbantani, akik olyan befordult és beszűkült látásmóddal bírnak mint te. Ha van egy profil hamis vagy nem hamis ismerősökkel azzal sem tudnak mit kezdeni.

    Azért azt majd megnézem, ha én mint normálisan adózót megtámad a NAV, hogy bakker miből mentél Balatonra? :D Ugyan, ne röhögtessetek már...

    Ha tele vagyok pénzzel és még adót is csalok hozzá, nyilván nem fogok mellé olyan képet felrakni magamról fb-ra, amin egy kádban ülök, viz helyett pénzzel :D

    LOL hogy mennyi paranoiás ember van itt, tisztelet a kivételnek:D
  • AgentKis
    #21
    Némi ellentmondást érzek a cikk címe és első mondata között!
    Aki nem használ közösségi platformokat (tovább megyek, aki ésszel használ) arról nem tudod meg hol/mikor fotózott, ha nem akarja... Tehát a bárki az igen csak túlzás. Mondják meg ugyanezt mondjuk anyósomról, vagy rólam!
  • AgentKis
    #20
    "ha olyan melód van, ami elveszik az őszinteség miatt, akkor vesszen csak, akkor értéktelen volt." Ha apuka tart el akkor ez igaz lehet, ha Te tartasz el másokat akkor nagyon nem. Ha pl. gyermeked ebédje a tét akkor hazudj, ha kell. Pláne egy hazug munkaadónak, mert azért valljuk be vannak ilyenek. (kb. a 95%-a...)
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #19
    szerintem egyetlen szándékos hazugság sem nevezhető kegyesnek.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #18
    "Ha holnaptol egy ember ugy dontene, hogy marpedig O csakis igazat fog mondani, akkor hamar munkanelkul lenne, valoszinuleg bortonbe is kerulne es talan a kapcsolata is megszunne. De ami boritekolhato, lecsuszna a tarsadalmi rangletran, osszedolne a karrierje."

    Tény, hogy sokan hazudnak valamilyen mértékben. Bár sokszor ez inkább csak az őszinteség hiányát jelenti, mert ugye a hazudozás egyik véglete az, amikor csak titkolódzik valaki, nem ismer be mindent (még magának sem), a másik véglete a profi módon kivitelezett csalás és szélhámosság. Azért ez egy elég tág tartomány és nem kéne őket összemosni.
    Azért akadnak őszinte emberek és ha olyan melód van, ami elveszik az őszinteség miatt, akkor vesszen csak, akkor értéktelen volt. Ha börtönbe kerülsz, mert őszinte vagy, akkor ott nagy gáz van!

    "Aki oszinte, becsuletes, gerinces, az ma valahol a peremen van."
    Valóban, nem hivalkodóak, nem nyomulósak, nem vesznek részt rengeteg agymosásos dologban és ezáltal csak egy csendes rétege a társadalomnak. De azért nem annyira vékony ez a réteg, mint írásodból sejteni lehet.
  • fecg21
    #17
    Én elsősorban nem magamról beszéltem, hanem magáról a munkahelyekről. Ott nekem szükséges volt időnként hazudnom, egyéb okok miatt, szar időbeosztás, családi ügyek stb. Amit sajnos a munkaadók java része telibe leszar, baráti vagy haveri társaságban nekem nincs szükségem a hazudozásra, és nem is szívesen tűrök meg magam mellett olyan ismerőst aki evvel él, a kegyes hazugság az megint más, bár ez is helyzettől függ hogy elfogadható e vagy nem.

    "Akik összevissza hazudoznak, azok _mindig_ mások elvárásainak akarnak megfelelni, és valami nincs rendben ott fejben."

    Ezzel csak egyetérteni tudok, így van. Az én fészbúkos profilomból sokmindent nem tudnak meg, a nevem van ott, meg egy baszott régi fénykép saját magamról, de javarészt Pierre Richard fiatalkori képét szoktam kitenni. :D Jó persze, még azt is látják melyik fészbúk integrációs oldalon jártam/járok-és ott miket irkálok, de ezt őszintén leszarom-mert s kinti világban is ugyanez a véleményem amit a fórumokon is hangoztatok az egyes témák/cikkek/egyebekkel kapcsolatban.
    Reklámok ellen ott a drága adblock :) , és nem osztok-nem lájkolok semmit.

