Berta Sándor

A közösségi hálózatok megszüntetik a magánéletet

Jacob Appelbaum WikiLeaks-aktivista szerint a digitális korszakban egyre fontosabbá válik a magánélet és a személyes adatok védelme. Assange munkatársaként okkal paranoiás.

"Ahhoz, hogy egy nyitott világ jöhessen létre, rendelkeznünk kell az önálló cselekvés szabadságával. Azt szeretném, hogy az emberek szabadon dönthessenek arról, hogy kiről és miről kommunikálnak. Mark Zuckerberg és én nem vagyunk szöges ellentétei egymásnak, de én a kommunikációt olyan biztonságossá akarom tenni, amennyire csak lehetséges, s ez még akkor is igaz, hogy ha valaki közösségi hálózatokat használ. Mark Zuckerberg az úgynevezett Post-Privacy mozgalom királya, s ez a mozgalom örökre lerombolta a magánszféra jelentőségét és a barát fogalmát."

"Az internet korszakában a magánélet rendkívül fontos és számos különböző szintje létezik. Azok az emberek, akik a magánélet utáni korszakról beszélnek, többnyire fehérek és gazdagok. De a magánélet nélküli élet a kiváltságosoknak adatik meg. Én nem akarom, hogy mindenki mindig tudja azt, hogy éppen hol vagyok és sok olyan embert ismerek, akik erről hasonló módon gondolkodnak. Amennyiben a magánéletről beszélünk, akkor a méltóságról is beszélnünk kell, ami szintén emberi jog. Emellett fontos lenne az is, hogy olyan üzleti modelleket fejlesszünk ki, amelyek a magánélet védelmére épülnek. De a gazdasági élet szereplőit is meg kell győznünk arról, hogy ezek a modelleket hasznosak lehetnek, mert megvédik a demokráciánkat."


"Egyáltalán nem nehéz kidolgozni ezeket az üzleti modelleket, csupán szabad és nyílt forráskódú szoftverekre, egyszerű dizájnra és egy közösségre van szükségünk. Amennyiben közelebbről megnézi valaki a Tor-projektet, akkor láthatja, hogy nonprofit alapokon működik és immár tíz éve létezik. Az emberek adományokat adnak azért, hogy a szoftver jobb lehessen és hogy továbbfejleszthessék. Ők valóban használják a programot. Ha elég személy együttműködik valamiért és az érdekeik azonosak, ráadásul a megvalósítás is lehetséges anélkül, hogy kiadnák az identitásukat, úgy valóban innovatív projekteket lehet létrehozni" - jelentette ki Jacob Appelbaum.

A programozó úgy védi a magánéletét, hogy nem használ mobiltelefont. Ez egy nagy probléma számára, mivel sokan nem értik meg az álláspontját, paranoiásnak tartják, ő viszont azt nem érti meg, hogy az emberek miért visznek magukkal olyan eszközöket, amelyek elárulják a tartózkodási helyüket. Csak olyan számítógépeket használ, amelyeken alkalmazhatja a Tort. A mobiltelefon-hívásokat VoIP-szolgáltatásokon keresztül bonyolítja le. Amikor utazik, akkor nem mindig visz magával laptopot, de ha visz, akkor is csak olyat, amiben nincs merevlemez és ami egy CD-ről bootol.

Már személyes tapasztalatai vannak az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) taktikai és stratégiai ellenőrzési módszereiről. A hatóságok által korábban lefoglalt eszközöket már soha többet nem használta. Mindenképpen furcsa helyzetben van, hiszen soha nem tartóztatták le vagy vádolták meg hivatalosan, ennek ellenére nem beszélhet szabadon az élményeiről. Olyan ez, mint Julian Assange esete; ő sem szabad és hasonló módon érez.


"Az interneten alig beszélek magánjellegű dolgokról, ezért is fogom folytatni a Tor fejlesztését. Ezenkívül egy új eszközön dolgozunk, amelynek neve Open Observatory of Network Interference (OONI), aminek segítségével globálisan megjeleníthető az internetcenzúra. Az OONI segíthet a felhasználóknak abban, hogy feltérképezzék: korlátozzák-e a sávszélességüket vagy ellenőrzik-e az internetelérésüket? Ezeket az adatokat később szabadon megoszthatják mindenkivel, így létrehozható egy globális cenzúratérkép. Olyan egyszerű programot akarunk létrehozni, amit mindenki kezelni tud" - fejtette ki a WikiLeaks-aktivista.

Appelbaum az Amazon, a Facebook, a Google és más cégek szolgáltatásainak központosításával kapcsolatban leszögezte: "Nagyon veszélyesnek tartom, mert az embereket ezekre a pontokra vonzza és még nem tudjuk, hogy ennek mi lesz a vége. Elég csak a szervezett bűnözésre gondolni; amennyiben van egy olyan hely a világhálón, ahol sok adatot tárolnak, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy ott sok adathoz férhetünk hozzá, azok felhasználhatók vagy módosíthatók."

