Gyurkity Péter

Sony Xperia P és U, ZTE ERA és Orbit

Van bőven miből válogatni az okostelefonos újdonságok terén, hiszen a várva-várt rendezvényen egyre-másra mutatják be fejlesztéseiket a gyártók. A Sony, valamint a ZTE két-két újabb készülékét vesézzük most ki.

Az MWC kapcsán kicsit helyszűkében is vagyunk, ezért igyekszünk minimálisra venni a körítést és rögtön rátérni magukra a telefonokra. A Sony Mobile Communications az Xperia NXT sorozat újabb két példányát mutatta be, amelyek külsejükben az egy hónappal korábban bemutatkozott, a piacon éppen most útnak induló Xperia S-re hajaznak, belsejükben azonban eltérnek a drágább példánytól.


Az Xperia P egy 4 hüvelykes kijelzőt kap, elsőként támogatja a WhiteMagic technológiát, amely a gyártó szerint mindig megfelelő fényerőt biztosít, az akkumulátor kímélése mellett. Ehhez 1 GHz-es ikermagos processzor, a Mobile BRAVIA motor, 8 megapixeles kamera (HD-rögzítéssel), 16 GB-os belső tároló, NFC, HDMI és DLNA, valamint Android 2.3 társul, amelyet Android 4 követ majd a második negyedév során. Az Xperia U listáján a korábbi híreknek megfelelően 3,5 hüvelykes kijelző, 1 GHz-es ikermagos chip, Mobile BRAVIA, 5 megapixeles kamera (szintén HD-felvételek rögzítésének lehetőségével), xLoud és 3D surround sound támogatással, Android 2.3 alatt érkezik, itt szintén sor kerül majd a szoftveres frissítésre a második negyedben.


A kínai ZTE Android és WP7 alatt egyszerre próbálkozik. Az Era a zászlóshajó szerepét kapja Android alatt, a maga 4,3 hüvelykes (960 x 540 pixel) érintőképernyőjével, négymagos Tegra 3 chipjével, 8 GB-os tárolójával, valamint mindössze 7,8 mm-es vastagságával, amelyet microSD, Dolby hangzás, illetve Android 4.0 egészít ki. Az Orbit eközben WP7 operációs rendszert futtat, 3,5 vagy 3,7 hüvelykes kijelzőn, 480 x 800 pixel felbontással, 4 GB-os belső tárolóval, 5 megapixeles kamerával, várhatóan 256 MB RAM és a Qualcomm MSM7x27A chip mellett.

Az Orbit a második negyedévben, az Era pedig a második félévben rajtol el a fontosabb piacokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Narxis #8
  Semmire.
 • shaddam #7
  1 gigás gameloftos csodajátékokkal biztos hamar betelik
 • hammerjoe #6
  A válasz neked szólt, csak rosszat nyomtam meg. Ez van. Én sem lehetek tökéletes!!
 • hammerjoe #5
  Anno egy i8910-em volt 8GB belső memóriával, amiből természetesen a rendszernek levettek bizonyos mennyiséget. Így már nem is 8 az az 8GB. Felraktam egy navigációs rendszert, néhány zenét(kb. 10 albumot),és egy-két divX filmet, és láss csodát tele volt. Ezt a készüléket lecseréltem egy SGS-re (az is 8GB-os volt) + vettem hozzá egy 8GB-os memóriakártyát. Itt viszont a megvásárolt játékok viszik el a memória nagy részét. 2GB-ot levesz a rendszernek, a maradék 6-on meg gazdálkodhatok egy navival + 7-8 játékkal, mert akkora terjedelműek, hogy több nem fér rá(150-600MB is lehet).A memóriakártyára szorultak az albumok, filmek. Ezt is lecseréltem... Most SGS II-őm van 16GB-al + 2db 8GB-os kártyával.A szitu ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy itt már akad 1GB-os! game is!!! Most tervezek beruházni egy 32GB-os kariba. Ami később jó lesz egy táblába is!!
  Szóval a jobb minőséggel arányosan nő az alkalmazások mérete is (legalább is a játékoké mindenképpen), és ugyanolyan kevésnek tűnik a szabad hely, mint az első komolyabb készülékemen. Arról nem is beszélve, hogy ha fullra telerakom, akkor igencsak nehézkesen kezeli a készülék. És ez nem csak Androidos készüléken van így, hanem WM-on is, és Symbianon is.
  Ha mindent(vagy közel mindent)a készülékeden akarsz tudni, akkor -az igényeidtől függően-, bizony kevés lehet a 16GB is! Ha külföldre megyek, egy navigációs alkalmazásnak az európa térképe közel 2,5-3GB-ot is felemészthet a memóriából, és a kis drága nem olvassa be, csak a belső memóriából. Így pikk-pakk elfogy a 16GB is.
  Hát ezért fontos ebben a megalomán világban a kártyacsere.......
 • hunwhite #4
  Veszel egyet és megtudod :)
 • cloud.strife #3
  Csak tudnám hogy ebben a megalomán világban miért olyan fontos a kártyacsere lehetősége. 16GB mire nem elég?
 • lcee #2
  És nem csak a sony...
  Valahogy mostanában az a divat, hogy nem kell microsd a telefonokba, és nem kell akku csere sem...
  Nem túl szimpatikus hozzáállás
  Remélem azt nem kezdik el, hogy célprogram (itunes, zune) kell a fájlmásoláshoz android alatt is, mert akkor inkább buta telefont akarok :)
 • himihumi27 #1
  A Sony elásta magát nála, azzal, hogy feladták a QWERTY-s vonalat és, hogy felhagytak a telefonok memóriakártyás bővítésével. Olyan érzésem kezd támadni, hogy a Sony egy Cupertino-i cég politikáját igyekszik folytatni, csak amolyan japános szájízzel. Persze dicséretes, hogy nem kezdenek megőrülni és nem árasztják el a piacok ~15 féle készülékkel amelyek 4 magosak és 3D-s a kijelzőjük, tehát, hogy egy ésszerűbb vonalat követnek, de már bele sem merek gondolni, hogy 2013-as készülékek milyen hiányosságokkal/megkötésekkel kerülnek forgalomba.