Berta Sándor

Kínára épít a Microsoft

Az amerikai konszern jelentősen megerősítené az ázsiai országban lévő pozícióit. Kína lehet a Microsoft jövőbeli növekedésének kulcsa.

Az óriáscég a következő egy évben ezer emberrel akarja növelni az ázsiai államban foglalkoztatottak számát, így összesen 5500 alkalmazottja lesz Kínában. Minderről a Reuters számolt be. Az információkat Ralph Haupter, a Microsoft egykori európai vezetője osztotta meg a hírügynökséggel, aki jelenleg a társaság kínai üzleti tevékenységért felel. Haupter elmondta, hogy az új munkatársakat elsősorban a kutatás-fejlesztés, a terjesztés, a marketing és a szervizszolgáltatási területen fogják alkalmazni. A fő feladatuk emellett az lesz, hogy lobbizzanak a helyi hivataloknál és közintézményeknél, hogy azok még inkább a Microsoft ügyfeleivé váljanak.

Kínában alapvetően nehéz helyzetben van az amerikai vállalat és ennek különböző okai vannak. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a lakosság többsége szegény, nem engedheti meg magának az új szoftverek vásárlását. A számítógépek többségén másolt vagy ingyenes operációs rendszerek vannak. A kínai hivatalok és intézmények is előszeretettel alkalmazzák a nyílt forráskódú vagy saját fejlesztésű programokat, mert így csökkenthetik a nyugati termékektől való függőségüket. Ugyanakkor az ázsiai ország hatalmas piacot jelent és gyakorlatilag állandó gazdasági növekedéssel büszkélkedhet, ami a mostani időszakban közel sem elhanyagolható szempont.

Ya-Qin Zhang, a Microsoft ázsiai és csendes-óceániai kutatás-fejlesztési csoportjának vezetője közölte: azt tervezik, hogy a jelenlegi évi 500 millió dolláros kutatási-fejlesztési összeget 15 százalékkal megnövelik. Emellett Sanghajban nagy Cloud-központot hoznak létre, ahol 600 embert foglalkoztatnak majd.

Az amerikai óriáscég már 2008 novemberében jelezte, hogy három év alatt egymilliárd dollárt fordít kizárólag kutatás-fejlesztésre a kínai régióban. Tavaly novemberben pedig kiderült, hogy a konszern öt éves terven dolgozik a kínai piac nyújtotta lehetőségek jobb kiaknázására. Peking egyébként júliusban jelentette be, hogy egymilliárd jüanért, vagyis átszámítva 156,9 millió dollárért szerez be különböző legális programokat. A cél a szoftverkalózkodás visszaszorítása az állami hivatalokban. A projekt keretében a kabinet összesen 158 823 operációs rendszerhez és 506 693 más termékhez, elsősorban irodai programcsomaghoz és vírusirtóhoz tartozó licencet vásárolt meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!