Berta Sándor

Tőzsdére menne a Globalfoundries

Egyre merészebb célokat tűz ki maga elé az AMD volt részlege, a világ harmadik legnagyobb chipgyártójának számító társaság. A legújabb elképzelés szerint 2015-ben megjelennének a tőzsdén.

A vállalat az AMD egyik egykori részlegből és a szingapúri Chartered Semiconductor cégből jött létre és a tulajdonosa az Advanced Technology Investment Company (ATIC), amely az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Mubadala-csoporthoz tartozik. Utóbbi komoly befolyással rendelkezik az AMD-ben is, mivel a vállalat részvényeinek 15 százaléka a tulajdonukban van és az igazgatótanácsban is két hellyel rendelkezik. Az ambíciózus tervekről a The Nation számolt be, méghozzá Ibrahim Ajamirára, az ATIC vezérigazgatójára hivatkozva. Az ATIC azt tervezi, hogy a Globalfoundries 2015-re - létrehozása óta először - már nyereséges lesz, így legkorábban akkor jelenhetne meg a tőzsdén. Ez a közép távú elképzelés.

Ajami megerősítette az IC Insights becsléseit, amelyek alapján a Globalfoundries idén a 4,5 milliárd dolláros bevételének köszönhetően - a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) után - a világ második számú chipgyártójának fog számítani. A társaság folyamatosan fejlesztésekbe fekteti a pénzét és arra számít, hogy a jövőben egyre kevesebb piaci szereplő engedheti majd meg magának azt, hogy saját üzem(ek)et tartson fenn. Ezért felértékelődhet a gyártók szerepe.

A Globalfoundries 2010 februárjában szövetkezett az ARM céggel az Intel ellen. A két vállalat által kifejlesztett System-on-a-chip (SoC) megoldások a jelenlegi mobil processzoroknál nagyobb teljesítményt nyújtanak majd kisebb fogyasztás mellett. Az együttműködés tavaly decemberben teljesedett ki, amikor Drezdában bemutatták egy olyan teljesen működőképes SoC prototípusát, amelynek az órajele 2,5 GHz. A chipgyártó optimistán tekintett a jövőbe és 2011-ben 5,4 milliárd dollárt fektetett be, továbbá bővítette drezdai üzemét. Ajit Manocha, a konszern első embere azt szeretné, ha a Globalfoundries a TSMC első számú kihívójává válna és az Apple okostelefon-piaci stratégiáját követné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #3
  Szerintem arra gondoltak, hogy majd beérik a jelenlegi 2-at, a TSMC-t, és akkor nem a 3-ak lesznek, mert most azok.
 • orkaman #2
  3. bérgyártó

  szerintem
 • a_n_d_r_e_w #1
  Vagy en vagyok tul faradt, vagy ez a cikk egy osszecsapott zagyvasag. A cimben meg 3. chipgyarto a cikk kozepere mar 2. (es mi lett az intellel?), az utolso mondat meg egyszeruen ertelmezhetetlen szamomra...