    "Kielemzik az ismerőseid posztjaihoz küldött hozzászólásaidat minden témában, kikeresik a kedvenc kulcsszavaidat, amelyeket előszeretettel használsz, és máris kiderül, hogy milyen ember vagy te igazából."

    Csak azt elfelejted hogy az interneten egész máshogy viselkedik-nyilvánul meg a jónép.
    A szókimondóbb-szótlanabbnak, a butább-okosabbnak vagy okoskodónak, az erkölcsös meg erkölcstelennek tűnhet, de ez csak a látszat.

  • Szefmester
    #16
    Én is hazudtam már.. nem azt mondom hogy soha. De kissé más dolog az hogy ha odajön hozzád egy kétes alak és a pontos időt kérdezgeti (egy olyan környéken ahol pár méterre van nyilvános és működő óra is) és meg akarná becsülni a karórád/telefonod értékét. Annak nyilván azt mondom hogy nincs nálam semmi, és nem érdekel ha tudja hogy a képébe hazudtam. nem ismerem, nekem ő senkim. De a haverjaimnak nem szokásom hazudozni, ha téves infót kapok máshonnan és osztom meg velük akkor majd jön a bocsánatkérés, ha valami nem dicsőítendő akkor nem mondom el nekik, csak akiről tudom hogy nem fog lenézni miatta. nem vagyok érdekhaver, és már nincsenek is érdekhaverjaim.

    Nekem ha valaki véletlen árt az megbocsájtható (legyen az hazugság vagy tett), ha viszont szándékosan előre átgondoltan teszi ezt akkor az viszont visszakapja. pláne ha nekem abból bármi hátrányom származott.

    Főnökeimnek sem szoktam hazudni munkával kapcsolatban, nincs értelme. ha akarja akkor utánanéz vagy rákérdez másnál. Ahol a munkának látszata van ott nem tudsz hazudni. Ha pedig megpróbálsz, és bebukod, akkor sejtheted hogy a főnököd nem a te prémiumod fogja megnövelni ha lehetősége adódik rá.

    Ha pedig a hazudozást már életvitel szintjén folytatja, és nincs ember akinek ne hazudna, még úgy is hogy két perc alatt bebukhatja a dolgot ha utánanéznek, az bizony már mentálisan beteg. Nem is kicsit. Ennél csak az a rosszabb ha karizmatikus személy és befolyást szerez mások felett mert azok nem néznek utána a dolgaiknak. Láttam én már kapcsolatot széthullani azért mert telebeszélték a fejeket és egymásnak ugrasztotta a feleket.
  • B0nFire
    #15
    Nem igaz. Lehet teljesen őszintén élni. Természetesen úgy, hogy vannak dolgok, amikről nem beszélek, ha pl nem dicsekedni való. Nem beszélek róla, és nem is állítom az ellenkezőjét (ugye ezt értjük hazugságon?).

    Akik összevissza hazudoznak, azok _mindig_ mások elvárásainak akarnak megfelelni, és valami nincs rendben ott fejben.

    Ennek a statisztikai algoritmusnak éppen az a veleje, hogy te szándékosan ugyan hazudhatod, hogy te egy liberális szemléletű izraelita vagy, aki Lady Gagát szereti, viszont ha valaki végignézi a profilodat évekre visszamenőleg, és azt látja, hogy te a kuruc infót linkelgeted lépten-nyomon, véres szájjal osztod a különböző "zavarjuk el a multikat" összeesküvés képeket, tagadod a holocaustot és Kárpátia videókat posztolsz, akkor hiába hazudozol, nyilvánvaló, hogy milyen ember vagy te. A szokásaidból vonnak statisztikát, és a bőrödből nem tudsz kibújni. Kielemzik az ismerőseid posztjaihoz küldött hozzászólásaidat minden témában, kikeresik a kedvenc kulcsszavaidat, amelyeket előszeretettel használsz, és máris kiderül, hogy milyen ember vagy te igazából.

