Berta Sándor

Leállt a termelés a japán cégek egyes kínai üzemeiben

A Kínában kezdődött tüntetések miatt a japán elektronikai óriáscégek egy része úgy döntött, hogy azonnali hatállyal leállítják a termelést néhány helyi gyáregységükben.

A szigetország termékei ellen indult támadások nyomán veszélybe kerülhet a 340 milliárd dollár értékű kínai−japán külkereskedelem, ami fékező erőként jelentkezhet mind a világ második, mind a harmadik legnagyobb gazdaságában. A BBC arról tudósított, hogy a Panasonic átmenetileg bezárja a qingdaói üzemét és figyelemmel kíséri a helyzet további alakulását. A demonstrálók számos kirendeltséget támadtak meg, köztük volt egy pekingi Toyota-kereskedés és egy shenzheni japán szupermarket is. A Honda, a Mazda és Nissan kettő-négy napra állította le az autógyártást. A kínai autókereskedők szövetségének értékelése szerint a japán áruk, köztük az autók vásárlásának spontán bojkottja a 2011. márciusi földrengés okozta károknál is nagyobb gondokat okozhat a Toyotának, a Hondának és a Nissannak.


A CNN szerint a Panasonic az erőszakos demonstrációk után a dolgozók testi épségének védelme érdekében további két kínai gyárát zárta be. A Bloomberg pedig arról számolt be, hogy a Canon összesen három üzemében állította le a termelést. A tüntetések más japán óriáscégeket is érintenek, köztük van a Toyota és a Lion Corp.


A vita hátterében az áll, hogy Kína, Tajvan és Japán évek óta egyaránt magának követeli a Diayou (más átírással Tiaoyutai, illetve Senkaku) szigetcsoportot, ami körülbelül 200 kilométerre északkeletre található Tajvantól. A szigetek alatt nagy olaj- és gázlelőhelyeket gyanítanak, emellett a szigetcsoportnak stratégiai jelentősége is van. A helyzet az elmúlt hetekben durvult el nagyon, miután Japán bejelentette, hogy három szigetet megvett egy üzletembertől, és az ügy szerencsétlenül egybeesett a Kína ellen 1931-ben indult japán invázió évfordulójával. Válaszul Kína hat járőrhajót küldött a térségbe, majd szombaton legalább 19 kínai városban voltak tüntetések. Ezek mindegyike Japán ellen irányult.

A kínai demonstrációk egyáltalán nem tesznek jót az amúgy is feszült kínai-japán viszonynak és kérdéses, hogy a helyzet mikorra rendeződik. A két ország gazdasága milliárdos károkat szenvedhet el, viszont azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a japán társaságok mekkora kárt könyvelhetnek el a kényszerű leállás miatt.


Teljesen lakatlan szigetekért folyik a vita

Kína Japán legnagyobb exportpiaca, ahova tavaly 194,6 milliárd dollár értékű árut vitt ki. Japán Kína negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere, ahova tavaly 148,3 milliárd dollár értékben szállított árukat. A gazdasági növekedés lassulása ellenére 2012 első hét hónapában 19,1 százalékkal, 4,73 milliárd dollárra nőtt a szigetország cégeinek tőkekivitele a szomszédos országba. A japán áruk hasonló bojkottjához vezetett 2005-ben, amikor kiderült, hogy a szigetországban nem kellő önkritikával emlékeztek meg a hódítók háborús bűntetteiről, ám 2006-ban ennek ellenére az egy évvel korábbi csaknem háromszorosával, 15,2 százalékkal nőtt a kínai import Japánból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #14
    nem, viszont magyarország b"szva van gyakorlatilag minden iránybol, az unijóbol kb semmi jóra nem számithat, a szoszédok is imádják, lássuk be semmi értelme emberebbnek lenni náluk....
  • Tetsuo #13
    Pont azert ilyen a vilag, mert az emberben mindig is benne volt a kevelyseg, irigyseg, harag, fosvenyseg, bujasag, torkossag es a jora valo restseg.
    Persze benne van a jo is.
    Ahogy Hamvas Bela mondja, az emberi lelek a jo es rossz csatarozasanak szinhelye.
    Sajnos a vilagban mindig lesznek az aktualis rendszert kihasznalo emberek, ezert utopia az igazi kommunizmus vagy a demokracia.
  • gforce9 #12
    ja.. persze a nacionalizmus lesz a megváltás nem inkább embernek kéne lenni mindig, minden körülményben? Az valahogy el van felejtve, minden oldalon.
  • amitakartok #11
    "vannak olyan erők magyarországon akik ezt kihasználják ,de nem náluk van a kormányrúd"

    Sajnos. Talán akkor jobb lenne a helyzet, de nem sokkal.
  • Merces #10
    :D ilyen „spontán” tütetések minden szocialista országban előfordultak....
  • Merces #9
    a magyar politikai vezetés minden csak nem nacionalista, én inkább nemzetárulónak nevezném, sajnos európa olyan irányba halad hogy a nacionalizmusnak megint van létjogosultsága (igen vannak olyan erők magyarországon akik ezt kihasználják ,de nem náluk van a kormányrúd)
  • asgh #8
    Egyébként ezek a kínai "spontán" akciók kb. olyanok, mint amikor a kistarcsai általános iskolások a 70-es években hirtelen késztetést éreztek, hogy felvonuljanak tiltakozásul a NATO közel-keleti politikája ellen. Ezek amolyan "felülről kezdeményezett" spontán népi megmozdulások.
    Ha ugyanezt a balhét a kínaiak mondjuk a saját munkakörülményeik javítása miatt vagy mondjuk az emberi jogokért szervezték volna, már rég közéjük lövettek volna.
  • asgh #7
    Feltételezem ezt gondolod a francia, német, brit és amerikai (USA) kormányok nacionalizmusáról is.
  • DjDano #6
    A nacinalizmus az ördögtől való, ezt a jelenlegi magyar politikai vezetésnem is fel kéne fogni, mert egyre inkább magukévá teszik a már betegesen (ultra) nacionalista eszméket/gondolkodásmódot
  • Cat #5
    ha belegondolsz, a világ minden országában utálják a szomszéd népet valamiért. Nyilván évszázadokon át azzal háborúztak, azzal veszekedtek területen, erőforráson. Nem is tudok igazán kivételt mondani.