Berta Sándor

Saját böngészővel rukkolt ki a Yandex

Az orosz keresőcég újabb területre merészkedett: a Chromiumra és az Operára épülő böngészővel jelentkezett. A döntésével gyakorlatilag a Google korábbi lépését másolta le.

A Yandex böngésző cloud-alapú program, amelynél a fő cél az internetezés felgyorsítása. Az új program a Chromiumra épül, amit az Operával való együttműködésnek köszönhetően ötvöztek az Opera Turbo technológiával. Az utóbbi felgyorsítja a böngészést; az Opera Turbo mögött álló technológia egy proxy kiszolgáló a weblapok szerver-oldali tömörítésével. Akár 80 százalékos tömörítési rátát is el lehet így érni, részben a képek minőségének rontásával, ami lehetővé teszi a továbbított adatforgalom redukálását. A most megjelent 1.0-s verzió ugyanakkor még nem tartalmazza az Opera Turbo technológiát, de az ígéretek alapján a következő kiadásban már benne lesz.


A cél egy olyan böngésző létrehozása volt, amely könnyen és kényelmesen használható, ugyanakkor gyors és kevés erőforrást emészt fel. Az orosz társaság a Chromiumból a WebKit-motort és az alap kezelőfelületet vette át. Mindez azt eredményezte, hogy a Yandex optikailag és funkcióit tekintve is rendkívül hasonlít a Google böngészőjére, ugyanakkor a kezelőfelület még annál is spártaibbnak mondható.

Emellett van néhány jelentős különbség is. Ezek egyike a Yandex-gomb, amelynek segítségével azonnal és közvetlenül előhívható a kereső. Az úgynevezett tabló a leggyakrabban megnyitott honlapokat, könyvjelzőket és letöltéseket jeleníti meg. A funkciók között megtalálható egy automatikus fordító, a Kaspersky biztonsági cég Safe Browsing technológiája, a Flash-támogatás és az integrált PDF-olvasó.


A Yandex 1.0-ból angol és orosz nyelvű verzió érhető el, ezek Windows és Mac OS operációs rendszerekre tölthetők le. Az orosz vállalat a mobil ágazatban is a Google kihívója akar lenni, éppen ezért már bejelentette, hogy létrehozza az Android-alkalmazásokat felvonultató saját online boltját. A Google Play vetélytársának számító szolgáltatás keretében közel 40 000 szoftver lesz állítólag hamarosan elérhető. A The Next Web értesülései szerint mindez szintén részét képezi az Operával megvalósított együttműködésnek.

Ilja Szgealovics, a Yandex társalapítója és technológiai vezetője néhány héttel ezelőtt jelentette ki, hogy tárgyalásokat folytatnak német hálózatüzemeltetőkkel és médiacégekkel a lehetséges partneri kapcsolatokról. A konszern nem csak megvetné a lábát a német keresőpiacon, de idővel meg is hódítaná azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprocorno #5
    Nincs az Istennek az a böngészője amit ne tudna valaki lehúzni, hogy nem biztonságos, kémkedik stb. Egy biztos, a yandex gyors mint a villám. Két kellemetlenséget tapasztaltam eddig benne:

    1- nem lehet hagyományos értelemben kezdőlapot beállítani (csak yandex-csempés felületet, vagy az előző munkamenet folytatását)

    2- a beépített pdf megjelenítője bár gyors, de sajnos a pdf-ben lévő hivatkozásokról egyszerűen tudomást sem vesz.

    Viszont van Magyar helyesírás ellenőrzés, ami tetszik :)
  • Slainte #4
    "Ki tudja mi van benne?"
    És azt ki tudja, hogy mi van a nem orosz böngészőkben?
  • Andr0 #3
    minden orosz családban két kém van: egyik akiről tudják, hogy az, másik akiről nem...
  • abdul alahmed #2
    senki se használja ezt! Ez orosz cucc! Ki tudja mi van benne? A jandeksznek hivatalos warez része van, ebből kiindulva nem igazán megbízható.
  • caprocorno #1
    Gyorsnak tényleg nagyon gyors :) meglátjuk milyen ütemben fejlődik.