Berta Sándor

Melyik a legbiztonságosabb böngésző?

A Google programja jóval biztonságosabb böngészést tesz lehetővé, mint a Firefox - állapította meg az Accuvant cég, amely rendszeresen vizsgálja és hasonlítja össze a különböző biztonsági mechanizmusokat.

Az Accuvant munkatársai meglehetősen részletes jelentést készítettek, azonban az Operát és a Safarit nem tesztelték. A 102 oldalas dokumentum szerint az Internet Explorer 9 és a Chrome jelenleg a két legbiztonságosabb böngésző, ugyanakkor voltak olyan tesztek, ahol egyik szoftver sem remekelt. A szakemberek leírták, hogy az egyes programok milyen védelmi koncepciókat és megoldásokat használnak. Kitértek például az Address Space Layout Randomization (ASLR) és a Data Execution Prevention (DEP) biztonsági koncepciókra, továbbá a Sandbox és a Just-In-Time-Compilers (JIT) mechanizmusokkal kapcsolatos, illetve azokra épülő fejlesztésekre. E megoldások a meglévő hibák kihasználását nehezítik meg jelentős mértékben.


A Chrome az integrált Sandbox megoldásának köszönhetően előzte meg vetélytársait. Ez lehetővé teszi a rendszer megvédését a potenciális rosszindulatú hozzáférésekkel szemben, a koncepció nagyon meggyőző volt. Ugyanez nem mondható el ugyanakkor a Microsoft által az Internet Explorernél alkalmazott Intergrity Level funkciótól. A Firefox viszont nem büszkélkedhet hasonló védelmi mechanizmussal. Egyáltalán nem jó hír, hogy mind a három vizsgált böngésző elvérzett a kártevőkkel fertőzött oldalakra mutató URL-k kiszűrésén. Ezen a teszten mind a Microsoft URL Reporting Service, mind a Chrome és a Firefox által használtak Safe Browsing List gyakorlatilag csütörtököt mondott. A megoldások csupán a több mint 3000 kártevővel fertőzött oldalra mutató URL 13 százalékát ismerték fel és szűrték ki.

Miután a teszttel kapcsolatos megbízást a Google adta, így érthetően fenntartásokkal kell kezelni a jelentést, viszont a vizsgálatok végeredménye azt mutatja, hogy egyik böngésző fejlesztői sem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Ugyanakkor az mindenképpen érdekes, hogy a teszteken a Chrome 12 és 13, valamint az Internet Explorer 9 mellett miért a Firefox 5.0.1-es verzióját vizsgálták a szakemberek. A használt operációs rendszer egyébként egy 32 bites Windows 7 volt.

A Chrome fejlesztői már idén áprilisban bejelentették, hogy a böngésző a jövőben nem csak a fertőzött tartalmakat kínáló oldalak esetében figyelmezteti a felhasználót, hanem blokkolja a kártevőkkel fertőzött EXE-fájlok letöltését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • viasz #21
    Én úgy tudom, hogy az MS csináltatott hasonlót az IE9-ről nemrég...
    Ettől persze nem zárom ki, hogy a Firefoxról is csináltattak ilyet, de arra nem emlékszem.
  • bojti #20
    Ez egyszer már bejött . Anno a Firefox ugyanezt csinálta az Explorerrel . Mostanra nagyot fordult a világ ..
  • bojti #19
    A gugli kifizet egy csomó pénzt és kideríti , hogy a saját böngészője a legbiztonságosabb . :) Hát ez tényleg lol :-)
  • viasz #18
    Ezt chrome reklámnak hívják. Ennyi. :))
  • viasz #17
    Akkor talán te is olvass kicsit. Talán hozzáértőbb és pártatlanabb szemszögből:
    link
  • ujfe #16
    Nem is értem: Firefox 5 ?!?!? NEkem automatikusan frissit és most a 8.0.1 fut...lehet úgy tesztelték, hogy nem is volt netük ?!? :) Az IE meg 9-es ? Kicsit fura mérleg...
    Érdekes összehasonlítás, függetlenül attól, hogy a többi böngésző érdemeit nem akarom csorbítani. De a mindneki által fikázott IE meg jól teljesített ??? Nézzük már meg mekkora helyigénye van ? Milyen a futása...a guglinál meg állítólag le is tiltották a biztonsági rések miatt... Akkor most mi van ???
  • fastleslie #15
    És az Opera böngésző?
    Én személy szerint nagyon szeretem, és ha nem is a legerterjedtebb, de nem elhanyagolható szereplő! És hogy "haza" beszéljek: az egyetlen jelentős európai böngésző... kicsit többen is kiállhatnának mellette!
  • tomcsa4 #14
    :D
  • G_ArchAngel #13
    A Safari es Chrome gyokerei es agai ugyanazok (webkit es sandbox), nagyjabol ugyanazt is tudjak, de utobbira tobb az extension, elobb latvanyosabb, testreszabasban meg mindketto egy nagy NULLA.

    De nekem igy is marad a Chrome alapertelmezettnek:)
  • NEXUS6 #12
    Hogyhogy melyik a legbiztonságosabb böngésző?
    Tök primitív kérdés, hát amelyiket soha nem indítja el a lyúzör!
    Nálam pl az IE különböző verziói.