Berta Sándor

Legális szoftvereket kapnak a kínai intézmények

A kínai kormány bejelentette, hogy egymilliárd jüanért, vagyis átszámítva 156,9 millió dollárért szerez be különböző legális programokat. A cél a szoftverkalózkodás visszaszorítása az állami hivatalokban.

Peking jó példát akar mutatni és ezért döntött a legális licencek beszerzés mellett. A Xinhua állami hírügynökség tudósítása szerint a szoftvervásárlás részét képezi annak a nemzeti kampánynak, amelynek célja, hogy száműzzék az illegálisan másolt alkalmazásokat a kormányhivatalok irodáiból. A projekt keretében a kabinet összesen 158 823 operációs rendszerhez és 506 693 más termékhez, elsősorban irodai programcsomaghoz és vírusirtóhoz tartozó licencet vásárolt meg.

Yan Xiaohong, a kínai Nemzeti Szerzői jogi Hivatal igazgatóhelyettese elmondta, hogy átfogó kalózkodás elleni kampányt indítottak és ezzel a beszerzéssel lezárult ennek a programnak a második szakasza. A szoftverlicencek megvásárlása mellett feltérképezték azt is, hogy milyen illegálisan másolt programokat használtak a kormányhivatalok dolgozói. A vizsgálatot eddig az 500 kínai városból 159-ben és a 2800 régióból 594-ben végezték el. Yan elismerte, hogy a projekt végrehajtása különösen a helyi vezetők miatt nehéz, ugyanis ezek a döntéshozók nem igazán értik a szellemi tulajdon védelmének lényegét. Peking azonban el akarja érni, hogy az emberek megértsék mit jelent a szellemi tulajdon és miért is kell védeni. A kampányban kínai és külföldi cégek egyaránt részt vettek.

A fő cél a szoftverkalózkodás visszaszorítása mellett a nemzetközi követelményeknek való megfelelés, valamint Peking szeretné, ha a külföldi cégek is felfedeznék maguknak a kínai piacot és árulnák a termékeiket. Be akarják bizonyítani, hogy a szoftvereket a kínai jog az eddiginél sokkal jobban védi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #3
    régebben még saját linuxot fejlesztettek. bár igaz arra is lehet venni dolgokat.
  • TreDoR #2
    A szellemi tulajdon arra jó, hogy kitorolheted vele. Jah, nem...
  • nextman #1
    En se nagyon ertem, mire jo a "szellemi tulajdon". Kivancsi leszek egy atlag kinai mennyire fogja.