Berta Sándor

Nem indul európai uniós eljárás a kínai gyártók ellen

A Huawei és a ZTE vezetői egyaránt fellégezhetnek, a következő hetekben elvileg nem kell attól tartaniuk, hogy Brüsszel eljárást indít ellenük a kapott állami támogatások miatt.

A Financial Times értesülései alapján Kína kész együttműködni az EU-val. Ennek egyik jele, hogy az egy héttel ezelőtti pekingi informális találkozón helyi szakértők a két céggel kapcsolatos különböző dokumentumokat mutattak be az európai kereskedelmi delegáció szakértőinek. Brüsszel meg akarja vizsgálni az iratokat azelőtt, hogy döntene az eljárás elindításáról. Karel De Gucht, az Európai Unió kereskedelmi biztosa arra utasította a munkatársait, hogy az eddiginél is több időt töltsenek a birtokukba került információk tanulmányozásával, és még több bizonyítékot gyűjtsenek be a Huawei és a ZTE ellen. Júniusban az Európai Unió azzal vádolta meg a két konszernt, hogy meg nem engedett állami támogatást és kedvező exporthiteleket kaptak.

A kínai távközlési társaságok az elmúlt években igyekeznek megerősíteni az európai pozícióikat. A Huawei esetében augusztus elején kiderült, hogy azért kooperál a szigetországi kormányzati kommunikációt felügyelő hatóságokkal (Government Communications Headquarters, GCHQ) , mert így akarja eloszlatni a hardvereivel kapcsolatban felmerült biztonsági aggályokat. Nemrég pedig ismertté vált, hogy a vállalat kétmilliárd dolláros nagy-britanniai beruházással folyatja európai terjeszkedését.

A Huawei és a ZTE ügye feszültté tette az Európai Unió és Kína viszonyát. Az ázsiai ország jelezte, nem hagyja válasz nélkül, ha az EU eljárást indít a két cég ellen. Mind a két félnek érdeke, hogy az ügyben tárgyalásos megoldás jöjjön létre. De Gucht korábban kíméletlen harcot hirdetett a kínai állami támogatásokkal szemben, ugyanakkor az Ericsson, a Siemens - Nokia és az Alcatel - Lucent attól tart, hogy a kemény európai fellépés az ő helyi üzleteiket veszélyeztetné. De Gucht azonban úgy tűnik, hogy engedett, miután kínai vezetők jelezték: mindenképpen tárgyalni akarnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!