Berta Sándor

Útitársválasztás közösségi portálok profiljai alapján

A következő hónapokban a Social Seating nevű új őrület hódíthatja meg a repülőtereket. Eran Savir, a SeatID nevű webes szolgáltatás alapítója ugyanis lehetővé tenné, hogy mindenki kiválaszthassa, hogy ki mellett akar ülni a repülőgépeken.

A SeatID segítségével bárki tanulmányozhatja leendő útitársai Facebook-, LinkedIn- vagy éppen Twitter-profilját és a neki legszimpatikusabb személy mellé kerülhet majd a repülőgépen. A fejlesztő már felajánlotta a szolgáltatást a légitársaságoknak és hisz abban, hogy alapjaiban megváltoztathatja az emberek repülési szokásait. Eran Savir úgy érvel, hogy egy fáradt üzletember nem éppen arra vágyik, hogy egy kétgyermekes édesanya mellett töltsön el több órát. "Lehetővé akarjuk tenni a légiutasoknak, hogy az útitársaikat a közösségi hálózatok profiljai alapján válasszák ki. Az emberek napjainkban szenvednek attól, hogy nem a megfelelő partnerek ülnek a mellettük lévő székekben. De miért ne lehetne a világhálón már meglévő információkat felhasználni a jegyfoglaláshoz?" - tette fel a kérdést a szakember.


Csak az emberek 1%-a utasítja el kategórikusan a lehetőséget

Mindez azt jelenti, hogy a jövőben már nem csak az fog számítani az utasoknak, hogy melyik légitársaság repülőgépei a legkényelmesebbek, leggyorsabbak és legcsendesebbek, hol a legjobb a fedélzeti kiszolgálás, hanem az is, hogy hol van lehetőség az útitársak megválasztására. A KLM egy ideje már kínál ilyen szolgáltatást, azonban a SeatID előnye, hogy független vállalkozás.

Az egyik komoly probléma ugyanakkor az adatvédelem, hiszen nem mindegy, hogy az utasok milyen információkhoz férhetnek majd hozzá. Savir ezt úgy oldja meg, hogy a rendszer a Facebook, a LinkedIn és a Twitter adatvédelmi beállításait veszi át, így csak azok az adatok láthatók, amit az adott felhasználó egyébként is megoszt magáról. Ha azt vesszük figyelembe, hogy évente 5,2 milliárd légiutast regisztrálnak, úgy azonnal látható, hogy a SeatID-ben hatalmas lehetőségek rejlenek, miként az is tény, hogy nagyon sokan valószínűleg nem vágynak arra, hogy a közösségi profiljuk alapján kerüljenek mások mellé a repülőgépen.


Érdeklődő légitársaságokból nincs hiány. Az első cégek ingyen integrálhatják a szolgáltatást, míg a második hullámban már fizetni kell majd a SeatID bevezetéséért. A légiutasok számára a szolgáltatás eleinte ingyenes lesz, később azonban az utazási irodák vagy a légitársaságok némi felárat számíthatnak majd fel érte. Eran Savir persze optimista. "Néhány év múlva minden olyan helyen lesz a Social Seating, ahol jegyeket árulnak: a moziban, a stadionokban, a színházakban" - jegyezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mad mind #4
  Miért te arra vágynál? Gondolom sosem ültél kétgyerekes anya mellett 10+ órán keresztül.
 • Cat #3
  szerintem itt meg kéne fordítani a dolgot, nem arra kéne felhívni a figyelmet, hogy "kivel nem", hanem hogy "kivel igen", legyen az azonos hobbi, vagy éppen segítséget tudjunk kérni tőle az idegen helyen való eligazodásban. Mindemellett ez egy lehetőség, és sztm pl. fontosabb hogy az ablak mellett kapjon helyet az ember, minthogy milyen idegen mellett ül.
 • DontKillMe #2
  "Eran Savir úgy érvel, hogy egy fáradt üzletember nem éppen arra vágyik, hogy egy kétgyermekes édesanya mellett töltsön el több órát"
  -Szegény fáradt üzletember. Javaslom, hogy dobjunk ki minden kétgyermekes anyát a gyerekekkel együtt a picsába, mert láthatóan mindenki rühelli őket a repülőn.
  Remélem, majd én is választhatok, hogy melyik szegény, fáradt buzi mellé ne üljek.

  @kvp: +1 Like..:))
 • kvp #1
  Errol egy vicc jut eszembe:
  "Suliban kirándulást szerveznek, de már az elején összetűzésbe kerülnek az egyes nemzetiségek hogy ki szálljon fel előbb a buszra.
  A tanárnéni felszólal: - Gyerekek, gyerekek, legyen elég a rasszizmusból, a faji megkülönböztetésből, ne színek alapján ítéljétek meg egymást.
  Van egy ötletem, képzeljük azt inkább hogy mindenki kék!
  Erre megkezdődnek a nagy haverkodások barátságok kovácsolódnak.
  Majd akkor a tanárnő újra felszólal: - Ha már ilyen szépen összejöttünk, kezdjük meg a felszállást, előbb a világoskékek, aztán a sötétkékek."