MTI

Saját Facebook és Twitter kell Ázsiának

Ázsiának létre kell hoznia a saját Facebookját és Twitterét, hogy növelje befolyását a világban - hangoztatta a kínai kormány egy vezető tisztviselője egy szakmai fórumon.

Az ázsiai médiavállalkozásoknak technikai fejlesztésekkel gazdagítaniuk kell a nyilvánosság csatornáit - vélte a "tíz plusz hármak" média-együttműködési fórumán Cuj Jü-jing, a kínai államtanács információs irodájának helyettes vezetője. Ázsia egyre növekvő világgazdasági szerepéhez képest a földrész médiacsoportjainak nemzetközi befolyása rendkívül kicsi - hangoztatta Cuj a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tíz tagországának, valamint Kína, Japán és Dél-Korea képviselőinek konferenciáján.

A kínai kormányhivatalnok utalt rá, hogy a hírek 80 százaléka a főbb nyugati médiavállalatoktól származik, miközben ázsiai társaiknak nincs komoly platformjuk, sem hiteles, elfogadott státusuk. Ezért az információt fogyasztók a nyugati médiára kénytelenek hagyatkozni - fűzte hozzá. A tizenhárom ország képessége a széles nyilvánosság elérésére, az ágazati szereplők befolyása rendkívül korlátozott - húzta alá Cuj. Álláspontja szerint az ázsiai médiacsoportoknak mielőbb egy, a világ élvonalába tartozó kommunikációs platformot kell létrehozniuk, elő kell segíteniük az új média térnyerését.

"Miközben tanulunk a fejlett módszerekből és gyakorlatból, ragaszkodnunk kell a magunk kultúrájához, hagyományainkhoz és értékeinkhez" - tanácsolta az egybegyűlteknek Cuj. A fórum házigazdájának képviseletében a Zsenmin Zsipao kínai központi pártlap főszerkesztője, Vu Heng-csüan arra hívta fel a figyelmet: a világban fellelhető vélemények sokszínűbbé tételére kell törekedniük úgy, hogy kifejezik az ázsiai országok nézőpontját "nemzetközi módon".

A rendezvényen a 13 országból körülbelül száz médiaszakember, szerkesztő, újságíró vesz részt; helyszíne az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartomány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Japánban is a mixit használják... mondjuk a Baidut használják máshol is, csak angolosítani + európaisítani kellene ezeket.
  • Inquisitor #3
    Ez így elég esélytelen, kínaiaknak van saját közösségi portál, többen vannak rajta, mint összes többin együtt. Ők biztos nem mennek át máshova csak ezért. A velük nem annyira baráti országok meg biztos nem fognak átállni annak lokalizált verziójára. Szerintem.
  • Vadnokedli #2
    A cigányoknak is kéne egy saját.
  • 7evenb #1
    Ezen ne múljon, rendeljék meg, megcsinálom!:)