MTI

Csak a magyarok 13%-a használ Explorert

Bár a Statcounter látogatottságmérő adatai szerint még mindig az Internet Explorer a legtöbbek által használt böngésző a világon, Magyarországon már egyértelműen le van maradva a Firefox és a Google Chrome mögött: részesedése mindössze 13 százalék - derül ki az NRC piackutató legfrissebb felméréséből.



A vállalat adatai szerint Magyarországon a 18-69 éves internetezők 46 százaléka Firefoxot, 37 százaléka Chrome-ot használ leggyakrabban, míg az IE-t csupán a felhasználók 12 százaléka említi elsőszámú böngészőnek. Igaz, a többség nem kötelezi el magát teljesen egyetlen böngésző mellett: a netezők egynegyede legalább kettőt használ rendszeresen, azok aránya pedig, akik fő böngészőjük mellett legalább alkalmanként használnak mást is, közel 70 százalék. Bár az Explorer ma már nem igazán népszerű, az internetezők elsöprő többségének van valamilyen tapasztalata vele kapcsolatban: tízből kilenc használta valaha, ugyanannyian, mint a Firefoxot, amelyet azonban a netezők háromnegyede még ma is használ.

Az egyre népszerűbb Chrome pedig úgy van ott a hazai internetezők kétharmadának életében, hogy 25 százalék még sosem próbálta ki. Az elemzők ebből arra következtetnek, hogy a legnagyobb növekedési potenciál a Google böngészőjében rejlik. Egy terjedőben lévő böngészőt általában a fiatalok használnak nagyobb arányban: a huszonévesek 42, az ötven felettiek 33 százalékának a Chrome az elsőszámú böngészője. A hanyatló Explorer esetében a helyzet épp fordított: míg az ötvenes-hatvanas korosztály egyötöde még ezt a böngészőt indítja el leggyakrabban, addig negyven év alatt már csak feleekkora aránnyal lehet találkozni.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a megkérdezettek - programtól függetlenül - általában nem ítélik meg reálisan saját böngészőjük piaci helyzetét. A felhasználók 41 százaléka vélekedik úgy, hogy a magasan vezető Firefox a legnépszerűbb, 27 százalék az Internet Explorert, 21 százalék pedig a Chrome-ot képzeli piacvezetőnek. A Firefoxot elsődleges böngészőként használóknak alig fele értékeli helyén a program pozícióját, ezzel szemben az Explorer-használók 57 százaléka meg van győződve arról, hogy még most is ezt használják legtöbben.

Amikor saját böngészőjükről kérdezték a résztvevőket kiderült, hogy az Internet Explorer megítélése egyértelműen rosszabb, mint a másik két programé. A felhasználók szerint a Chrome valamivel jobb, mint a Firefox: gyorsaságban, stabilitásban egyértelműen kedvezőbb értékelést kapott, egyszerűségben, testreszabhatóságban és a bővítmények tekintetében ugyanakkor a két böngészőt hasonlóan ítélik meg használóik.

A felmérés érdekes és meglepő tanulsága volt, hogy a magyar internetezők jelentős része nincs tisztában a böngésző szó jelentésével. Segítség nélkül csupán a megkérdezettek fele tudott valamilyen böngészőt említeni: tízből kilencen nevezték meg a Mozilla Firefoxot, nyolcan az Explorert és hatan a Chrome-ot. A másik közel 50 százalék ugyanakkor vagy nem tudott válaszolni a kérdésre, vagy valami egész másra gondolt: sokan voltak akik a böngésző kifejezés hallatán a Google-ra, vagy valamilyen linkgyűjteményre asszociáltak.

A felmérés 1000, legalább hetente internetező, 18-69 éves magyar lakos online megkérdezésével zajlott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #11
    Az ie9 már tényleg tejlesen rendben van, a 64bites meg teljesen gyors is, nem fagy be gyakran több másodpercre mint anno a firefox, mostanában ha lesz egy megoldás, hogy ie9 alól is letölthessek az indavideoról, akkor a firefox repül a gépemről.
  • syn7h37ic #10
    Kezdjük veled.
  • TokraFan #9
    Az internet tele van a Chrome adatgyűjtési megoldásairól szóló cikkekkel.
    Ennek tükrében minimum érdekes a meredeken felfelé ívelő statisztikai adat...
    Azt megtudhatjuk belőle, hogy a hazai netezőknek fogalmuk nincs arról, mit is használnak.
  • Reg5 #8
    Azért az IE9 már egészen jó lett, bár én se azt használom :)
  • TARTYOM #7
    A magyarok 13%-át ki kellene végezni
  • mousee #6
    Az IE arra jó, hogy megnyissam vele frissen telepített windózos géppel a ninite-ot ;)
  • hunwhite #5
    Remélem kiveszik a winOS-ből a sok nyomi böngészőt és csak az Explorer marad!!!
    Hát igen!
    "Megnyitom az internetet az asztalról úgyhogy ha kész a gép akkor légyszíves a netet tedd nekem ki az asztalra, hogy ne kelljen keresnem."
    Milyen internetet?
    "hááát azt az =e= betűset."

    Én is chrome-t használok :D
  • tomboy013 #4
    Én is annyira használom még leszedem a Chrome-ot. Remélem a Win8-ban már használhatóbb lesz mint eddig.
  • jackoneill90 #3
    Én még annyira se. Alapból vagy pendrive vagy hdd-n vannak a progik, friss telepitői. alap :Vírusirtó, firefox. Az már megint más tészta, hogy win update explorerben megy normálisan. szóval mégiscsak el kell indítsam.
  • birdo #2
    Ezt a mindenki ..." informatikai lapon vagyunk " számára előre tudott " statisztikát nem kellet volna feltenni.... napokig fognak vívni rajta...