Berta Sándor

Milliárdos ajánlatokat utasított vissza a TSMC

A Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) mind az Apple, mind a Qualcomm exkluzív chipgyártási megállapodás-tervezetét elutasította. A két konszern egyenként több mint 1 milliárd dollárt ajánlott a cégnek.

Az Apple és a Qualcomm egyaránt biztosítani szerette volna magának, hogy a szükséges mennyiségben rendelkezésére álljanak az okostelefonokba beépíthető chipek, ezért merült fel, hogy exkluzív szerződést kötnek a TSMC-vel. Azonban a tajvani gyártó nem élt egyik lehetőséggel sem; minderről - bennfentesekre hivatkozva - a Bloomberg gazdasági hírügynökség számolt be.

Paul Jacobs, a Qualcomm vezérigazgatója júniusban úgy nyilatkozott, hogy hajlandó akár egy nagyobb összegről szóló csekket is kitölteni azért, hogy ne legyen chiphiány. Az Apple pedig a Samsungtól való függőségét akarta csökkenteni azután, hogy a két társaság között az elmúlt években a szabadalmi perek miatt megromlott a viszony. A TSMC jelenleg a Qualcomm, a Broadcom, az Nvidia és más vállalatok beszállítója. A gyártó alapvetően nem zárkózik el attól, hogy egy-egy üzeme kapacitását egyetlen ügyfél számára biztosítsa, azonban úgy tűnik, hogy exkluzív megállapodást már nem akart kötni egyik piaci szereplővel sem.

Lora Ho, a tajvani társaság pénzügyi vezetője azt mondta, hogy komoly veszélyt hordoz magában, ha kizárólag egy termékre vagy ügyfélre összpontosítanak. Ez különösen azért veszélyes, mert bármikor változás állhat be a termékekkel, az ügyféllel vagy a technológiával kapcsolatban. Ráadásul szeretnék megtartani a függetlenségüket és a rugalmasságukat. Mindenesetre az elutasítás ellenére könnyen elképzelhető, hogy az Apple és a Qualcomm - akár a közeljövőben is - újabb ajánlatot tesz majd a TSMC vezetőinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bannedusermail #2
    Ilyet csak az vállalna be, aki enélkül lehúzhatná a rolót, olyan gondban van. Így meg van az a szabadsága, hogy üzemet bővítsen egy huzamosabb felfutásnál, míg ha egy céghez köti magát, csak annak a növekedését tudja kiaknázni. Egymilliárdot lehet, hogy igen rövid idő alatt is profitálnak, tehát pár hónapnyi nyereségért nem érdemes feladni a jövőt.
  • kvp #1
    Egy ilyen szerzodes tobbnyire a felvasarlas eloszobaja. Arrol nem beszelve, hogy barkivel irna ala a tsmc a szerzodest, a tobbiektol szarmazo bevetelet biztos elvesztene, arrol nem beszelve, hogy az erintett cegek vagy csodbe mennenek, vagy kenyelenek lennenek a tsmc egyik konkurensetol rendelni, ami a gyarnak nem lenne elonyos. Annyit meg senki nem fog fizetni hogy megerje a tsmc-nek, mivel akkor abbol a penzbol epithetnek egy sajat gyarat is.