Berta Sándor

Az új Opera-letöltések fele a böngészőválasztásnak köszönhető

Az Opera most nyilvánosságra hozott statisztikai adataiból kiderült, hogy az Európai Unió területén átlagosan a letöltések több mint 50 százaléka a Windows 7 új funkciójának köszönhető.

A Microsoft március elejétől tette elérhetővé a böngészőválasztási funkciót biztosító frissítést és ez eltelt két és fél hét is bőven elegendőnek bizonyult arra, hogy néhány programnál jelentősen nőjön a letöltések száma. A Windows 7 legújabb funkciójának alighanem a norvég fejlesztőcsapat tagjai örülnek a legjobban. A böngészőválasztás az Opera számára különösen négy európai uniós tagállamban volt sikeres. Lengyelországban az összes letöltés 77, Spanyolországban 68, Olaszországban 67, míg Dániában 66 százaléka történt az új szolgáltatás segítségével.

A lista első tíz helyezettje még Hollandia, Portugália, Belgium, Franciaország, Svédország és Svájc. A lista második felén található Görögország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Csehország, Norvégia és Magyarország. Hazánkban március közepén az Opera-letöltések 35 százaléka történt a böngészőválasztási funkción keresztül.

"Ezek a számok is megerősítik azt a feltételezésünket, hogy a felhasználók abban a pillanatban, ha valódi választási lehetőséghez jutnak, el tudják dönteni, hogy a legfontosabb szoftverek, vagyis a böngészők közül melyik kerüljön a számítógépükre, illetve készek alternatív programokat is kipróbálni. A sok böngésző gondoskodhat arról, hogy az internet a jövőben erősebb legyen az egységesebb szabványoknak és az egyszerűbb kezelésnek köszönhetően" - nyilatkozta Hakon Wium Lie, az Opera Software technikai igazgatója.

Fontos megjegyezni, hogy a számok csupán a március 12 és 14 közötti időszak letöltési adatait tartalmazzák. A böngészőválasztásból leginkább az Opera 10.50-es verziója profitált. A Microsoft március elején vezette be a böngészőválasztási funkciót, amelynek keretében a felhasználók összesen 12 alkalmazás közül választhatják ki a számukra legszimpatikusabbat.
Korábban a Firefoxnál 50 000-rel több letöltést tapasztaltak az új funkció megjelenése után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ability #84
  Igen, Chromium. Mint mondtam, jelenleg csak inkognitó opció van, de előtte láttam, ahogy pakolgattak oda másokat is, csak minden nap kiadnak egy új release-t és lehet látni idő közben hogyan variálják. A HTTPS-es oldalakon nem extension miatt működik, elég tré biztonságitechnika lenne, ha ilyen könnyű módon manipulálni lehetne. Szóval a lényeg, hogy akkor a jövőben azokon az oldalakon is engedni fogák, nekem már megy.
 • Penge4 #83
  Ez Chromium, nem? Az mindig előrébb jár, csak Windows-on nincs megoldva az autoupdate.
  Egyébként a neve alapján inkognitó módban is engedélyezi őket (vagyis ezek szerint ott sem működtek/nek).
  Nem lehet, hogy valami más addon ír felül valamit és azért megy?
 • Ability #82
  http://kephost.hu/image-B672_4BABE4E8.jpg

  5.0.360.0 (42303) Ubuntu

  (Körülbelül egy hetes verzió, jól működik, letiltottam a repót, hogy ne frissítse.)
 • Penge4 #81
  Ja, hogy külön verziót kell telepíteni.
  Na mindegy, én sehol nem látom, pedig a legújabb Dev van fent.
  http://kephost.hu/image-3202_4BABE2A6.jpg
 • Ability #80
  Múkodik az. :] (Első találat)
 • Penge4 #79
  Múltkor raktam újra, azóta nem figyeltem. Channel Changer már nem működik? Hurrá...

  Komolyan mondom a legviccesebb az egészben, hogy Google termék és beírom, hogy Dev Channel és a Chromium-os oldalakra dobál, ahol csak repók meg ilyesmi van. :D
  Ehh...
 • Ability #78
  "Disable | Uninstall | Options" mellett, pipálható checkboxok. Legújabb Chromium DEV kiadás van fent. Mostanában foglalkozhattak vele, kiadásonként változnak az ott található tartalmak. Most például nálam kizárólag inkognítós beállítás van, de minden SSL oldalon hibamentesen működnek a bővítények. Egyébként SmoothGestures-t használok, amikor próbálgattam, akkor ez volt messze a legjobb. Őszintén szólva soha, sehol nem láttam ilyen frankó megoldást, még Operában sem.

  Másik dolog, hogy bár Chrome-ban nem tudok arról, hogy lenne ilyen "about:config" lehetőség, de Ubuntu alatt szépen rendezve vannak a konfig állományok, könnyű hozzáférhetőséggel, sok apróságok be lehet állítani ezekben is.
 • Penge4 #77
  "ui.: nekem működik a mouse gestures extension SSL oldalakon is. Csavarkulcs -> bővítmények alatt be lehet állítani, külön-külön egyedi jogosultságokat lehet definiálni."

  Egész pontosan hol? Én csak az addonok beállításait látom, tehát akkor ha ott nem definiáltak ilyen beállítást, akkor nem lehet? Melyik Mouse Gestures-t használod?
 • Airbus A380 #76
  Nem lenne semmi probléma ha nem mindenféleidétlegvillodzó reklámok lennének. a szöveges gugli reklámok engem pl hidegen hagynak. Valamiért ugye ingyenes pl az SG.hu is...
 • Airbus A380 #75
  Én épp ezt akartam kérdezni hogy hogyan merik kitenni reklámblokkolót a hivatalos oldalra :) Google-ék nem ugranak


  egyébként abba gondoljatok bele hogy az jobb lenne ha fórumokon meg hírportálokon fizetni kéne ? Azt mondanák rendben nincs hirdetés de nem tudjuk fentartani magunkat tessék hozzá járulni....


  valahol megértem a hőzöngőket is. (portál tul. részről)