Napi Online

Folytatódik a Samsung- Apple háború

Megtámadja az ítéletet - jelentette be a Samsung, egy nappal azután, hogy egy amerikai bíróság úgy döntött, a dél-koreai ipari csoport 1,05 milliárd dolláros kártérítést tartozik fizetni amerikai vetélytársának, az Apple-nek szabadalmi jogok megsértése miatt.

A San Jose-i (Kalifornia) bíróság pénteki ítélete szerint a Samsung a forradalmian új iPhone és iPad készülékekben használt műszaki újításokat tulajdonított el az Apple-től. Az Apple eredetileg 2,75 milliárd dollárt követelt a Samsungtól, de a bíróság nem fogadta el a cég összes állítását, így 1,05 milliárd dollárra "mérsékelte" a kártérítés összegét. A Samsung saját szabadalmainak megsértése címén szintén beperelte az amerikai vállalatot 422 millió dollárra, de követeléseit a bíróság elutasította. A pereskedés több mint egy éven át folyt, de a történet nem zárult le, mert a dél-koreai cég jelezte, hogy megfellebbezi az elsőfokú döntést.

Közleményében a Samsung azt hangoztatta, hogy a pénteki döntés "nem tekinthető az Apple győzelmének, s a pernek az amerikai fogyasztók a vesztesei". A dél-koreai vállalat szerint a pénteken elfogadott ítéletnek az lesz a következménye, hogy kevesebb újítás mellett kisebb lesz a választék, az árak pedig várhatóan magasabbak lesznek. Az Apple és a Samsung több országban is perben áll egymással a szabadalmi jogok ügyében, de mindeddig egyikük sem aratott fölényes győzelmet sehol. Ugyancsak pénteken, néhány órával a kaliforniai ítélet kihirdetése előtt egy dél-koreai bíróság mindkét vállalatot elmarasztalta egymás szabadalmainak megsértése címén. A megítélt kártérítés mértéke azonban fényévnyire van az amerikaitól: az Apple-nek mintegy 36 ezer eurót (40 millió von), a Samsungnak pedig 28 ezer eurót (25 millió von) kell fizetnie a vetélytárs cégnek.


Jeff Kagan szakelemző szerint az amerikai ítélet fényében az a kérdés, hogy a Samsung továbbra is alkalmazhatja-e a "bűnösnek ítélt" technológiákat, vagy vissza kell vonnia termékeit a piacról. A múltban általában az volt a gyakorlat, hogy a vesztes továbbra is forgalmazhatta termékeit, de ki kellett fizetnie a kártérítést. A Samsungnak azonban sok vesztenivalója van az okostelefonok és táblagépek túltelített piacán, már akár azzal is, ha csak egy picit is csúszik termékeinek forgalomba hozatalával.

A táblagépek piacán az Apple az egyeduralkodó: a második negyedévben piaci részesedése 70 százalékra (25 millió készülékből 17 millió) rúgott, míg elsőszámú riválisa mindössze 2,4 millió táblagépet adott el. Az okostelefonok esetében fordított a helyzet: vezet a Samsung, amely 50,1 millió darabot értékesített, míg az Apple mintegy 26 millió készülékkel a második helyen áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ezvansracok #623
    Érdekesen működhetsz te, ha így hónapokkal egy beírás után veszel észre dolgokat. Nem akarok gyanúsítgatni, mert az nem az én stílusom, de azt nem akarod remélem senkinek bemagyarázni, hogy most, mikor van egy hosszas vitátok a másik féllel, akkor vetted észre csak a hibát?

    Egyébként én azt is észrevettem, amit te a jelek szerint nem, konkrétan hogy a vitapartnered kimaradt betűket is betett idézett szövegbe. Ez pedig arra enged következtetni, hogy nem vágólappal dolgozik, hanem másolja a szöveget.
  • ezvansracok #622
    Bár már elég régen nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez, de én csak most akadtam rá, így csak most tudok rá reagálni.

    Valóban, vannak tévedései lordsithlordnak. Nem feltétlenül hülyeség, amit mond, de nem is teljesen igaz abban a formában, ahogy ő mondja.

    Cégalapításnál az összeget jól látja, sőt, inkább több lesz a végeredmény, mint 1 millió forint.

    Én nemrég csináltam céget, pont bérprogramozásra. A cég nekem csak számlázáshoz kellett, meg így könnyebb volt külföldi cégeknél állásra pályázni bérprogramozásra.

    A cégalapításnál nekem is felvetették, hogy van egyszerűsített cégalapítás. Igen hamar kiderült, hogy a sablonok nem húzhatóak rá minden cégre, így ez elvetésre került. Így maga a cégalapítás 200ezer forintomba fájt (ebben benne van minden).

