HENT hírlevél

15 év alatt modernizálták Kanada szerzői jogi törvényét

1997 óta első alkalommal esett át jelentős módosításon Kanada szerzői jogi törvénye. Négy sikertelen kísérletet követően a törvényjavaslatot most végre elfogadták.

Bár az országot számos kritika érte a szerzői jogosultak részéről, továbbá évek óta szerepel az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) által kiadott, a szellemi tulajdonjogi jogérvényesítésben súlyos hiányosságokat felmutató országokat tartalmazó kiemelt megfigyelési listán, 1997 óta először esett át lényegi módosításokon Kanada szerzői jogi törvénye. A kormányok 2005-ben, 2008-ban és 2011-ben is megpróbálták elfogadtatni törvénymódosítást, de ezek sorra kudarcot vallottak. A legutóbbi, 2011-es javaslat a parlamenti választások esedékessége miatt került le a napirendről.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint 15 év után azonban Stephen Harper kormányának sikerült elfogadtatni egy új jogszabályt, amely szándékai szerint a nemzetközi irányokhoz és a digitális kor követelményeihez igazítja az ország szerzői jogi szabályozását. A Copyright Modernization Act néven ismert C-11 jelzésű törvényjavaslat június végén kapta meg a királyi jóváhagyást, így hatályba léphet.

A jogszabály fő érdeme, hogy Kanada szerzői jogát a technológiai változásokkal, az online felhasználások elterjedésével összhangba hozza. A dokumentum többek között az ún. hatásos műszaki intézkedések (olyan eszközök, melyek a szerzői jogsértés megakadályozására szolgálnak) védelmével kapcsolatban tartalmaz rendelkezéseket, de a szabad felhasználási esetkörök bővítését is eredményezi az oktatási célú vagy a paródia készítéséhez történő kivételek bevezetésével.

A törvény fontos eleme, hogy előírja, a jogszabály működését ötévente felül kell vizsgálni. A kormány szerint ez a kitétel hivatott emlékeztetni a jelenlegi és jövőbeni kormányokat, valamint parlamenti képviselőket arra, a szerzői jog milyen alapvető szerepet játszik a gazdasági rendszerben, és hogy annak a technológiai fejlődéssel párhuzamos modernizálása alapvető érdeke mind a jogosultaknak, a szolgáltatóknak és a felhasználóknak. A jogszabály elfogadása fontos lépés lehet Kanada szerzői jogi megítélésének javulása felé. .

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!