    Aztán persze mutathatod magad olyannak, amilyen nem vagy igazából, de a profilodból úgyis csak az igazság fog kiderülni. Azt nem fogod tudni kimagyarázni.
  • fecg21
    #14
    A hazugságnak mindig oka és célja van, biztos lehetsz benne hogy a baráti körödben is vannak olyan emberek akik kiszíneznek dolgokat-hazugság ez is valahol, aztán van a kegyes hazugság,megtévesztés, átverés stb, lényegében a hazugság-bizonyos értelemben véve- az életünk megkönnyítését szolgálja, az előző munkahelyemen a főnökeimnek rendszeresen hazudtam ha a helyzet úgy hozta és szükség volt rá.
  • Szefmester
    #13
    Szégyen hogy még örülsz is annak hogy ilyen módon élsz, és ilyen a világ... Szép kis baráti köröd lehet, ahol nem mondhatsz ki egy őszinte gondolatot sem, mert elvárják hogy hazudj nekik...
  • kvp
    #12
    Mondok egy masik peldat:
    -valaki csak minimalis adatot oszt meg magarol
    -es csak a legjobb ismeroseit es kozeli rokonait jeloli be
    -de az egyik regi ismeroserol kiderul, hogy rendszerellenes

    Akkor a baratja melle valoszinuleg ot is begyujtik. De ugyanezt el lehet jatszani forditva, ha az egyik egyenesagi rokonrol derul ki, hogy mondjuk izraelita/eszkimo/stb, vagy csak annak mondja magat es ez valakinek nem tetszik. Ezt hivjak jarulekos karnak, mint amikor a terroristagyanus papaval felrobbantjak az 1 eves gyereket is, mert a levego-fold raketa nem eleg szelektiv. A kozossegi oldalak kapcsolati haloi pont ilyen jarulekos kart okoznak. A hibas pozitiv talalatokrol nem is beszelve, amikor szoftverhiba miatt olyanokat is ellensegnek jelolnek akik valojaban nem azok. Pl. a konditerembe jaro ket bunozo miatt feltetelezik, hogy a tobbi ott edzo ember is a banda resze. Aztan bizonyitsa mindenki ahogy tudja, hogy nem is, csak veletlenul egy helyre jarnak edzeni.
  • Tetsuo
    #11
    Rolad es sok mas emberrol csak a kotegelt statisztikai adatok az ertekesek, ill. a szemelyre szabott reklam. Ezekkel penzt lehet keresni.
    Viszont vannak olyanok, akiket a rendszer, ellensegeinek tekint. Pl. amiert szabadon alkotnak velemenyt kenyes temakrol.
    Az egyszeru ember persze nem is tudja, hogy vannak kenyes temak ill. ugy gondolja, hogy azok persze hogy kivetelek a szolas- es velemeny-szabadsag alol... na ez jo, mert igy kell gondolkodni a rendszer szerint. ;)
  • Tetsuo
    #10
    LOL
    Te hol lesz?! Sajnos, a hazugsagon alapszik tarsadalmunk. Mindenki hazudik es azt is varjak el.
    Ha holnaptol egy ember ugy dontene, hogy marpedig O csakis igazat fog mondani, akkor hamar munkanelkul lenne, valoszinuleg bortonbe is kerulne es talan a kapcsolata is megszunne. De ami boritekolhato, lecsuszna a tarsadalmi rangletran, osszedolne a karrierje.
    Aki oszinte, becsuletes, gerinces, az ma valahol a peremen van.
    Minden modern kulturalis elembe be van epitve a hazugsag. A kamu popzene meg Hollywood csak a jeghegy csucsa.
    Ebredj fel! ;)
  • Meridian
    #9
    bezsákolva tartod = bezsákolva találod
  • Meridian
    #8
    " De mi van akkor, ha ezt megtudják máshonnan"

    Kis naív...

    Történik egyszer, hogy egy csaló lenyúl valamely csúnya mafiától nem kevés lóvét, és ezt teszi úgy, hoyg a te profilodat használja fel ahhoz, hoyg hamis nyomra vezesse őket. Aztán egy reggel arra ébredsz, hoyg a felesgéd/gyereked/ vagy te magadat bezsákolva tartod, és a számodra nem is létező pénzt követelik brutális módszerekkel...

    Vagy ne egy mafia legyen az aki keressen, csak a hatóság...
  • endale2
    #7
    Bakkker hát ez hatalmas eredmény. Még a végén rólam is kiderítit a manusz, hogy Európa keleti felén tartózkodom a legtöbbet, azon belül is Magyarországon. Ha meg majd olyan pöcs leszek, hogy minden alaklommal bejelentkezek a konditeremből, akkor nyitott könyv lesz az életem.
  • Szefmester
    #6
    "Az meg más kérdés, hogy most valójában igazi-e a profil, és valóban igazat mondok-e..."