    Ezután jöttek az "egyéb kiadások", vagy ahogy lordsithlord írta, a járulékos kiadások. Ezekből elég sok van. Csak pár közülük: szünetmentes torony beszerzése (150ezer), különálló hálózat kialakítása (50ezer), néhány szükséges irodai eszköz (például páncélszekrény) beszerzése (200ezer), backup vonal bevezetése (30ezer).

    Ezek mellett jönnek maguk az eszközök. Kellett egy Apple gép (MacMini), egy tábla (iPAd2) és egy telefon (iPhone 3GS). A vásárlásnál a fő szempontom az volt, hogy szakszerviz és bolt is legyen a hely. Így esett a választásom a StarKing-ra. A telefon kivételével minden volt náluk. Az összes eszköz együttesen több, mint 562ezer forintjába került a cégnek, igaz ebben benne van egy garanciabővítés is, de erről később.

    És itt van az a tévedés, amit említettem, a gépek bekerültek a cégbe, így ezek képezték a fél milliós alapot.

    Ezen felül szükség volt még egy sima notebookra is, annál a legolcsóbb példányt vásároltuk a szükséges szoftverekkel (például könyvviteli szoftver és természetesen egy Windows). Erre is kiment közel 250ezer forint.

    Összegezve tehát a cég még el se indult igazából máris kiment közel 1,2 millióm az ablakon. Megtérülési idő a legoptimistább számok szerint is legalább 1 év, de inkább 1,5-2 a reális.


    És akkor a már említett garancia bővítés. Mivel a gépeket legalább 3-4 évig használnia kell a cégnek, így igen kevésnek találtam az 1 év garanciát. A MacMini-re van lehetőség bővíteni, bár nem olcsón, a +2 év garancia 42ezer forint (hogy reálisan lehessen látni a dolgot, a notihoz is vettem garanciabővítést, így most 5 év van rá, arra csupán 12ezer forintomba fájt).

    És hogy ebből hol a sztori? Egyből felmerült, hogy jó jó, most van a gépben 4 giga ram, de később én bővíteném. Mivel vettem hozzá kemény pénzért még garancia bővítést is, nem akartam kockáztatni. Meg is kérdeztem, hogy akkor ez hogyan is történik, a leírást követve otthon vagy szerviz köteles. Az eladó válasza az volt, hogy persze, lehet otthon. És itt jött az első csavar, a mellette álló kollégája megszólalt:"Hülye vagy? Itthon nem lehet házilag cserélni, az garanciavesztéssel jár!" . Egy kicsit elvitatkoztak majd én balga javasoltam nekik, hogy ha már ott a szerviz, érdeklődjék meg. A második emberke bízva igazában szépen kihangosította a telefont és megkérdezte a szervizt. Néma csend a vonal túlsó felén, majd közölték, hogy nem tudják, egyszerűen ez a kérdés ezidáig nem merült fel, mert aki ennyiért megvesz egy gépet, az inkább nem kockáztat és beviszi memóriabővítésre, annál is inkább, mert a memória árában a beépítés benne van, így azért egy fillért nem kell fizetnie a kedves ügyfélnek. Javasolták, hogy hívjuk fel a garanciális támogató vonalat, ők az illetékesek a kérdésben. Úgy is tettünk, szintén kihangosítva fel lett hívva az Apple oldalán megadott (és egyébként meg a lordsithlord által itt leírt) telefonszám. Ott is volt egy kis tanakodás, kapcsolták a vezetőt, ő pedig pontosan azt a választ adta, ami itt is szerepelt, azaz hogy vannak olyan szériák, amiknél lehet házilag cserélni, de azokat itthon nem forgalmazzák, így nem lehet otthon megejteni a memóriacserét, mert az garanciavesztéssel jár.

    Nos, az eset jól mutatja, hogy még a szervizek és a szaküzletek sincsenek tisztában a helyzettel, nekik is külső segítség kell. Így nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a kereskedelmi szekció egyszerűen nincs ezekkel a dolgokkal tisztában. Nem azt mondom, hogy hazudnak vagy hasra ütés szerűen válaszolnak, mert nem feltételezek róluk szándékos félrevezetést, de a legjobb szándék mellett is a tudásuk is hibás lehet a jelek szerint.
  • narumon #621
    Egyébként (kicsit más téma) rengeteg hiedelem van a garancia körül nagy része nagy hülyeség, mert a törvény szinte minden részletét pontosan szabályozza.
    Ilyen pl az, "hogy folyadék került a telefonba ezért nem garanciális". A törvény szerint itt is a garancia vállalónak kell bizonyítania az ügyfél hibáját, de (és ez nagyon fontos) a fenti megállapítás nem tekinthető bizonyításnak. Annak ugyanis kétséget kizáróan tartalmazni kell, hogy milyen folyadék, mikor és hova folyt bele, valamint mindezt sorozatszámmal, alkatrész szinten.
    A másik érdekes a 15 napra való törekvés. Ezt sokan úgy értelmezik, hogy akkor a garanciavállalót nem is köti semmilyen határidő. Megint hülyeség, mert a törekvés csak akkor áll fent ha bizonyíthatóan megtett mindent a garancia rendezésére. (azaz rögtön tovább küldi a terméket és minden tőle telhetőt megtett) Ami itt megint szép az az, hogy ezt szintén a garanciavállalónak kell bizonyítania - viszont ha kellő hosszúságú idő alatt (általában 1 hónap) sem tudja a terméket cserélni akkor automatikusan az áll fent, hogy nem tett meg mindent ergo cserélni kell, vagy el lehet állni a szerződéstől ami az eredeti vételi ár visszafizetését jelenti.
  • narumon #620
    nem a gép keletkezett az ügyfél hibájából hanem a hiba :D
  • narumon #619
    Értelek csak kicsit másról beszélünk. A történet vége egyébként nagyon egyszerű a törvény szerint ugyanis

