Berta Sándor

Németország leállítaná a figyelmeztetési őrületet

Észak-Rajna-Vesztfália igazságügyi minisztere azt szorgalmazza, hogy korlátozzák a jelenlegi gyakorlatot, amely lehetővé teszi, hogy a szerzői jogvédőket segítő ügyvédek több százezer felszólítást küldjenek évente a fájlcserélőknek.

Thomas Kutschaty szerint minél előbb véget kell vetni a jelenlegi figyelmeztetési őrületnek. A politikus bírálta a mostani gyakorlatot, amelynek köszönhetően az ügyvédek folyamatosan felszólításokkal bombázhatják az embereket a hozzáférések korlátozásával, illetve a a kártérítések behajtásával fenyegetőzve. Németországban évek óta komoly vita van arról, hogy eddig több millió felhasználó kapott figyelmeztetéseket azért, mert tudatosan vagy éppen véletlenül szerzői jogsértéseket követett el. Sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy az adott pillanatban megsértik a jogszabályokat. Természetesen ez nem mentesíti őket a felelősségre vonás alól, azonban a jogvédők és az érdekeiket védő ügyvédi irodák néha túllépik a határt.

"Az állítólagos jogsértések gyakran csak rendkívül kis mértékűek, ennek ellenére az ügyvédi számlák nagyon komoly összegeket tartalmaznak. Gyakorlatilag egy szabályos figyelmeztetési iparág fejlődött ki" - jelentette ki Észak-Rajna-Vesztfália igazságügyi minisztere. A Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) felmérése alapján a 14 évesnél idősebb német állampolgárok 6 százaléka kapott már legalább egy alkalommal ügyvédi felszólítást vélt vagy valós szerzői jogsértés miatt. Ez 4,3 millió embert jelent. A VZBV felmérése szerint a fogyasztóktól esetenként és jogsértésenként átlagosan 800 eurót kifizetését követelik.

"Mindez teljesen aránytalan. Kétségtelenül korlátozni kell azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy kifizetődő üzleti modellként tekinthessen bárki a figyelmeztetésekre" - emelte ki Kutschaty. Az elfogadható szerintük az lenne, ha az ügyvédi költségek az esetek többségében nem haladnák meg a 83,54 eurót.

2010-ben összesen 576 000 ügyvédi követelést regisztráltak német fájlcserélőkkel szemben. Az ügyvédi irodák rendkívül jól keresnek a feltételezett jogsértőkhöz eljuttatott figyelmeztetéseknek és az azokból befolyó összegeknek köszönhetően. A meghatározott kártérítési igény meghaladta a 412 millió eurót. Ez a tevékenység valóban jó üzletet jelent a jogvédők érdekeit képviselő ügyvédi irodáknak és napjainkra szabályos iparág épült ki köré.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dodo55 #17
  Egy IP-t figyelni egy dolog, nem is nagyon ez volt a kérdés. Hanem az, hogy az IP önmagában csak 4 byte, plusz ami nyilvános adat, hogy milyen szolgáltatóhoz tartozik. Azt már csak (hivatalosan) kizárólag a szolgáltató tudja, hogy az adott IP cím adott időben melyik előfizető számára volt kiosztva. Márpedig ezt ha kiadja a szolgáltató hatósági felszólítás nélkül (ami legtöbbször egyenlő bírói végzés, esetleg kiemelt nemzetbiztonsági szervek adatlekérése) akkor személyes adatokkal való visszaélést követ el. Nem hiszem, hogy ez Németországban másképp lenne.

  Itt pedig felmerül akkor a kérdés, hogy ezek a "jogvédők" illetve az általuk alkalmazott ügyvédek akkor mégis hogy a francba képesek hófehér legális úton hozzájutni az általuk jogsértőnek vélt felhasználók adataihoz? Pingeléssel kiháromszögelik vagy mi? :D
 • Garou #16
  Németországban a forgalom figyelésének jogi lehetőségei amolyan "szürke zónát" alkotnak. Semmiféle hivatalos eljárás megléte nem szükséges ahhoz, hogy figyeljék az adott ip-t, de a pontos részleteket nem tudom. Viszont a "nem tisztázott"-hoz tartozik, hogy annyira nem is legális. Tehát elvileg élhetsz feljelentéssel, de nem fogod megnyerni. Legalábbis még nem volt rá precedens, amiről tudnék. A lényeg, hogy csinálják, és ezért senki nem bünteti meg őket.