    Ha szándékosan hazudsz a közösségi oldalon (bele egyenesen az ismerőseid képébe) akkor te egy beteg ember vagy. Már bocs... Ha az őszinteség minimális szikráját sem tudod felmutatni az ismerőseiddel szemben akkor fel kellene akasztani, lelocsolni benzinnel és a szájüregedben begyújtani egy termitgombócot. Mert hogy a hazug emberek az emberiség alja az szerintem nem kérdés. Ha pedig még senki sem élt vissza a bizalmaddal eleddig akkor szerencsés embernek mondhatod magad. vagy rettenetesen magányosnak és mellé gyanakvónak. :/

    Ez a kis szoftver pedig a nyers adatok tárházából alkot egy profilt rólad, ha pedig átfut sok másik ember adatain is, akkor előfordulhat hogy olyan emberekkel is kapcsolatba tudnak hozni akik tulajdonképpen nincsenek is az ismerőseid között és nem is voltak. Ehhez pedig elég ha a hétfőnkénti konditerem használat mellett több más helyen is egy időben voltatok egy helyen. Hiszen vélhetőleg ott beszélgetni is szoktatok (kivéve ha remete vagy és némasági fogadalmat tettél), ha pedig nem nyilvános helyen is tartózkodtatok már együtt (lakóház) akkor vélhetőleg a felszínes haverkodásnál több is van ott, lehet barát, üzlettárs, szerető, rokon, munkatárs, stb.
  • Cat #5
    "így is annyi és annyi ilyen megosztás, like stb van az emberek kb 90%-áról, és olyan nagy ez az adatmennyiség, hogy a nagy tömegtől már gyakorlatilag elveszti az értelmét."

    Ebben baromira tévedsz! A Big Data pont erről szól, hogy iszonyatos méretű adatbázisokat elemezzenek, vonjanak le használható következtetéseket. Enné ugyan az egyén nem számít, de a hivataloknál igenis, pl. nem sokan tudják, hogy az adóhivatal egy vagyonvizsgálatnál simán betekinthet a vásárlói kártyákba, pl. megnézhetik, hogy mikor, mennyit vásárolsz a Tescoban. Ha ez nyilvánvalóan ellentétes az adóbevallásoddal komoly bírságot kapsz. Ugyanígy lekérnek rakat egyéb adatbázist is, pl. a drága utazásokat, és ez a szoftver annyit csinál, hogy plusz egy eszközt kapnak, amiből adott esetben fontos dolgokra lehet következtetni.
  • Apollyon2
    #4
    Én is járok konditerembe. Igyekszem elég jól megfelelni ebben a dologban, szóval ha rám néznek, amúgy is tudják. De mi van akkor, ha ezt megtudják máshonnan? Ha kérdezik, úgyis elmondanám. A facebookomból azt lehet megtudni (már aki frankón lenyomoz) hogy metal koncertekre járok, és ilyesmi zenéket hallgatok. És mi van akkor, ha ezt megtudják? Ezt is elmondanám ugyanúgy ha kérdezi valaki. Az meg más kérdés, hogy most valójában igazi-e a profil, és valóban igazat mondok-e... ;p

    Ezek tényleg konkrétan olyan információk, amikkel semmit nem lehet kezdeni. SEMMIT. Ha van mondjuk egy fontos ember, akinek titkos a szakmája vagy ilyesmi, amit csinál stb. az nyilván nem fog közösségi oldalalakon felrakni magáról képeket, meg likekokat.
    Valószínűleg én látom ezt rosszul, de már így is annyi és annyi ilyen megosztás, like stb van az emberek kb 90%-áról, és olyan nagy ez az adatmennyiség, hogy a nagy tömegtől már gyakorlatilag elveszti az értelmét.
  • evetke007
    #3
    Az az érzésem, ezek a felhasználók hamarosan úgy fogják bánni a reg.-jüket, mint az egyszeri szuzukis, aki 10 évre CHF alapú hitelből vette a gépsárkányt...
  • joghurt3
    #2
    Csak azt nem tudta, hogy nem kell ide Gondolatrendőrség, mert a sok kretén magától fogja kiadni az adatokat.
  • Rotcsa
    #1
    Orwell tényleg tudott valamit... :(