Berta Sándor

Tudatos hamisítás az Accuvant jelentése?

A kaliforniai NSS Labs biztonsági cég munkatársai komoly kritikát fogalmaztak meg az Accuvant ellen. Az NSS Labs azt állítja, hogy a vállalat direkt tüntette fel rossz fényben a Firefoxot a néhány nappal ezelőtt megjelentetett dokumentumában.

Mint ismeretes, az Accuvant szakértői azt állapították meg, hogy a Chrome jóval biztonságosabb böngészést tesz lehetővé, mint a Firefox. A teszten a Chrome 12 és 13, valamint az Internet Explorer 9 mellett a Firefox 5.0.1-es verzióját vizsgálták. Különösen ez utóbbi szerepeltetése váltott ki értetlenséget. Miután köztudott volt, hogy az Accuvant jelentésének elkészítését a Google támogatta, ezért a végeredmény aligha lepte meg a felhasználókat.

"Ez egy a megrendelő által finanszírozott jelentés volt és ezekben az esetekben szokás, hogy a megrendelő adja meg a tesztelés módszerét. Ebben az esetben is ez volt a helyzet" - nyilatkozta Vikram Phatak, az NSS Labs munkatársa. A szakember ugyanakkor nem cáfolta, hogy korábban ők is végeztek hasonló finanszírozott vizsgálatokat, de hozzátette: "Pont ilyen okokból nem nem csinálunk már ilyesmit." Az NSS Labs tavaly hozta nyilvánosságra a Microsoft által támogatott tanulmányát, amelyben azt írta, hogy az Internet Explorer 9 különösen jó védelmet nyújt a "közösségi támadásokkal" szemben.

Phatak most azt állította, hogy az eredményeket szándékosan módosították úgy, hogy a Chrome kedvezőbb helyzetben tűnjön fel. A tesztelést végzők direkt figyelmen kívül hagyták a Firefox bizonyos biztonsági funkcióit, köztük az úgynevezett Frame Poisoning megoldást is azért, hogy a Mozilla programját rossz színben tüntessék fel. Emellett az Accuvant nem vette figyelembe az időközben kiadott biztonsági frissítéseket sem.

A szakember és Rick Moy, az NSS Labs vezetője azonban még ennél is továbbment: szerintük a jelentés nyilvánosságra hozatalának időpontja és eredménye közel sem a véletlen műve, mindezt direkt időzítették mostanra, hiszen hamarosan lejár a Google és a Mozilla között kötött együttműködési szerződés. A kaliforniai cég nem csak a tanulmány manipulációjával vádolta meg a Google-t, hanem bizonyos biztonsági technológiák elnyomásával is. Több mint érdekes, hogy a Chrome kártevők elleni védekezési hatékonysága november 22. és december 2. között 8-ról 40 százalékra nőtt, miközben az ugyanez az arány a Firefox és a Safari esetében 2 százalék alá csökkent. Ráadásul mindez úgy valósult meg, hogy mind a három böngésző ugyanazt a védelmi API-t használja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cefet #8
  • Szefmester #7
    A hozzáértők közül tuti ez az arány, de ott vannak azok a paranoid önmagukat profinak valló de amúgy amatőr kisfőnökök akik papírokból élnek, és nem ahogy az egyszerű halandó, nah ők el fogják hinni azt ami egy sok oldalas tesztben van leírva. Hiszen azt hallották valakitől hogy vigyázni kell a vírusokkal mert a böngészőn is bemásznak könnyen a réseken, erre rákeres egy biztonsági tesztre és megtalálja ezt a szépséget. S bár az ismerősei azt mondják hogy a FF jó, ő azt fogja szajkózni fene nagy bölcsességében hogy márpedig az szutyok, mert ő a zinterneten azt olvasta.
  • ADAMEX9 #6
    Öööö és kit érdekel egy ilyen teszt eredménye?
    10000/9999 ember nem egy ilyen alapján fog dönteni, vagy váltani.
  • finizlik #5
    Várható volt hogy ezt állítják, de ott van a ~100 oldalas pdf végig lehet olvasni
  • a_n_d_r_e_w #4
    Azert az vicces, hogy az a ceg kuldi el a masikat a fenebe mert penzelt teszten a Chrome jott ki gyoztesen, aki nem is olyan reg ugyanezen okbol kifolyolag az ie-t hozta ki nyertesnek. Szerintem pont az o szajuk ne jarjon.
    Csak nekem nagyon visszas ez az egesz?
  • speed2006 #3
    Sem a Chrrome sem a Firefox nem tartozik a kedvenceim közé. Felőlem szídhatják egymást.
  • viasz #2
    A biztonságról szóló cikkben van pár chrome "fan" aki nagyon helyeselt! :DD
  • KRTuning #1
    Ezt ki nem látta előre?