A programozót 2010 augusztusában több órán át hallgatták ki az amerikai bevándorlási és vámhivatal (ICE), valamint az amerikai hadsereg képviselői. A hivatalos indoklás az volt, hogy "csupán egy szúrópróbaszerű biztonsági ellenőrzésről van szó". Az akcióban résztvevők - dokumentumok után kutatva - átvizsgálták Appelbaum poggyászát és elektronikus eszközeit, valamint egyfolytában a Wikileaksről, illetve Julian Assange tartózkodási helyéről kérdezték. Ügyvédet nem hívhatott, lefoglalták mindhárom mobiltelefonját, majd végül szabadon engedték. Később egy konferencián két FBI-ügynök kérdezgette. Élményeiről februárban beszélt először.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #17
  Na ez az ember akkor szidhatja ám a Windows 8-at, meg más felhőalapú rendszereket amivel az összes embert be akarják kapcsolni a hálóba, hogy kiszűrjék a pszihopatákat amikor "bomba" vagy "gyilkosság" szót írnak egy tweetben. Bár szarás is veszélyes lehet. Valójában egyszer eljön a lázadozók ideje is, de csak ha összeomlik a rendszer, ami még fel se épült teljesen, hiszen még én sem vagyok [email protected] tag. Lassan bűntetni fognak ezért..
 • gkalcso #16
  Ez érdekes. Amikor elindul a közösségi oldalra bármilyen adat, az az üzemeltetők rendszerébe kerül. Ez számára bármilyen beállítástól függetlenül teljesen hozzáférhető. Eltekintve az egyedi titkosítások("szleng") alkalmazásától.

  Magánéleti dolgok tekintetében pedig ki fog alakulni. Kb mint mikor az oviban elmondja a csepp az előző napi otthoni dolgokat. Az visszajut a szülők fülébe és jön a helyreigazítás. Itt is a nevelés lesz úgymond a megoldás. Csak az átállás idejére ilyen nyitott. Úgymond csábító. Mikor a kellő penetráció meglesz, akkor pedig vissza fog állni a hallótávolság a net előtti időkhöz hasonlóra.

  Szerintem.
 • willcox #15
  Szövegértési problémáid neked lehetnek. Ahelyett, hogy magas lóról, nagy mellényben, még nagyobb arccal osztod az észt, és oktatsz ki és minősítesz, talán olvasd el figyelmesebben a szöveget.
  "A hatóságok által korábban lefoglalt eszközöket már soha többet nem használta." - vagyis azokat a konkrét eszközöket. Azt a 3 mobilt, és egyéb elektronikus eszközeit. Valószínűleg azért, mert a hatóság ellátta ezeket megfelelő nemkívánatos dolgokkal.

  "A cikkből kiderül, hogy a hatóságokkal váló találkozása óta nem használ telefonont és csak cdről bootolós gépet." - hol is derül ez ki? Mármint az, hogy csak a "hatóságokkal váló találkozása óta nem használ"?
 • Keither #14
  Látom a szövegértés nem erősséged. :D A cikkből kiderül, hogy a hatóságokkal váló találkozása óta nem használ telefonont és csak cdről bootolós gépet. :D Nem baj ha nem érted rendesen csak akkor ne szólj hozzá. ;)
 • x3dgime #13
  A dologban az a pláne, hogy a magánélet mellett kardokodik, merthogy ne lássa bárki azt, hogy éppen hol van, meg ilyenek.
  A megoldás annyira profán, hogy talán ezért nem veszik észre a legtöbben:
  NEM KELL PUBLIKÁLNI AZOKAT AZ INFORMÁCIÓKAT, AMIKET NEM AKARUNK MEGOSZTANI MÁSOKKAL! ;)
  Tényleg ennyire egyszerű!
 • willcox #12
  "A programozó úgy védi a magánéletét, hogy nem használ mobiltelefont."
  vs
  "Ügyvédet nem hívhatott, lefoglalták mindhárom mobiltelefonját"

  Mennyire hiteles ez az ember? Semennyire. Vizet prédikál és bort iszik.
 • G_ArchAngel #11
 • vision5 #10
  Sajnos egy közösségi hálózat inkább egy tökéletlen virtuális pótlása a valódi közösségnek ami megszűnőben van.
 • vision5 #9
  Nemcsak a magánéletet szünteti meg hanem a kapcsolatokat felületessé teszi illetve fölösleges függőséget okoz. A Facebookon meg legfeljebb félretájékozódni lehet sajnos.
 • tom.. #8
  Nem 1 ismerősöm van aki kb a Facebook-ról tájékozódik... Nem újságból, ne adj isten akár index, hanem facebook :) a mindenféle cukiságon kívül ezeknél mondjuk más nem is létezik.

  Viszont 1 jó pont azért az FB-nek, hogy nagyon jól lehet szelektálni a népet, és szépen letiltani aki csak marhaságokat posztol. Igaz kell 1-2 hónap mire az ember normálisan belövi, de utána tényleg napi 5-10 poszt van csak a falamon, és azok közül a zöme érdekes is.