    1, Ha garancia ideje alatt a gépemmel történik valami és nem működik akkor minden esetben a garancia vállalójának KELL bizonyítani ha nem akarja javítani, hogy a gép az ÜGYFÉL HIBÁJÁBÓL keletkezett.
    1a - az nem bizonyítás, hogy ő azt mondja
    1b - az nem bizonyítás, hogy erről ő szakvéleményt állít ki

    2, Jelen esetben a MacMini leírása taglalja, hogyan kell egy memóriát bővíteni, tehát a leírás szerint az ügyfél tudomására hozza.
    Azaz ebben az esetben igazából nincs miről beszélni, nincs miért telefonálni - mert benne van a MANUALBAN, és (tudtommal) nem szerepel mellette az, hogy kérjük ezt ne végezze el otthon. Innentől meg 1 esete forog fent.

    Az összes többi már lordshitlord továbbragozása.
  • levente68 #618
    Az egyéni hadakozásotokba energia híján nem fogok belemélyedni, de a rugózásotokra az ügyfélszolgálatok körül van egy egyszerű sztori, amiről talán mindenki hallott, aki itt pörög.

    Kedves ismerősöm egyszerű kérdést tett fel neve megjelölésével két alkalommal a Nav'n'Go nevű cégnek: lesz-e a navigációs szoftverüknek Android platformra való változata?

    Érdekes módon a két hivatalos válasz kategorikusan eltérő volt, az egyik szerint még idén elérhető lesz a Play Áruházban, a másik kijelentette, hogy biztosan nem.

    Egy biztos, valaki hazudott, vagy fingja nem volt, vagy mondjon, bárki bármit rá, de nem egyértelmű válaszok jöttek egy eddig 'komolynak' vehető cégtől. (Más kérdés, hogy előttem már nagyon rég lejáratták magukat, de ez itt lényegtelen.)

    Ami ULTRA fontos: mindkét vélemény regisztrált, visszakereshető írásos válasz volt, nem egy hangfelvétel, amit vagy sikeresen, vagy nem használhat bárki bizonyításra.

    Persze, ami történt végül, szintén vicces, hiszen az alapján mindkettőjüknek kis igaza van, mert lett is, meg nem is Primo Android-ra: hivatalosan nincs, amúgy meg boldog-boldogtalannak van már, de csakis az ingyenes, vagyis illegális változat. Okoooos...

    Na most, ha jól láttam, arra az indítványomra, hogy linkelje valaki azt a törvényt, ami alapján kötelező a garancia fenntartása annak ellenére, hogy milyen matricákkal látnak el egyes cégek konfigurációkat, nem érkezett link.

    Azt tehát addig is leszögezem, sok cég él ilyen kikötéssel és semmiben nem különbözik más szavahihetetlen cégektől az Apple sem, addig, amíg azt, hogy egy akár hozzám használtan, hivatalosan kerülő gép meghibásodásakor a szerviz nem fogja elutasítani a garancia érvényességét azért, mert abban RAM-ot cserélt, vagy bővített az előző tulaj.

    Nyilván nem arról beszélek, hogy a nem eredeti RAM hibája esetén annak a cseréjét kérném.

    Szóval, annyira azért nem egyszerű ez, mint írjátok, hacsak azt a törvényt nem látom.
    Addig lehet itt billentyűzetet tépni hiába...
  • Papichulo #617
    Mert adnek neki egy eselyt, hogy talan magaba szall.

