Alex

A Huaweit és a ZTE-t vizsgálja az Egyesült Államok

Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet magában a Huawei és a ZTE kínai cégek további terjeszkedése az amerikai piacokon; a cégek tiltakoznak.

A Huawei Technologies és a ZTE ma az Egyesült Államok kongresszusának meghallgatásán vett részt, amely azt vizsgálta, nemzetbiztonsági kockázatot rejt-e a kínai cégek jelenléte az amerikai piacon. A mai meghallgatás a 2011. novemberében kezdődött eljárás folytatása. A kongresszus hírszerzési bizottsága megvizsgálja, hogy a kínai vállalatok fokozott piaci szerepe jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államokban, és esetlegesen adhat-e teret bármilyen kémtevékenységnek.

A Huawei és a ZTE is tagadja a vádakat, mondván, tevékenységük pusztán üzleti jellegű. Előbbi a bizottság előtt hangsúlyozta, hogy a Huawei sosem veszélyeztette az Amerikai Egyesült Államok biztonságát és megbízhatóságukat az a közel 500 távközlési szolgáltató bizonyíthatja a legjobban, amelyeket az alapításuk óta eltelt 25 év alatt folyamatosan ügyfeleik között tudhatnak. Közleményükben kiemelik, hogy az elmúlt 10 hónapban minden dokumentumot, tényt és okiratot megosztottak a bizottsággal, és továbbra is teljesítik a kéréseiket.

A világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a ZTE szóvivője úgy fogalmazott: tiszteletben tartja az amerikai döntéshozók kétségeit, a vizsgálatot pedig arra fogja használni, hogy tisztázza magát a vádak alól. A vizsgálat a cégek tulajdonosi struktúráján, belső adatain és pénzügyi támogatásainak listáján túl a kínai kormányhoz és a kommunista párthoz való viszonyára is rákérdez. A testület tagjai februárban ellátogattak Shenzhenbe, a Huawei központjába, ahol egy napot töltöttek.

A kínai vezetéshez kötődő meghatározhatatlan kapcsolatuk és egyéb biztonsági félelmek komolyan akadályozzák a két cég terjeszkedését az amerikai mellett más piacokon is. A Huaweinek például emiatt nem engedélyezték a hatóságok tavaly a kaliforniai 3LeafSystems megvásárlását, áprilisiban pedig Ausztráliában zárták ki egy nagysebességű internethálózat kiépítésére kiírt pályázatból. Az Európai Unió májusban azt jelentette be: vizsgálódni kíván a ZTE és Huawei kínai bankoktól kapott kölcsöneit illetően, fennáll a lehetősége ugyanis, hogy a két vállalat bújtatott állami támogatásban részesül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FL Zoli #11
    Volt már nem 1 cikk hogy miért tudnak így fejlődni...fel fognak lázadni szerintem a munkások, ha meg nem akkor úgy kell nekik...nagyobb birkák mint mi:P
  • fergusonpapa #10
    Hát igen, furcsa világ vár ránk, és nyugat saját magának ássa meg a sírját.
    NA de én csak hátradölök és nézem.. csak félek hogy komolyan következményei is lehetnek ennek a nagy fölénynek amihez hozzájutnak.. Sokan vannak, teknikai fölény.. volt már erre példa a történelemben.
  • narumon #9
    Volt erről régebben egy nagyon jó könyv az a címe, hogy "Kína, a nagy falat". Érdemes elolvasni. A szerző ott egy fejezetben pont erre tér ki, hogy milyen formán lehet kínában gyártatni cégeknek - a know how átadásával, és itt gyakorlatilag elmondja, hogy az összes nagyvállalat és az átlag nyugati ember is nagyon be fogja ezt szívni, mert amit nyugaton 50-60 év alatt kifejlesztettek azt most hónapok max évek alatt átadják kínának abban a szűklátókörűségben, hogy ezeknek a cégeknek MOST KELL az a profit amit az olcsó kínai munkaerőn és gyártósoron realizálhatnak, és mondjuk egy CÉG vezér magasról tojik arra, hogy mi lesz majd 20 év múlva, neki MOST KELL a részvényeseknek jó eredményt mutatni.
    Emellet kína a saját népét (nagyon okosan) mindenféle kedvezménnyel támogatja - már a könyv is beszámol arról, hogy egy-egy ilyen nyugati gyárban dolgozó és know howt megszerző kínai ember utána ÁLLAMI PÉNZEN, ÁLLAMI SEGÍTSÉGGEL saját céget alakít ahol kínaiak dolgoznak, és kínaiak fejlesztik tovább az eszközöket. A vége meg pont az lesz, hogy nem lesz szükségük a nyugati irányításra, a nyugati tőkére ÉÉÉS a nyugati emberekre, maximum mint felvevő piacra. Nagy szopás lesz én is azt mondom.
  • JL666 #8
    "a kinai piacon lévő amerikai cégeket szimplán kiszorítják/kitiltják (lásd google), lemásolják a termékeiket/szolgáltatásaikat "

    csak az apple-t másolja mindenki, mert mindent ő talált fel...
  • fergusonpapa #7
    már megint a politika..

    Most nyal vissza a fagyi és ennyi.. mindig mondták jaj az kinai.. ez a dolog már most kezd megfordulni, és 10év után végkép a legtöbb piacon csak ők lesznek az élvonalban.. belegondolva elég durva hova fejlödik ez a sárga népség.

    Megvan mindenük, Olcsó munkaerő,nyersanyag, elég nagy piac már a hazai is hátmég a többi.. és persze ezzel versenyképes áraik vannak.Én részben örülök mert olcsóban jutunk termékekhez aminek felnyomják az árát, de félek is hogy tényleg mi lesz ezek után mikor nem szorulnak külfödi cégekre, azok hol dolgoztatják majd embereiket? Partnerségek megszünek nincsenek beszállitók mert saját terméket nyomnák vagy csak drágán adják ami nem éri meg stb..

    Furcsa évek várnak ránk.. megfordul a világ..
  • Ferrer #6
    Amcsiban pont egypártrendszer van..
  • sanyicks #5
    Haha, amcsiban több párt van... ja mint itt, de ugyan azt csinálják pepitában, mert ugyan azoknak az érdekcsoportoknak a bábjai. Cirkuszt a népnek, hadd higgyék azt hogy választanak.
  • Cat #4
    a kinai piacon lévő amerikai cégeket szimplán kiszorítják/kitiltják (lásd google), lemásolják a termékeiket/szolgáltatásaikat (autógyáraktól kezdve a webes szolgáltatásokig, mint a twitter vagy a tumblr) vagy egyszerűen lehetetlen feltételek között kell "versenyezniük" az állam által támogatott cégekkel.
  • Narxis #3
    Ennyi.
  • nlght #2
    csak épp az amcsik valamivel komolyabban veszik a törvényeiket és több párt van, akik próbálnak keresztbetenni a másiknak, míg Kínában az egypártrendszerben bármit megtehetnek a döntéshozók, ezért is hackeltek szét mindent, amit érdemes...