Berta Sándor

Böngészőválasztás miatt ismét eljárás a Microsoft ellen

Úgy tűnik, hogy hiába próbált meg az elmúlt hetekben mindent Steve Ballmer, a Microsoft első embere, az Európai Bizottság rövid időn belül megindítja az eljárást a tengerentúli cég ellen.

Július közepén vált ismertté, hogy az Európai Bizottság eljárást indíthat a társaság ellen, mondván az nem tartja be a korábban kötött megállapodást és nem tesz eleget a 2010 márciusában bevezetett böngészőválasztásnak. A Microsoft azzal védekezett, hogy egy "technikai hibáról" van szó és ellátja az érintett 28 millió PC-t a megfelelő frissítésekkel. Steve Ballmer nemrég biztosította Joaquín Almunia európai uniós versenyügyi biztost arról, hogy minden elvárásnak igyekeznek megfelelni.


A Bloomberg információi szerint azonban a vita nem oldódott meg ennyivel, ugyanis Brüsszel rendkívül gyorsan le akarja zárni az ügyet. Mindez azonban egyáltalán nem jelent jót a szoftveróriás számára, sőt, nagyon is sokba kerülhet neki. A hírügynökség két bennfentesre hivatkozva azt állította, hogy az Európai Bizottság már javában rögzíti, hogy a társaság pontosan milyen hibákat is vétett és előkészíti az eljárást. A testület hivatalosan úgy reagált erre, hogy folyamatban lévő ügyet nem kommentál, míg a Microsoft szintén nem kommentálta a hírt.

Az Európai Bizottság 2004-ben 497 millió, 2006-ban 280,5 millió, míg 2008-ban 899 millió eurós pénzbírságot szabott ki a Microsoftra. Az utóbbi büntetést azért kapta a cég, mert megsértette a testület 2004-es határozatát, amelyben piaci fölénnyel való visszaélés miatt ítélték el. A böngészőválasztásra vonatkozó korábbi megállapodás egyébként 2014-ig érvényes. Amennyiben az eljárás során elmarasztalják a konszernt, úgy akár arra is kötelezhetik, hogy büntetésként fizesse be az éves forgalma legfeljebb tíz százalékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vjanika #47
    Anno a Media player-t, IE-t nélkülöző N-es változatot ezért adták ki a Windows 7-ből az EU területén, emlékeim szerint alig pár forinttal volt olcsóbb mint a sima. Ott volt a lehetőség, eleget tettek ennek a kérésnek, de a francnak sem kellett! Tehát továbbra is dilettáns idiótizmusnak tartom amit az EU ezen a téren csinál!
  • gforce9 #46
    Mégis mit számít? Vagy szerinted a firefox azért tudott megerősödni mert az EU beletetette a win-be a böngészőválasztást? Ezt azért gondolom te sem hiszed. Fullmindegy, hogy az IE benne van e vagy nem a win-ben. CD-t is tudott írni az XP is, mégse azt a beépített szofrvert használta senki, pedig nem volt kötelezően beépített CD-író szoftver választás. De mondhatén sok más eleve beépített komponenst is. Ha valami jól működik akkor használják az emberek, ha pedig szarul, akkor keresnek más szoftvert a feladatra. Ez mindig is így működött, az EU idiótáskodása nélkül is. Ez a böngészőmizéria főleg röhejes, amikor már lényegében 3 elterjedt böngésző is van a piacon elég erősen az IE-n kívül. Megérteném, ha azzal volna gond, hogy az MS beépít valami kütyüt, hogy idegen böngésző ne tudjon telepüni. Az tényleg ellenkezne a versennyel. De jelenleg nem erről van szó, hanem arról, hogy eladok egy autót és kötelezve vagyok rá, hogy más gyártó termékeit is ajánlgassam vele. EZ röhejes. Ezen dolgoznak nem kis pénzért ezek a nyomorék EU bizotssági tagok? Költsék gyógyszerre.
  • sanyicks #45
    "csak" a proci... meg a platform, az alaplap, és a többi. És addig lehetett 2 platoform között választani, pc x86 és max powerpc, most meg lehet x86 és x86 között válogatni... azóta az apple 1 a sok, tucat x86 pc összerakó közűl.
  • usersg #44
    "Az IE-t pedig Win7 (ha emlékeim nem csalnak, akkor már Vista alatt is) ki lehet kapcsolni. Ami ugyan nem egyenlő az uninstallálással, de a végeredmény majdnem az."

    Marhára nem ugyanaz, kicsit nézz utána a dolognak, és az egész EU -s vizsgálódás előzményeinek.
  • usersg #43
    "De azota csak a CPU valtozott meg! Semmi mas. "

    Te most ezt komolyan gondolod? :D Kikapták belőle a cpu -t, és belerakták a másikat, aztán megy tovább az élet mi? :D
    Ez azért nem ilyen egyszerű. Komplett platform váltás volt, egy teljesen architektúrára. Nem tudom érzékeled -e, hogy mennyire komoly dolog ez. Ami a lényeg, hogy ettől a naptól kezdve, egy drága pc a mac, és semmi, azaz SEMMI különleges nincsen a benne lévő hardware -el kapcsolatban.
  • MrImy #42
    Okostojások! :D
    Mondjátok el nekem, milyen böngésző kell torrent letöltéshez?
    Mondjátok el nekem, milyen böngésző kell Skype fájlátvitelhez?
    Mondjátok el nekem, milyen böngésző kell email csatolmány küldéséhez?

    Ezek a kérdések csak azért vannak, hogy a csőlátás megszűnjön és ne ragaszkodjatok gondolatban a http protokoll használatához egy böngésző letöltéséhez. Azért mert a MS impotensei egy webfelületet adtak a felhasználónak "böngészőválasztás" címszóval még nem jelenti azt, hogy nincs alternatív megoldás. Van, számtalan van csak a fantáziát egy kicsit szabadjára kell engedni.
    Meg alapból nem kell webböngésző, hogy egy állományt letöltsünk valamilyen webszerverről.

    Csak egy példa:
    http://gnuwin32.sourceforge.net/packages/wget.htm
    Persze a felhasználónak nem kellene parancsokat irkálnia, hanem egy grafikus alkalmazással tudná kezdeményezni adott böngésző letöltését/telepítését.
  • senki687 #41
    Egy "mezei user" nem telepít operációs rendszert. Az a rendszergazda dolga, meg a szomszéd pistikéé.
  • senki687 #40
    Ki mondta, hogy ftp-vel kell? Csak arra írtam példának az ftp-t, hogy idézem:

    "Böngésző nélkül nem lehet böngészőt letölteni" - Pycur

    Tehát lehet. Nem állítottam azt sem, hogy azzal kell, még mielőtt zat is szándékosan félreértelmeznéd.
  • gforce9 #39
    ""szép is lenne, ha azóta csak a cpu változott volna meg..."

    Mi meg?"

    Persze, neked van igazad, ki másnak. Annyi történt hogy a PP foglalatból kivették a cpu-t és belekalapálták az intelt. Nyilván, ez ennyi csak. Más nem is változott.
  • vjanika #38
    Én úgy tudtam, hogy a Foxconn tervezi is és gyártja is a mac-hez az alaplapokat és a BIOS-ban van valami, amit ellenőriz az OS-X és ha nem találja, akkor nem települ arra a gépre. A foxconn pedig gyárt Pc alaplapokat is.
    Az IE-t pedig Win7 (ha emlékeim nem csalnak, akkor már Vista alatt is) ki lehet kapcsolni. Ami ugyan nem egyenlő az uninstallálással, de a végeredmény majdnem az.