    Vagy velemenyed szerinte mar most kene jelentenem? Regota csinalja az ilyen gusztustalan huzasait?
  • errorista #616
    ,,hogy ha van pofad megyegyszer barkit is ilyesmivel vadolni, akkor azonnal szolok egy moderatornak, hogy orokre tiltsanak ki innen!"

    miért csak akkor?
  • Papichulo #615
    Ha mar te itt nagyon vadaskodsz masokkal kapcsolatban. Egy olyan undorito hazugsagon kaptalak az elobb egy par hettel ezelotti hozzaszolasod kapcsan, hogy ha van pofad megyegyszer barkit is ilyesmivel vadolni, akkor azonnal szolok egy moderatornak, hogy orokre tiltsanak ki innen!

    Errol a cikkrol van szo: http://www.sg.hu/cikkek/90893/visszatert_az_epeat_taboraba_az_apple

    En ezt irtam: (#24):

    "te közölted, hogy Atom-os tablet nincs,"

    Hazudsz! En ilyet sohasem allitottam. Idezetet!



    Erre te ezt irtad (#33):


    Rühellem, ha valaki hazugsággal vádol, miközben gátlástalanul hazudozik...

    De tudod mit, lássuk a TE szavaidat, hátha így visszaemlékszel, mi mindenről hazudtál itt most...

    "De mivel az osszes tablet ARM architektura alatt fut, ezert emlitettem, hogy nem eleg csak egy ilyen valtozatot forditani a programbol, hanem a UI-n is valtoztatni kell a tablet specialis vezerlese maitt. Ne porogjel mar ezen az ARM dolgon, mondtam, hogy jopar software-t irtam mar kulonbozo processzorokra es tisztaban vagyok az architekturak kozti kulonbseggel!"

    Ez a pár mondat töled származik, Ha jól tudok magyarul (márpedig ez az anyanyelvem), akkor itt bizony azt állítod, hogy nincs más tablet, csak ARM architecturás...


    Magyarul te ezzel bizonyitottad, hogy en valoban allitottam, hogy "nincs Atom-os tablet", bizonyitva ezzel, hogy valotlanul neveztelek hazugnak es tk. en hazudtam.

    Tudod, mi az undorito, amit csak most vettem eszre? Hogy fereg modon valtoztattal az idezeten! Nem pontosan indezted az en hozzaszollasomat, hanem kihagytad az idezojelet a "osszes" szo korul!

    Igy nezett ki az eredeti hozzaszollasom:
    De mivel az "osszes" tablet ARM architektura alatt fut, ezert emlitettem[...] (#20 - http://www.sg.hu/cikkek/90533/a_surface_miatt_kiabrandulhatnak_a_microsoftbol_az_oem_partnerei)

    Igy persze mar nem jelenti azt, hogy szerintem az osszes tablet ARM-os, amit az idezojellel jeleztem is! Te ezt nagyon jol tudtad, hogy igy mar vedhetetlen az allaspontod, ezert amikor ezt a post-omat atraktad, direkt kivetted belole az idezojelet!

    Ennel gusztastalanabb es aljasabb retorikai modszer nincs! Egy fereg vagy!
  • M2 #614
    Hát akkor foglaljuk össze, mi is történt pár száz hozzászólás alatt...


    Hogyan égessük magunkat nyilvános fórumon,
    avagy egy tipikus Apple-hater tipikus vesszőfutása


    Főszereplőnk lordsithlord (továbbiakban L, mint nagy L), igazi vérbeli Apple-gyűlölő, jobban rühelli a harapott almát, mint Hófehérke és a hét törpe együttvéve. De nagy mesemondó is, lássuk milyen változatos dolgokat talált ki (jelezzük H betűvel, mint nagy H).

    Kezdődött azzal, hogy egy fejlesztő ismerőse céget fog indítani, mégpedig iOS-re fog fejleszteni. Furcsa ember ez a fejlesztő, mert úgy kezdi a Maces fejlesztést, hogy nincs Mac-je (H1).

    Miután a cégalapításra 200 ezer forint helyett költött fél milliót (H2), nem marad pénze egy alap 300 ezer forintos MacMini-re (H3), pedig nagyon kellene neki a nem alaplapi vga (H4), mert a régi PowerPC Mac időkben is sok gond volt az alaplapi vga-s Mac-ekkel (H5).

    Marad tehát a kevéske 2 giga memória (H6) bővítése. De sajnos azt nem lehet olcsón házilag kivitelezni (H7), mert benne is van a MacMini dokumentációjában, hogy akkor a gari ugrik (H8), sőt minden márkás gépnél tiltott dolog (H9), amit a magyarországi Apple-nél meg is erősítenek (H10).

    L ismerősének cége hirtelen már-már csődközeli helyzetbe jut még alapítás előtt, mikor megtudják, hogy 99 dollárt még a szemét Apple is le fog gombolni róluk, reménytelen kiadás ez egy fejlesztő cégnek (H11) és még csak nem is kapnak érte cserébe semmit (H12)!


    Egyenlegünk: volt egy LÚZER, aki képes volt 12 HAZUGSÁGOT összehordani egyetlen cikk alatt! Gratulálunk!