MTI

Szerzői jogi reformot sürget Neelie Kroes uniós biztos

Az Európai Uniónak sürgősen szerzői jogi reformot kell végrehajtania, hogy lépést tartson a technológiai változásokkal - jelentette ki Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területekért felelős holland tagja.

Neelie Kroes leszögezte, hogy az idejétmúlt szabályozás kárt okoz az európai vállalatoknak és fogyasztóknak egyaránt. Elmondta, uniós szinten a legfrissebb idevágó jogszabály a 2001-ben elfogadott szerzői jogi irányelv, amely 1998-as bizottsági ajánlásokra épül. Emlékezetett arra, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója akkor 14 éves volt, nem létezett sem a közösségi portál, sem a YouTube, ahová ma másodpercenként egy órányi videót töltenek fel a felhasználók. A biztos beszédében átláthatóbb jogi szabályozás kialakítását sürgette, mert úgy véli, Európa ezen a téren minden egyes nappal egyre jobban lemarad.

"Hogyan várhatjuk el az európai vállalatoktól, hogy sikeresek legyenek, ha a gyakorlatban 27 különféle szabályozással kell szembe nézniük, még akkor is, ha elvileg ezek egy közös európai alapra épülnek? Hogyan várhatjuk el tőlük, hogy felvegyék a versenyt olyan amerikai versenytársakkal, akik könnyedén juttatják el szolgáltatásaikat, termékeiket több százmillió fogyasztóhoz?" - tette fel a kérdést. Neelie Kroes úgy látja, a szerzői jogi szabályozások miatt gyakran az Európai Unió határain belül sem lehet szabadon és törvényesen mp3-as formátumban zenéket vásárolni, de hozzátette, az átláthatóbb szabályozás a tudomány területén is elősegítheti a fejlődést.

"Minden egyes nap, amíg tétlenkedünk, lemaradunk. A fogyasztók arról, hogy könnyen és törvényesen jussanak kedvenc termékeikhez. Az alkotók új piacoktól, újításoktól és új lehetőségektől esnek el" - fejtette ki Neelie Kroes, aki úgy véli, hogy mindez pénzben mérhető gazdasági kárt is okoz. "Ez a veszteség ma is látható. Elszalasztott lehetőségek, elakadt remek ötletek formájában, és abban a dicsőségben és a haszonban, amely nem európai, hanem amerikai vállalatoknak jut" - jelentette ki a biztos, aki szerint ez a helyzet napról napra romlik, és Európa a jelenlegi gazdasági helyzetben ezt nem engedheti meg magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #2
    kárt okoz? :) hmm ujabb fizetett politikus? árulja már el nekem vki az elmaradt várt bevétel mitöl kár? :) többivel meg igazán nem tudok vitatkozni, azonfelül hogy miért kell az elmaradott kizsákmányolo vállalatoknak jól megélniük és mindeképpen lenyulni a népet? elöadoknak jót tett az internet többen ismerik öket többen járnak koncertekre, az egy nyári énekesek akik rinyálnak hogy jajj letöltik a zenéjüket meg megérdemlik amugy is szart akartak rásozni az emberre,és attol hogy most nem veszi meg nem biztos hogy jövöre megfogja venni pláne ha számára nem ér egy fillért sem az adott dolog. fizikai dolgokkal meg megint más a helyzet mert akkor kapsz a pénzedért vmi kézzel foghatot
  • gothmog #1
    Azt tudom, hogy a hölgy amúgy ennek az ügynek a szószólója, tehát ez a dolga, de ettől függetlenül is jó néha ilyen értelmes nyilatkozatokat olvasni a témában.