  De az fix, ha felállsz nekik, és elküldöd őket a búsba, akkor perre mennek, tehát itt ilyen nincs, hogy majd leállítod őket, meg a te személyiségi jogaid sérültek, és különben is. Azt a zsetont bevasalják, ez 99%.


  A másik, hogy telibe sz*ják, hogy milyen személy, vagy hacker, vagy akárki szórakozott az adott ip-n. Tehát ha feltörik a Wifi-t, akkor is a TE hibád, ha nem vagy képes ezt megakadályozni, akkor kérj segítséget (jó pénzért biztos van valami). Minden ilyen esetben az ip-hez tartozó előfizető a felelős kizárólagosan, vitának helye nincs.

  Én nem azért jöttem ki, hogy erre ráfázzak, úgyhogy nem végzek semmi illegális tevékenységet. De a német kollégáim többsége talál ilyen-olyan fizetős vagy akármilyen illegális csatornát, ha valamit nem tud megvenni, és akkor onnan megszerzik. Szóval max nem a torrent megy, de azért a jobb életkörülmények miatti nagyobb vásárlói kedv ellenére is töltögetnek néha az emberek.
 • Anotino #15
  Az ilyesmi elhanyagolhato veszteseg lenne. Megfenyegetnek 60 masik felhasznalot es mar vissza is jott az a penz.
 • Zombee #14
  Most hogy mondod, a CD Projektnek is volt ilyen akciója, szerintem szintén Németországban, a Witcher 2 megjelenésekor.
 • DasIsFuck #13
  Németországba elég hasznos lenne ha egy kalózpárt jutna hatalomra..
  talán azt a gazdasági terrort is megléphetnék amibe jelenleg az országuk van.+
  elég gyakoriak a hírek németországból h bizonyos tartományi vezetők felemelik a hangjukat a jogvédők elbúrjángzott terrorja ellen ami a felhasználók felé irányul.
  (itt sg-n is elég sok ilyesfajta hírt lehet olvasni)
 • TARTYOM #12
  Úristen :D

  Miért nem büntetik meg az ügyvédi irodákat mondjuk 50.000 Euróra ??
 • Dodo55 #11
  Igen, ilyen alapon ha lenne egy cégem és kaptam volna valami ilyen levelet, küldhetnék nekik válaszlevélként egy számlát azzal az üzenettel, hogy "a leveletek miatt rossz kedvem lett, emiatt nem született meg bennem egy ötlet ami több milliárdot ért volna, pedig ha nem lett volna rossz kedvem biztos vagyok benne, hogy megszületett volna valami épp most, ezért fizessétek ki az emiatt X éven keresztül elmaradó bevételt".

  Kb ugyanaz a logika :D
 • Dodo55 #10
  Arra lennék kíváncsi a szolgáltatóktól hogy szerzik meg az IP cím adott időbeli birtokosának személyes adatait. Mert tudtommal ez minden jogállamnak nevezett országban folyamatban lévő büntetőügyhöz, vagy bírósági bizonyítási eljáráshoz kötött. Namost ha először az ügyvédtől jön levél és nem a bíróságtól, akkor ott ugyan nincs folyamatban még semmi.

  A fentiekre alapozva tehát nekem inkább a rágalmazás és a személyes adatokkal való visszaélés ami helytállóbbnak tűnik, mintsem a szerzői jogok megsértése...
 • Zombee #9
  Ha az adatok pontosak voltak, akkor az adatokhoz nem törvényes módon juthattak hozzá, ilyet csak hatóságok részére lehet kiadni bárhol a világban, és csak bírói végzés alapján, jogvédők, ügyvédi irodák ilyeneket nem használhatnak fel.
  A tartalom monitorozásából származó adatokra szerintem ugyanez vonatkozik, de nekem ez gyanús, ilyet a szolgáltatók nemigen végeznek a felhasználóknál. Másrészt a torrent titkosított kapcsolaton keresztül működik, a letöltendő anyag pedig kis adatcsomagokban továbbítódik, azokból egyenként aligha lehet kideríteni, bizonyítani, hogy miből származnak.

  Valahol láttam amúgy leírva, miért dobálóznak ekkora számokkal a lehetséges büntetéseknél, nem a meg nem vett mozijegyet, DVD-t vagy szoftverlicencet veszik alapul, hanem valami kevésbé életszerű, de nagyobb végösszeggel járó módon számolnak.
 • bakvarnyu #8
  De tudják, haveromék ott élnek, pontosan megjelölték a levélben melyik ip-ről, mikor, milyen filmet szedett le torrenten.1000 EUR csekk. 1 filmért !