Berta Sándor

Nagyot hibázott a böngészőválasztásnál a Microsoft

A Microsoft böngészőválasztási funkciójában keletkező hiba alapvetően és nagy mértékben befolyásolta a Firefox-letöltéseket, ami a vállalat elleni brüsszeli eljárásra is kihathat.

A Windows 7 első szervizcsomagja tavaly februárban jelent meg, és telepítése után gyakorlatilag elérhetetlenné vált az operációs rendszerben a böngészőválasztási funkció. Harvey Anderson, a Mozilla munkatársa most nyilvánosságra hozott egy statisztikát, amelyben azt taglalta, hogy az eset milyen mértékben érintette a Firefox letöltési adatait.

Kiderült, hogy a hiba miatt 63 százalékkal kevesebb letöltést regisztráltak a Mozillánál. Anderson számításai szerint a Windows 7-hiba 6-9 millió elveszített letöltést jelent. A korábbi időszakban naponta 50 000 letöltésre került sor, azonban a hiba megjelenése után ez a szám 20 000-re csökkent. Miután sikerült a hibát kiküszöbölni, a letöltések száma ismét emelkedett. A növekedés 150 százalékos volt és elérte a korábbi szintet. A mostani statisztika világít rá igazán arra, hogy mennyire fontos volt ez a funkció. A Microsoft 2010 márciusában vezette be a böngészőválasztást és abban az időszakban például az új Opera-letöltések fele ennek volt köszönhető.


A Microsoft nem is tagadta a hibát és vállalta a teljes felelősséget. Júliusban ismertté vált, hogy újabb európai uniós eljárás indulhat a társaság ellen, mert nem tett eleget a korábbi megállapodásnak. A társaság azzal védekezett, hogy egy "technikai hibáról" van szó és az érintett 28 millió PC-t ellátja a megfelelő frissítésekkel. Steve Ballmer, a cég vezetője kijelentette: mindenben együttműködnek az EU-val. Az Európai Bizottság már eljuttatta aggályait az amerikai nagyvállalathoz, amelynek jogában áll reagálni írásban és szóbeli meghallgatást is kérhet. A bizottság esetleges büntetés kiszabásáról csak azt követően dönt majd, hogy a Microsoft is kifejtette álláspontját az ügyben. Ha a bizottság megállapítja, hogy a Microsoft megsértette a korábbi megállapodást és a piaci verseny szabályait, a kiszabott bírság a több mint 70 milliárd dolláros éves forgalmat lebonyolító vállalat bevételeinek tizedét is elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AdamBast #23
    miért lenne a microsoft felelős a firefox kiesett letöltéseiért?
    eddig se volt böngészőválasztó, már unom ezeket a híreket
  • hurkaur #22
    +1
  • WoodrowWilson #21
    Mert az OS X-nek kicsi a részesedése a piacon. Persze azt meg lehet kérdőjelezni, hogy egyáltalán egy piacon van-e a Windows meg az OS X, én inkább afelé hajlok, hogy nem, és így az Apple-t is lehetne büntetni, de a döntéshozók szerint egy piac.
  • netperformer #20
    2%? :D Na elmentek a francba xDDD
  • [HUN]FaTaL #19
    Globális szinten is magasabb, mint 1%, Európában még magasabb. Mobilon piacvezető. Miről beszélsz?:)
  • Ferrer #18
    Az Apple-t miért nem kötelezik, hogy tegyen böngészőválasztót az OS X-be? Abba is bele van építve ugyanúgy a Faszari, nem?
  • WoodrowWilson #17
    A termékkapcsolás nem verseny és nem is reklám, és bizony büntetendő, ha elég erős piaci pozíciód van.
  • mad mind #16
    Baromság. Csak akkor lenne igazad, ha az MS is külön terjesztené az explorert.
  • caprocorno #15
    Lerágott csont. Mindenki a maga véleményét szajkózza, az álláspontok nem közelednek, de ez valahol jó is, mert határozottan kialakult véleményeket feltételez. És abba a táborba tartozom, aki ebben az ügyben MS párti. Nem Explorer párti, félreértés ne essék, nem Explorert használok, de undorítónak tartom amit az MS-re ráerőltetnek ebben a témában. Miféle piaci versenyről beszélünk? Az verseny, hogy mesterségesen kedvezőbb pozícióba hozzuk az alternatív böngészőket? Szerintem a verseny az, ha mindenki maga oldja meg a reklámot. Nagyon lenézem az eljárás miatt a Firefoxot, szerintem ez nonszensz, hogy így akar nagyobb részesedést elérni.
  • hurkaur #14
    Jelenleg az osszes bongeszo egy nagy rakas bloatware kula..