MTI

Tajvan és Dél-Korea nyer a japán-kínai szigetvitán

Tajvan és Dél-Korea autógyártó, elektromosberendezés-gyártó és turizmus iparága is profitálhat rövid távon a hetek óta húzódó japán-kínai szigetvitából.

A kínaiul Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku szigetek hovatartozása miatti konfliktus elhúzódása a politikai és diplomáciai kapcsolatok megromlása mellett elsősorban a két ország közti kereskedelem visszaesését eredményezheti. A helyzetet rontja, hogy Kínában sokan a japán termékek bojkottjával adnak kifejezést elégedetlenségüknek, és a szigetország gyártmányait gyakran hazafiasságuk bizonyítékául is ignorálják.

A kínai internetet az elmúlt hetekben összetört japán autókat, szétvert üzleteket, égő Panasonic és Toyota gyárat megörökítő képek sokasága járta be. A kínai központi televízió, a CCTV közvélemény-kutatásán a megkérdezett 20 ezer ember 90 százaléka válaszolt úgy: nem hajlandó japán terméket vásárolni. A kínaiak elfordulása Japántól rövid távon gazdaságilag a tajvani és koreai gyártóknak jövedelmezhetnek. A kínai autógyártók szövetségének statisztikái szerint például a konfliktus kezdetekor, augusztusban már 8 százalékot estek a japán autóeladások Kínában. Eközben az amerikai, német és dél-koreai gyártók értékesítése 15 százalékkal nőtt, a Hyundai exportjának növekedése például a 11 százalékot is meghaladta.

A nagy japán televíziógyártók szintén visszaeső eredményekkel voltak kénytelenek számolni a múlt hónapban. Kínai kereskedelmi statisztikák szerint Pekingben, Sanghajban és Kuangcsouban (Guangzhou) a Panasonic, a Sharp, a Toshiba és a Sanyo értékesítése júliushoz képest mintegy 30 százalékkal csökkent, miközben a Samsung eladásai ezeken a helyeken több mint 20 százalékkal nőttek. Ez a trend minden bizonnyal szeptemberben is folytatódik, ami a koreai gyártók és tajvani beszállítók piaci részesedésének növelését hozhatja.

Ugyancsak jól járhat a koreai és tajvani turizmus iparág, a Japánba tervezett útjaikat tízezresével lemondó kínaiak ugyanis tömegesen választhatják a két ország valamelyikét a szeptember 30-án kezdődő munkaszünet, az "arany hét" idejére. A tajvani idegenforgalmi ügynökség szerint a Tajvan szigetére látogató kínai turisták száma az ünnep alatt akár a 150 ezret is elérheti, a szakemberek becslései szerint Dél-Koreába is több mint 100 ezer kínait várható, 20-40 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blitzkrieg1 #6
    Kina mar lekeste a tiltokozast, a Japan allam megvette a teruletet az eredeti tulajtol, vagyis Japane lett hivatalosan is.
  • NullZ3r0 #5
    Ez már rég nem a földgázról szól. Elvi és hazafiassági kérdés lett. Hiszen áruló az, aki hagyná átadni akár egy rögnyi földet is a mocskos japóknak, akik gyarmatosították és annyiszor megalázták Kínát, annyi embert irtottak ki. De most, végre erősek vagyunk, eljött a visszavágó ideje!!! Követeljük a jogos jussunkat!
    Na, valahogy így gondolkoznak.
  • lordsithlord #4
    Nemk ér annyit, ez tény. De ne felejtsd el, hogy Japán igencsak szolidan van ellátva stratégiai ásványkincsekkel, így a legtöbb szükséges anyagot (ásványokat, olajat, földgázt) importálni kénytelen. Ez a földgáz elég komolyat lendítene a gazdaságukon, ami már így is szép gazdag, hiszen évekre el volnának látva, nem vagy csak jelentsen kisebb mértékben lenne szükségük importálásra.
  • zserrbo #3
    Én meg azt nem értem, hogy a kibaszott kínaiak miért nem elégedettek hányszor nagyobb az országuk, mint a japánoknak???? Ha nem majdnem mindent kínában gyártanának én is bojkottálnám őket.
  • kvp #2
    A kinai kormany azt gondolja, hogy amig japanra duhosek a kinaiak, addig sem gondolnak a kormany megdontesere. Ezt hivjak ellenseg kepnek. A japanoknak meg kellene a foldgaz. Mar a II. vilaghaboruban is ezt az eletter elmeletet eroltettek, de tul kis orszag ahhoz, hogy gyozzenek es raadasul nincs eleg emberuk es eroforrasuk. Ebbol a vitabol egyik fel sem johet ki jol es szerintem nem er annyit az a foldgaz, hogy megerje erte haborut inditani.
  • Tetsuo #1
    Ez egyertelmu. Arra lennek kivancsi, hogy vannak-e direkt felbujtasok.